Co tu robic w Sylwestra w Luxie?
Moderator: LuxTeam
- K.Sokolowska
Co tu robic w Sylwestra w Luxie?
Zbliza sie moj pierwszy Sylwester w Luxie i jakos nie mam na niego pomyslu.
Krotko tutaj jestem i nie znam nikogo, a tubylcy jak slyszalam nie za bardzo rozrywkowi.
Oczywiscie jest Ancien cinema, ale to po piersze nie w Lux miescie, a po drugie w moim przekonaniu za drogo.
Moze sa jakowes bardziej spontaniczne inicjatywy ... typu Sylwestra na glownym rynku, jak to ma miejsce w polskich miastach ...?
Mam nadzieje, ze Lux nie pograzy sie w wieczornej ciszy jak zwykl robic na codzien.
Pozdrawiam
Krotko tutaj jestem i nie znam nikogo, a tubylcy jak slyszalam nie za bardzo rozrywkowi.
Oczywiscie jest Ancien cinema, ale to po piersze nie w Lux miescie, a po drugie w moim przekonaniu za drogo.
Moze sa jakowes bardziej spontaniczne inicjatywy ... typu Sylwestra na glownym rynku, jak to ma miejsce w polskich miastach ...?
Mam nadzieje, ze Lux nie pograzy sie w wieczornej ciszy jak zwykl robic na codzien.
Pozdrawiam
-
Re: Co tu robic w Sylwestra w Luxie?
Moze wspolna inicjatywa ? Umowimy sie gdzies w centrum jakims ciekawym miejscu i tam kazdy przyjdzie z szampanem? moze byc naprawde ciekawieK.Sokolowska pisze:
- K.Sokolowska
No, coz... juz ci kiedys pisalem, ze internetowi nalezy ufac ale z ograniczona odpowiedzialnosciastary pisze:nawet guglik nie może znaleźć takiego miejsca w tym mieścieDidus pisze:w okolichach rynku
<mysli>

Luksemburg, jak na stolice Wielkieeeeego Ksiestwa przystalo, ma wiele rynkow. Rynek, to jak wiadomo Markt=Maart=Marche etc. Jest tu wiec Marche de Poisson i Marche aux Herbes, ale to nie wszystko, bo przeciez miejscem tradycyjnych jarmarkow staroci (a raz do roku rownie tradycyjnego Marche de Noel) jest Place d'Armes, zas miejscem tradycyjnego sobotniego jarmarku produktow spozywczych jest niejaki Knuedler. Kiedys miejsca takich jarmarkow nazywano wlasnie rynkiem. Kto wie, moze chodzi tu wiec o niepisana (nawet w google!) tradycyjna nazwe?
Tak czy inaczej - polozenie goegraficzne miejsca na pewno warto uscislic i to najlepiej za pomoca wspolrzednych GPS. Inaczej moze sie towarzystwo w luksemburskiej metropolii nigdy nie znalezc... <mrgreen>
Luksemburczycy i nie tylko na Sylwestra często wyjeżdżają, więc raczej nie ma tutaj tradycji imprez plenerowych w tym czasie. Impreza plenerowa odbywa się np. z okazji urodzin Księcia, latem. Radzę jedynie sprawdzić, czy alkoholu nie należy spożywać "po amerykańsku", czyli z butelki ukrytej w papierowej torebce
A poza tym miłej zabawy!

hej anwi jak na starą
forumowiczkę (2 lata więcej niż ja) to wstyd <figiel>
ja śmiesz nazywać alkoholem boski napój z soku owocowego ?? <szampan>
http://www.vdl.lu/31_12_01_01_12+Centre ... 18826.html

ja śmiesz nazywać alkoholem boski napój z soku owocowego ?? <szampan>
http://www.vdl.lu/31_12_01_01_12+Centre ... 18826.html
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
.. toż to nie piwo !
- K.Sokolowska