<p><i>Khana Khazana</i> jest jednym z najwłaściwszych miejsc na przyswojenie regularnej dawki curry. Jadłospis zawiera ponad osiemdziesiąt pozycji, dlatego zanim do niego zajrzymy, powinniśmy poświęcić odrobinę czasu, by dowiedzieć się kilku podstawowych rzeczy o kuchni indyjskiej. Na dania z glinianego pieca <i>tandoori</i> składają się przede wszystkim kawałki mięsa, wcześniej pieczołowicie marynowane w różnego rodzaju aromatycznych przyprawach, czasami również w jogurcie, podawane bez sosu, względnie z sosem, serwowanym w osobnym naczyniu. Wszyscy znamy curry, ale warto wiedzieć, że oryginalne indyjskie curry przyrządza się z baraniny, kurczaka, owoców morza lub warzyw, natomiast bardzo rzadko z wołowiny lub kaczki. Z tego powodu należy podchodzić do znajdujących się w jadłospisie propozycji curry z wołowiny lub kaczki z pewną rezerwą. <i>Biryani</i> to danie z ryżu indyjskiego <i>basmati</i> przygotowywanego razem z różnymi dodatkami wyszczególnionymi w menu. Nie przegapmy znajdujących się na końcu jadłospisu smakowitych chlebków <i>naan</i>, które są niczym innym, jak przyprawionymi podpłomykami.</p>
<p><i>Khana Khazana</i> pretenduje także, choć nie należy tego brać zbyt serio, do miana restauracji himalajskiej, umieszczając w menu kilka pozycji będących specjałami z tamtego regionu. Oferowane przysmaki tybetańskie wydają się jednak być aż za bardzo typowymi daniami wszechobecnej kuchni chińskiej, jeśli nie liczyć dwóch pozycji opartych na serku z Bhutanu, podobnym w smaku do greckiej fety.</p>
<p>Generalnie, serwowane tam dania trzymają styl, a jedynym zarzutem mogłoby być to, że czasami restauracja nie jest w stanie nabyć właściwego jogurtu i w rezultacie sosy bywają troszeczkę kwaśnawe. Postulujemy jednak wyrozumiałość w tym względzie – wszak my, Polacy, też często nie potrafimy znaleźć tu, nad Mozelą, wymaganych do przygotowania naszych narodowych potraw, składników.</p>
<p>Z głównych dań warto polecić między innymi:</p>
<style>ul li { font-size : 11px; }</style>
<ul>
<li><i>chicken tikka</i> – duże kawałki piersi z kurczaka pieczone w piecu <i>tandoori</i> i podawane z sosem – idealne dla tych, co nie przepadają za ostrą curry,</li>
<li><i>tandoori jhinga</i> – duże krewetki marynowane w migdałach i jogurcie, i pieczone w piecu <i>tandoori</i>,</li>
<li><i>chicken korma</i> – curry z piersi kurczaka z orzechami nerkowca (<i>cashew</i>) i śmietaną,</li>
<li><i>chicken vindaloo</i> – sławna ostra curry z piersi kurczaka,</li>
<li><i>lamb rogan josh</i> – curry z kawałków baraniny z szafranem,</li>
<li><i>lamb tikka masala</i> – curry z kawałków baraniny pieczonych w piecu <i>tandoori</i> z sosem pomidorowym,</li>
<li><i>fish goan curry</i> – curry z ryby z sosem kokosowo-cytrynowym,</li>
<li><i>vegetable korma</i> – jarskie curry z orzechami nerkowca i śmietaną – w sam raz dla wegetarian,</li>
<li><i>chicken biryani</i> – ryż <i>basmati</i> z kurczakiem i szafranem.</li>
</ul></font>
<p>Chociaż do stołu podawana jest miska ryżu, warto zamówić także porcję czosnkowego chlebka <i>naan</i>! Pić powinniśmy oczywiście... polskie piwo (sic!), czyli piwo indyjskie Cobra, produkowane w Polsce na licencji angielskiej.</p>
<p>Wystrój lokalu przywodzi na myśl raczej styl chiński a nie indyjski, ale malutka kapliczka Dalaj Lamy na tylnej ścianie upewnia nas ostatecznie w przekonaniu, że delegacja polityków z Chin nie byłaby tu mile widziana. Obsługa jest miła, a komunikacja w języku angielskim nie stanowi tu żadnego problemu.</p>
<p>Cena „modelowego obiadu” plasuje ten lokal w kategorii średniej. Z drugiej strony należy powiedzieć, iż miska curry z ryżem i chlebkiem <i>naan</i> stanowi całkiem pożywną kolację, tak więc przystawki lub desery nie wydają się być konieczne. W ten sposób, poprosiwszy o rachunek, para może nawet otrzymać resztę z pięćdziesiątki.</p>
<ul>
<li><b>kuchnia</b> – indyjska, himalajska</li>
<li><b>rodzaj</b> – restauracja</li>
<li><b>ceny</b> – średnie</li>
<li><b>godziny</b> –
<table>
<tr><th>po</th><td>12.00–14.30 i 18.00–23.00</td></tr>
<tr><th>wt</th><td>12.00–14.30 i 18.00–23.00</td></tr>
<tr><th>śr</th><td>12.00–14.30 i 18.00–23.00</td></tr>
<tr><th>cz</th><td>12.00–14.30 i 18.00–23.00</td></tr>
<tr><th>pi</th><td>12.00–14.30 i 18.00–23.00</td></tr>
<tr><th>so</th><td>12.00–14.30 i 18.00–23.00</td></tr>
<tr><th>ni</th><td>zamknięte</td></tr>
</table></li>
<li><b>państwo</b> – Luksemburg</li>
<li><b>region</b> – stolica</li>
<li><b>lokalizacja</b> – Centrum</li>
<li><b>adres</b> – 17B, rue des Bains, L-1212 Luxembourg</li>
<li><b>telefon</b> – +352 22 85 45</li>
<li><b>faks</b> – +352 26 48 22 83</li>
<li><b>mapa</b> – <a href="javascript:void(0)" onclick="window.open( 'http://www.polska.lu/mapki/49_61305_6_1 ... azana.html', 'map', 'width=700,height=540,scrollbars=1,toolbar=1,status=1,menubar=1,resizable=1' );">http://www.polska.lu/mapki/49_61305_6_1 ... ml</a></li>
</ul>
Khana Khazana
Khana Khazana
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez digilante, łącznie zmieniany 1 raz.
Digilante,
skuszeni Twoim opisem bylismy tam dzisiaj na lunchu i wyszlismy bardzo zadowoleni i objedzeni po uszy. Faktycznie - przystawka plus danie glowne to stanowczo za duzo, jak na jedna osobe plci zenskiej. Osobicie przestalam byc glodna juz po samej przystawce
Menu dostalismy w jez. angielskim, a obsluga nawet zagadana po francusku, odpowiadala nam po angielsku
Co do klasy lokalu, to pozwole sobie wtracic swoje 3 grosze. Ja mam taka swoja prywatna manie, oceniania restauracji, czy barow na podstawie czystosci i standardu.... toalet. <bezradny>
W tym przypadku, pod tym wzgledem - klasa raczej srednia.
Pozdrawiamy i czekamy na opisy kolejnych miejsc w Luksemburgu lub okolicach!
skuszeni Twoim opisem bylismy tam dzisiaj na lunchu i wyszlismy bardzo zadowoleni i objedzeni po uszy. Faktycznie - przystawka plus danie glowne to stanowczo za duzo, jak na jedna osobe plci zenskiej. Osobicie przestalam byc glodna juz po samej przystawce
Menu dostalismy w jez. angielskim, a obsluga nawet zagadana po francusku, odpowiadala nam po angielsku
Co do klasy lokalu, to pozwole sobie wtracic swoje 3 grosze. Ja mam taka swoja prywatna manie, oceniania restauracji, czy barow na podstawie czystosci i standardu.... toalet. <bezradny>
W tym przypadku, pod tym wzgledem - klasa raczej srednia.
Pozdrawiamy i czekamy na opisy kolejnych miejsc w Luksemburgu lub okolicach!
Czesc fram... Pamietam do dzis jak sie zaniepokoilem jak zobaczylem ze ktos napisal post pod tym opisem. Pomyslalem sobie ze ktos poszedl tam wlasnie na obiad, rozchorowal sie, i pisze bluzgi prosto z porcelanowego tronu.
Wiec podwojnie mi milo ze byliscie zadowoleni.
Dla nas mesczyzn to sprawa toalet zadko jest problemem - mozna sie obsluzyc bez dotykania srodowiska, albo nawet mozna zatrzymac potrzebe az sie wroci do domu Dlatego pewnie nawet nie wchodzi nam do glowy o tym pomyslec. Ale jak juz sie o tym pomysli, to masz swieta racje - lokal powinien trzymac klase toalet nawet w lepszym stanie niz pokoje jadalne. Gdybys poszla zjesc w jednym z innych opisanych lokalow, to jak najbardziej prosimy o twoje opinie! <stres>
Wiec podwojnie mi milo ze byliscie zadowoleni.
Dla nas mesczyzn to sprawa toalet zadko jest problemem - mozna sie obsluzyc bez dotykania srodowiska, albo nawet mozna zatrzymac potrzebe az sie wroci do domu Dlatego pewnie nawet nie wchodzi nam do glowy o tym pomyslec. Ale jak juz sie o tym pomysli, to masz swieta racje - lokal powinien trzymac klase toalet nawet w lepszym stanie niz pokoje jadalne. Gdybys poszla zjesc w jednym z innych opisanych lokalow, to jak najbardziej prosimy o twoje opinie! <stres>
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.