dobry pediatra

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
agf

dobry pediatra

Post autor: agf »

Witam,
skoro juz pojawiło się zapytanie o dobrego lekarza rodzinnego, chciałabym spytać, czy ktoś mógłby polecić dobrego pediatrę.
U pediatry, do którego teraz chodzimy trzeba zawsze czekać co najmniej półtorej godziny (to chyba norma w Lux). Jak już dostaniemy się do gabinetu, to osłuchuje stetoskopen z szybkością i siłą, z jakimi panie pieczątkują na poczcie przesyłki. Dopóki dziecko zipie, to właściwie nie ma diagnozy - zaleca panaceum na wszystko - paracetamol.
No właśnie - czy któś mógłby polecić innego pediatrę?
Z góry dziękuję.
A.
agf
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Ja z czystym sumieniem polecam dr Weltera - znajdziesz go na liscie lekarzy.
Zawsze jest mily i ma czas dla ciebie i na zbadanie dziecka - zawsze sprawdza wszystko: i gardlo i uszy i brzuszek. Od wielu osob juz slyszalam, ze potrafi przelamac lody u nawet najbardziej bojazliwego dziecka :) U nas na pewno sie sprawdzilo - mlody kladzie sie sam na kozetce i zadziera bluzke do gory ;)

Niestety ma tez wady ;) ma tylu pacjentow, ze czasem trudno jest umowic sie na wizyte - tzn. dodzwonic sie... bo z reguly jak juz sie dodzwonisz to Cie przyjmie. Z tego wynika nastepna wada - zdarzaja sie opoznienia w stosunku do umowionej godziny czasem znaczace... bo ma duzo pacjentow w "sezonie" przyjmuje nawet do 20.00...

aaa ale antybiotyku sie nie spodziewaj - to naprawde jest ostatecznosc u tego lekarza...

Zdrowych Swiat!
dag
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

A ja z czystym sumieniem moge powiedziec, ze ten pan to jaka pomylka. Nie polecam i chocbyscie teraz mnie tu mieli i ogniem i woda, to mowie tysiac razy NIE. Przepracowany, zmeczony, nie mozna sie dodzwonic, siedzi sie w poczekalni z chorymi, zdrowymi, lekarstwo to samo non stop. Antybiotyk - bron boze, ale to nie dlatego ze on jest taki ostrozny, tylko dlatego ze jest taka tendencja u lekarzy tutaj. Z czym sie zgadzam, ale nie w przypadkach kiedy jest to jedyne wyjscie, a ten pan zmusza w ten sposob do ponownej wizy o 20.30 + 1 godzina siedzenia w poczekalni, o ile czlowiek ma szczescie i ktos podniesie sluchawke.

A ze tak sie na niego uwzielam to przy okazji wyrzuce jeszcze z siebie dwa slowa o dr Allardzie z Centrum Pediatrycznego na ul. Goebelsa. Wizyta 5 minut, w straszliwej ciszy, jakiekolwiek proby nawiazania dialogu, koncza sie monologiem pacjenta. Pan ogolnie jest zainteresowany soba, swoim telefonem i czyms na korytarzu, ale do dzisiaj nie wiem czym.

Teraz chodze do dr Quesado do Paco w Junglister i jestem zadowolona ale bez zbytecznej euforii. Jedyny jego minus to cena, ktora jest skandalem. Ale za 40-50 minutowa wizyte moge zaplacic. Wyslucha, tlumaczy i wyglada na zainteresowanego problemem. Przynajmniej takie sprawia wrazenie :)))
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

agf pisze:zaleca panaceum na wszystko - paracetamol.
Tutaj to norma u wielu lekarzy, nie tylko pediatrów. Kiedyś pewnie na wszystko dawali aspirynę, a teraz paracetamol :D
zlosnica82

Post autor: zlosnica82 »

A ja bez zastanowienia polecam pania Dr. Suzanne Sehn pani przyjmuje w Wiltz jest to 3 lekarz mojego syna a tem ma 19 mies. pon-piat do 11 bez terminu aczkolwiek nie ma dlugiego czasu oczekiwania wizyty popołudniowe sa tylko po ustaleniu terminu i ten dostaje sie dosyc szybko , dodam ze trafilam do tej wlasnie lekarki po tym jak synek goraczkowal trzeci dzien ponad 40st a jekarz powiedziel podawac Nurofen jak nie mini w ciagu 3-4 dni to przyjsc a maly do tego strasznie kaszlal poszlam do pani doktor w wiltz i okazalo sie ze zapalenie oskrzeli i to takie juz dawno skierowala na badania krwi a prosilam poprzedniego lekarz to powiedzial ze on potrzeby niewidzi a dziecku juz wtedy brakowalo zelaza , ok w kazdym bądz razie polecam pani doktor wyslucha poradzi wytlumaczy a jak jest potrzeba wypisze antybiotyk ja dojezdzam z Ettelbrucka do Wiltz ale to jest mi tedo warte zdrowie mojego synka jest mi ważniejsze, jeszcze raz polecam.
Awatar użytkownika
zazati

Post autor: zazati »

Bardzo pozyteczny watek, dzieki!

Ja niestety tez jeszcze pediatry nie znalazlam. Do Wiltz niestety troche daleko... Mam nadzieje, ze uda sie trafic na kogos blizej <roll>
Agata

Post autor: Agata »

Ja polecam dr Kandel w Mondorf-les-Bains. W naglych przypadkach zawsze znajdzie sie luka na nieplanowana wizyte.
Agnese

Post autor: Agnese »

Mogę polecić dr Antoinette RIES-Hoffmann. 4, allee L. Goebel, Luxembourg, tel. 453955. Jestem z niej bardzo zadowolona. Gdy synkowi coś dolega i potrzebujemy jakiejś porady przez telefon, sekretarka bez problemu łączy mnie bezpośrednio z lekarką. To naprawde duży plus bo nie zawsze jest potrzebna wizyta a dobrze porozmawiać z kimś kompetentnym by rozwiać pewne obawy...
ODPOWIEDZ