gehenna z internetem

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
heian

gehenna z internetem

Post autor: heian »

Witam,

Piszę w imieniu przyjaciółki, która właśnie przyjechała do Lu. i próbuje się tu urządzić. Ma ogromny problem z instalacją Internetu i chciałbym się dowiedzieć, jakie są Wasze doświadczenia z tym tematem i co ewentualnie można jej doradzić. Mieszkanie wynajmuje niedaleko dworca, a więc ścisłe centrum, a na instalację Internetu musi czekać ok. 4 tygodni, niezależnie od providera usług. Czy to normalne? W Polsce usługodawcy się prześcigają, żeby jak najszybciej założyć Internet. Chcą się umawiać już na następny dzień po podpisaniu umowy, a tu – jak w Afryce! W dodatku Internet bardzo drogi, jakby to był towar luksusowy z najwyższej półki. Może tu rzeczywiście nie ma powszechnego zwyczaju posiadania Internetu w domu? Co gorsza, nikt nie potrafi powiedzieć, jaka będzie rzeczywista szybkość łącza. Ma się to okazać dopiero przy instalacji :( W dodatku na umowie, drobnym druczkiem, jest napisane, że nawet cena/miesiąc może być wyższa, niż wstępnie deklarowana. Nie wiem, czy ktoś jeszcze miał tu podobne problemy? Wydaje mi się aż niemożliwe, żeby kwesta instalacji Internetu w tym kraju była bardziej kłopotliwa niż w Europie Środkowej…
Michał
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Dziwne....ja nie mialam takich problemow. Coditel (obecnie numericable) zainstalowal mi internet w ciagu 3 dni od telefonu do nich, lacze jest stabilne i cena tez...
Awatar użytkownika
aliza

Post autor: aliza »

pewnie chodzi o P&T - moi znajomi czekali podobny okres czasu a ich pierwszy rachunek wyniósł nie bagatela 200 Euro łącznie z montażem... :/ :/ :/ :/ :/
Awatar użytkownika
fenix

int.

Post autor: fenix »

niech sie dobrze znajoma zorientuje.u mnie na prowincji za podciagniecie kabla (ok.15m) do mojego mieszkania powiedzieli :+- 3 godziny robocze dwuch pracownikow czyli 6 godzin po 70 €.plus koszty materialu.wziolem mobilny za 20€ na msc.
Awatar użytkownika
anialek

Post autor: anialek »

Mialam niestety podobne doswiadczenia z firma Orange, jakby im wogole nie zalezalo na sprzedaniu czegokolwiek. ALe polecam iteret bezprzewodowy, stick usb, cena 18 eur na miesiac, bez limitu, i mozesz umowe przerwac kiedy chcesz. wiadomosci w tango na przyklad.
Awatar użytkownika
lulka

Re: gehenna z internetem

Post autor: lulka »

heian pisze:... na instalację Internetu musi czekać ok. 4 tygodni, niezależnie od providera usług. Czy to normalne?
Fakt, normalne to nie jest :) ale faktycznie z numericable nie ma problemu (punkt sprzedaży w centrum : http://www.numericable.lu/contact.html) - instalując w ubiegłym roku uwinęli się w ciągu paru dni (w dodatku przekładałam jeszcze termin instalacji bo sprzęt tv nie dojechał na czas).

Pzdr
krzys1970

Post autor: krzys1970 »

Fakt. P&T szybkie nie jest. Tluamcza to tym, ze zlecaja instalacje internetu firmie zewnetrznej, ktora robi to 1 lub 2 dni w tygodniu. Stad terminy. Rzeczywista szybkosc jest tez problemem. P&T gwarantuje wielkosci maksymalne, nie minimalne :) . W kazdym badz razie polecam wykupienie modemu/routera u dostawcy. W sobote wymienilem moj router nabyty 3 lata temu w Auchan na Fritzboxa z PT i internet od razu smiga dwukrotnie szybciej. Z podejsciem wolnorynkowym to chyba zbyt zgodne nie jest, ale w koncu smiga...
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Są inni dostawcy być może i szybciej załatwiają

http://www.providers.lu/

<czytaj>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
max

Orange i pioronująca prędkość - 1 Mbit/s

Post autor: max »

Niedość, że czekałem na instalację DSL ponad miesiąc, to prędkość mam 1 Mbit/s mieszkając zaledwie 7km od centrum luxa. Co dziwne, to poprzednio w tym samym miejscu miałem 6 Mbit/s od Luxembourg Online. Paranoja, jakość usług jak w kraju trzeciego świata.
gabrjel

Re: Orange i pioronująca prędkość - 1 Mbit/s

Post autor: gabrjel »

max pisze:Niedość, że czekałem na instalację DSL ponad miesiąc, to prędkość mam 1 Mbit/s mieszkając zaledwie 7km od centrum luxa. Co dziwne, to poprzednio w tym samym miejscu miałem 6 Mbit/s od Luxembourg Online. Paranoja, jakość usług jak w kraju trzeciego świata.
Jeśli provider inny jak P&T a linia P&T to interveniuj -
P&T lubi robić sobie jaja i wpinają się na stare porty które nie synchronizują się wyżej jak 1,0-1,2Mb/s
Ja mam 6Mb - opieprzyłem zmienili i mam 24Mb/s :)
a w umowie dalej 6Mb/s

Burdel na kółkach :P

p.s.
jestem 15km od Kirchbergu
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
max

Post autor: max »

gabrjel pisze:
max pisze:Niedość, że czekałem na instalację DSL ponad miesiąc, to prędkość mam 1 Mbit/s mieszkając zaledwie 7km od centrum luxa. Co dziwne, to poprzednio w tym samym miejscu miałem 6 Mbit/s od Luxembourg Online. Paranoja, jakość usług jak w kraju trzeciego świata.
Jeśli provider inny jak P&T a linia P&T to interveniuj -
P&T lubi robić sobie jaja i wpinają się na stare porty które nie synchronizują się wyżej jak 1,0-1,2Mb/s
Ja mam 6Mb - opieprzyłem zmienili i mam 24Mb/s :)
a w umowie dalej 6Mb/s

Burdel na kółkach :P

p.s.
jestem 15km od Kirchbergu

Dzięki gabrjel za info. Mam linię P&T + DSL z Orange. Czy ty rownież masz DSL z Orange? Jak do tej pory 2x dzwoniłem, kazali wysłać screenshot-y z speedtest-a, więc wysłałem. Oczywiście zero odzewu, że otrzymali, jaki status, itp. Zadzwoniłem drugi raz to podali mi numer do P&T, że mam zadzwonić i umówić się na randez-vous to przyjdą i sprawdzą linię. Normalnie paranoja. Bo po co mają przyłazić i kombinować z linią, jak może być jak mówisz, stary port DSL na centrali. Zadzwoniłem do P&T, a tam, że nie mają "ticketa" wieć nic nie moga zrobić... Nie pozostaje nic innego jak nie płacić dopóki nic nie polepszą...
gabrjel

Post autor: gabrjel »

max pisze:Dzięki gabrjel za info. Mam linię P&T + DSL z Orange. Czy ty rownież masz DSL z Orange? Jak do tej pory 2x dzwoniłem, kazali wysłać screenshot-y z speedtest-a, więc wysłałem. Oczywiście zero odzewu, że otrzymali, jaki status, itp. Zadzwoniłem drugi raz to podali mi numer do P&T, że mam zadzwonić i umówić się na randez-vous to przyjdą i sprawdzą linię. Normalnie paranoja. Bo po co mają przyłazić i kombinować z linią, jak może być jak mówisz, stary port DSL na centrali. Zadzwoniłem do P&T, a tam, że nie mają "ticketa" wieć nic nie moga zrobić... Nie pozostaje nic innego jak nie płacić dopóki nic nie polepszą...
Dzwoń
Na dzień dobry imię i nazwisko konsultanta.
I tak codziennie przez tydzień... poczynając od poniedziałku.
Po weekendzie z nowymi siłami zadzwoń raz jeszcze i opowiedz z nazwiskami wszystko i stanowczo zażądaj ticketa.
Poczekaj 2-3 tygodnie... cierpliwość kluczem!
brak reakcji, opisz wszystko i do punku z podpisem i pieczątką... kopia dla Ciebie
ostatnia opcja działa na 9/10 przypadków.
w ostatniej opcji opisz temat na jakimś forum albo w rtl.lu, news352
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
ODPOWIEDZ