Obowiązkowe wyposażenie samochodu w Luksemburgu
Obowiązkowe wyposażenie samochodu w Luksemburgu
Prócz dowodu rejestracyjnego i dowodu ubezpieczenia OC, zawsze nalezy miec przy sobie karte dopuszczenia pojazdu do ruchu w Luksemburgu - za brak której własnie wlepiono mi mandat !
A czy ktos moze mi powiedziec, jakie jest obowiazkowe wyposazenie auta: gasnica, trojkat, kamizelka (ta teraz ponoc obowiazkowa w Belgii !) ?
Pozdrawiam,
LezArt
A czy ktos moze mi powiedziec, jakie jest obowiazkowe wyposazenie auta: gasnica, trojkat, kamizelka (ta teraz ponoc obowiazkowa w Belgii !) ?
Pozdrawiam,
LezArt
Tak to jest, jak sie forum polska.lu czyta nieregularnie i wyrywkowo!
A bylo, na naszym forum o tym, bylo – o, prosze bardzo, kolega MaWi sie chwalil: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=420 <roll>
I jeszcze, zeby dodac pikanterii sprawie, zdarzenie opisywane mialo miejsce przy okazji powrotu z pewnego spotkania przy zielonym stoliku w Vianden <mrgreen>
I jeszcze, zeby dodac pikanterii sprawie, zdarzenie opisywane mialo miejsce przy okazji powrotu z pewnego spotkania przy zielonym stoliku w Vianden <mrgreen>
No, wlasnie nie wiem. Juz kiedys probowalem sie dowiedziec, ale znalezc cos takiego w internecie, to graniczy z cudem – ani na snct, ani na acl-u. Pewnie gdzies na legiluxie sie znajdzie, ale tamtejsza wyszukiwarka dziala tak, jakby jej glownym zadaniem bylo wyprowadzanie czytajacych na manowce... Niby sam kodeks drogowy jest tutaj: http://www.legilux.public.lu/leg/textes ... _ROUTE.pdf, ale znalezienie tam czegokolwiek graniczy z cudem. Do tego jest jeszcze jakies 150 poprawek, ktore w miedzyczasie uchwalono, a szukac ich nalezy na wlasna reke.hurakami pisze:Kolego MaWi, a wiesz moze co z wyposazeniem?
Cos mi sie zdaje, ze najszybciej bedzie... zapytac pana policjanta, oczywiscie najlepiej nie przy okazji kontroli, bo sie jeszcze okaze, ze za brak wyposazenia zabiora prawo jazdy

MaWi
PS do ps. to nie byl ten raz, tylko duzo wczesniejsze, jeszcze przedturniejowe spotkanie. Wtedy, o ile pamietam, niestety raczej poleglem sromotnie. Moze wlasnie dlatego pan policjant byl dla mnie wyrozumialy i miast mandatu udzielil pouczenia? Od tamtej pory trzymam certyfikacik w samochodzie.ps. Jak sie wstaje pozno od zielonego stolika i pedzi szybko do domu bo zona czeka, to takie sa skutkiNa szczescie oslodzone druzgocaca przegrana gopodarzy
PS2. Aha – w Belgii kamizelki obowiazkowe wprowadzono z "hukiem" w zeszlym roku. Obowiazuja one takze w Niemczech i to juz od jakiegos czasu. Oczywiscie trojkat jest wymagany chyba wszedzie. Pozostaje jeszcze chyba tylko kwestia gasnicy i apteczki. Jak sie ma to do kodeksu w Luxie? Sam jestem ciekaw...
Pozwolicie, że wtrącę swoje 3 gr....Wprawdzie nie mam na to poparcia w jakimś przepisie, ale skoro moje zakupione auto zostalo przez Renault wyposażone w trójkąt, gaśnice (przytwierdzoną do podlogi kolo nóg pasażera z przodu) oraz namiastkę apteczki, to śmiem podejrzewać, że są to obowiązkowe elementy wyposażenia, bo inaczej chyba by tego tak ot nie dorzucali....? A kamizelki to nie są obowiązkowe wszędzie na autostradach?.... Na wszelki wypadek wożę 2, jeszcze z PL...
)

No wlasnie nie wiem, jak to jest z nowymi samochodami. Jak kupowalismy samochod 3 lata temu, to byla gasnica i trojkat. Natomiast w naszym ostatnim jest tylko gasnica. No, ale to nie sa Renault, moze dzieki temu jako jedni z nielicznych dobijaja do pieciu gwiazdek w testach bezpieczenstwa 
h
MaWi, wybacz pomylke, ale do dzisiaj kazda Wasza wizyta kojarzy sie nam z tamta

h
MaWi, wybacz pomylke, ale do dzisiaj kazda Wasza wizyta kojarzy sie nam z tamta

Sorki, ze off-topicowo ciagne ten temat, ale tez mam po tamtym... niesmak zwyciestwa. Bardzo chetnie przyjade do Was i przegram chocby nawet sromotnie, dla poprawienia "stosunkow bilateralnych"hurakami pisze:MaWi, wybacz pomylke, ale do dzisiaj kazda Wasza wizyta kojarzy sie nam z tamta