mieszkanie w lux ville czy w pobliskich miescinach?

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
aleksandra.f

mieszkanie w lux ville czy w pobliskich miescinach?

Post autor: aleksandra.f »

Witajcie,

Rozgladamy sie z mezem juz od pewnego czasu za mieszkaniem w luxemburgu. narazie mieszkamy we francji ale chcemy sie przeprowadzic. szukamy mieszkania z minimum 2 sypialniami i maksymalnym budzetem 1600 eur / mies. ktore dzielnice w samym lux polecicie? a moze jakies pobliskie miejscowosci? mamy mala coreczke, zalezy mi na tym zeby bylo gdzie z nia wyjsc na spacer, zeby dzielnica/miejscowosc byla spokojna, zeby dojazd do centrum nie zajmowal duzo czasu, zeby bylo gdzie pod reka zrobic jakies male zakupy (chleb, maslo czy czego zabraknie w lodowce). Jak wyglada sprawa z przedszkolami / zlobkami? jest jakas rejonizacja? czy mozna zapisac dziecko tam gdzie nam najlepiej pasuje (oczywiscie majac nadzieje ze jest miejsce).

bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi ;)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Co prawda nie mieszkam w Lux-Villebo nie lubię mieszkać w mieście- ale na przedmieściach (ciszej, spokojniej, łatwiej o kontakt z sąsiadami) - zgodnie takie pytania padały - więc z pewnością:
-Merl
-Bonnevois
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
aleksandra.f

No wlasnie nie bedziemy sie upierac zeby byc w samym lux ville, ale tez nie chcemy byc na totalnej wsi. Co myslucie o hesperange? A inne miesciny pobliskie stolicy?
PatrycjaA

Post autor: PatrycjaA »

Ja polecam Belair - idealne dla dziecka i blisko centrum:)
Tymofiejka

Post autor: Tymofiejka »

Mieszkamy z dwiema małymi dziewczynkami w Strassen, i bardzo sobie chwalimy. Do centrum 6 km, autobus robi to w 10-15 min, sporo fajnych placów zabaw a i do parku monterey 10 min busikiem, żłobków sporo , jest w czym wybierać i właściwie nie ma problemów z miejscami, a i dla 3 latków szkoła precoce, do której dojeżdżajà i z Mamer i Lux-vill bo tak świetnie zorganizowana, ponoć . Bo nasza córka zacznie ja dopiero we wrześniu...
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

aleksandra.f pisze:No wlasnie nie bedziemy sie upierac zeby byc w samym lux ville, ale tez nie chcemy byc na totalnej wsi. Co myslucie o hesperange? A inne miesciny pobliskie stolicy?
Hesperange - na pewno warte zainteresowania (sama nie mieszkam, ale znam takich, co tam mieszkali/mieszkaja)
Wspomniane Strassen - mysle, ze tez, byle nie przy glownej rt d'Arlon, bo ruch wsciekly.
poza tym - z tych "poza-miejskich", choc tak naprawde nie widac gdzie sie jedno miasto konczy, a druga miejscowowsc zaczyna -
Bertrange, Bereldange, Walferdange, no i Sandweiler...Budzet przeznaczacie na mieszkanie dosc spory - mysle, ze nie powinniscie miec wiekszego problemu ze znalezieniem czegos w wymienionych lokalizacjach.
No a w miescie - oprocz Belair (po Kirchbergu chyba najdrozsze), godny polecenia Merl, oraz Howald - przez mieszkajacych tam chwalony, choc ja jakos nie mam przekonania do tych poludniowych dzielnic miasta...
aleksandra.f

dziekuje serdecznie za wszelkie uwagi. jezeli jeszcze jakies macie to piszcie. a co z rejonizacja zlobkow i przedszkoli? istnieje takowa? czy mieszkajac w jednym miasteczku / dzielnicy, mam prawo wyslac dziecko do zlobka / przedszkola gdzies indziej? a w dzielnicach / miasteczkach, ktore zostaly przez was wymienione sa jakies mozliwosci spedzenia fajnie dnia z malym dzieckiem? a czy znacie jakies struktury proponujace doroslym z dziecmi spotkania z innymi doroslymi z dziecmi? cos w rodzaju ludoteki, gdzie dzieciaki szaleja w zabawkach a rodzice moga sobie pogadac, albo poprostu pobawic sie z dzieciakami?
wleszczynski

Post autor: wleszczynski »

Hmm ja jeszcze dorzuce Limpertsberg, ktory moim zdaniem rowniez spelnia wszystkie oczekiwania (tak jak w PW, ktora Ci podeslalem). :)

Co do zlobkow/przedszkoli to z tego co sie orientuje to nie ma jakiejs rejonizacji (przynajmniej do 3 roku zycia), wiec posylasz dziecko tam gdzie chcesz. Choc chyba wlasciwszym jest stwierdzenie tam gdzie jest miejsce. :)

Co do placu zabaw pod dachem to mysle, ze zaraz posypia sie glosy nt. ZigZag w Bertrange, gdzie sa wlasnie kulki i "malpie gaje" dla mlodszych i starszych dzieci, a Ty mozesz wypic kawe.

Wojtek
Awatar użytkownika
mmms

Post autor: mmms »

przy wyborze mieszkania sprawdzcie, czy macie miejsce na samochod przed domem (lub garazu). W centrum i w niektórych dzielnicach stolycy wieczorem mozna szukac dłuuuuugo wolnego miejsca do zaparkowania....... i go nie znalezc (wspomniany Merl).
I TO ! HIRO HITO!
sneilla

Post autor: sneilla »

Tymofiejka,
Witajce, razem z mezem planujemy sie przeniesc do Luxemburga na kilka lat, ale mamy malego synka o ktorego sie troszke martwie. Tutaj pomaga nam narazie moja mama, synek ma teraz roczek i przeraza mnie troszke perspektywa pozostawienia go na caly dzien w zlobku. Slyszalam tez ze na zlobek w Luxie trzeba czekac nawet rok. Poniewaz pisalas ze masz dwie male coreczki pomyslalam ze moze bedziesz miala jakies prawdziwe informacje na ten temat, bede bardzo wdzieczna za kazde slowa.
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ