Ubezpieczenie a szkola porodu

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
nese

Ubezpieczenie a szkola porodu

Post autor: nese »

Witam,
mam kilka pytan i nadzieje na szybkie odpowiedzi. Poszperalam na forach, ale potrzebnej informacji nie znalazlam, a moze nie umiem szukac:) A wiec:

1) Czy ubezpieczenie meza zaczyna dzialac (maz pracuje w Komisji) na zone od razu po slubie i zarejestrowaniu swiadecwa malzenstwa? Czy musielismy zlozyc jakies inne dokumenty, badz zarejestrowac to gdzies jeszcze?

2) Czy ktoras z pan, bedaca w ciazy, korzystala z uslug fizioterapeuty/poloznej w przygotowaniach do porodu? Interesuje mnie, gdzie moge to znalezc w cenie 15euro za sesje/lekcje. Bo na ile rozumiem w takiej cenie mam to kompensowane (ubezpieczenie komisyjne): "with a ceiling of 15€ per session: the costs of collective sessions of confinement preparation, carried out by physiotherapists/mid-wives, on medical prescription".

Bede bardzo wdzieczna za oswietlenie sytuacji:)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

nese pisze:gdzie moge to znalezc w cenie 15euro za sesje/lekcje. Bo na ile rozumiem w takiej cenie mam to kompensowane (ubezpieczenie komisyjne): "with a ceiling of 15€ per session
Z doswiadczenia z kosztami roznych swiadczen medycznych w Lux i komisyjnymi "ceilingami" musze powiedziec, ze jedno nie zawsze = sie drugie. Poza tym "ceiling" oznacza tyle, ze maksymalnie dostaniesz zwrot 85% od tychze 15eur...
Agata

Post autor: Agata »

Co do punktu 2:
- informacje dot. szkol rodzenia - bo oto tu chodzi - znajdziesz w INFORMATORIUM
- Twoj ginekolog musi wystawic skierowanie do fizjoterapeuty/poloznej, potem z tym kwitem Twoj maz (bo rozumiem, ze nie pracujesz i bedziesz z nim ubezpieczona) wysle fakture ze szkoly rodzenia. Tak jak pisala Bamaza - dostaniesz 85 % z max stawki 15 euro. Tzn, jesli 1 zajecia beda kosztowac 50 euro, to zwrot ciagle bedzie liczony od kwoty max czyli od 15 euro.
nese

Post autor: nese »

Dziekuje za informacje:)
ODPOWIEDZ