winietki/plakietki na auto

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

winietki/plakietki na auto

Post autor: bamaza42 »

Drodzy zorientowani w temacie. Wiem, ze sprawa byla juz tu omawiana, conajmniej raz, ale poniewaz nie mam pojecia jak to sie nazywa, nie bardzo wiem czego szukac w naszej wyszukiwarce.
Chodzi mi o takie niemieckie plakietki/winietki, okragle, najczesciej zielone(?) pozwalajace (lub nie) na wjazd samochodem do centrum niektorych niemieckich miast... A wiec - jak to sie nazywa i jak / gdzie to sie "zalatwia" ?.....tylko w Niemczech? Czy moze ACL tez je rozprowadza?....
Dzieki za podpowiedzi.
Izabela_ijk

Post autor: Izabela_ijk »

Jak to sie nazywa, to nie pamietam, ale zalatwia sie prosto i szybko. Najlepiej pojechac do Dekra (to taka niemiecka stacja kontroli pojazdow - jest w Trier - blisko Praktikera). Pokazujesz dowod rejestracyjny samochodu, placisz 5 euro i dostajesz naklejke. Ja sie z panami na miejscu dogadalam pokazujac palcem na plakat z takimi nalepkami;)
Awatar użytkownika
bamaza42

Dzieki bardzo....az glupio mi sie pytac....a gdzie jest w Trier Praktiker?..... <oops>
Izabela_ijk

Post autor: Izabela_ijk »

Ja do Trieru jezdze od strony Wasserbilling i Dekra jest po lewej stronie tuz przed Messe i mostem przez Mozele, wczesniej po lewej stronie mijasz Real'a i Thomas Baucenter (czy jakos tak;)

A jesli jedziesz austostrada to po tym szalonym zjezdzie w dol trzeba pojechac prosto (okropne dziury) i wtedy po prawej stronie za wiaduktem bedzie Dekra.

Mam nadzieje, ze trafisz. Tu jest link do ich strony z mapka: http://www.dekra.de/de/standorte?p_p_id ... seLocation

Powodzenia :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Hmmm...ja jeszcze jakos inaczej wjezdzam do Trewiru.....ale mniejsza o to, jakos znajde.... dzieki ;)
A nikt nic nie wie o mozliwosci "zalatwienia" tego "cos" w Lux?....
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
bamaza42

o, dzieki wilqu...o to mi wlasnie chodzilo! :)
wiolkow

bez wychodzenia z domu

Post autor: wiolkow »

ODPOWIEDZ