kupno samochodu - wywoz do PL

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Agata

kupno samochodu - wywoz do PL

Post autor: Agata »

Znajomy Polak chce przyjechac do Luxemburga, kupic uzywany samochod i wywiezc go do Polski, a tam zarejestrowac.

Czy ktos z Was moze mi pomoc i powiedziec, co trzeba zrobic tu i w PL - do jakich urzedow isc?

Bardzo dziekuje za wskazowki.
Agata
Awatar użytkownika
aliza

Post autor: aliza »

na początek polecam zaznajomic się z opcją "szukaj" i poczytać np. to -----> http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=58 ... racja+auta
max

Post autor: max »

Najlepiej kupić tablice eksportowe + ubezpieczenie w Niemczech i w drogę. Można je bez problemu użyć dla auta kupionego w Luksie. Nie polecam natomiast kupowania luksemburskich tablic i ubezp, bo kosztuje to ok. 200€ i co niemiara biurokracji.
dana82

Post autor: dana82 »

Hej

kupilam wlasnie samochod w luxie i szukam sposobu,w miere taniego na wywiezienie go do polski. Czy moglbys udzielic mi blizszych informacji, w jaki sposob zalatwic takie tablice wywozowe z Niemiec, i czy napewno moge uzyc niemieckich tablic przy wywozie auta z Luksemburga? moze podasz mi swoj nr tel?
Dodam ze nie mam carte grise a jedynie bede miec dowod wyrejstrowania auta (Mise hors circulation)
bede Ci bardzo wdzieczna za pomoc
Pozdrawiam
Danka
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Większość handlarzy - jeśli auto jest sprawne wsiada w auto i jedzie nim do polski na żółtych tablicach - mając wszystko centralnie w 4 literach...
Jak popatrzyć na otomoto z/na samochody z Luxembourga to większość ma żółte blachy i nikt się tym nie przejmuje...
Jedyne co trzeba to w Polsce napisać oświadczenie (niezgodne z prawdą) że blachy samochodu zostały oddane (co jest równoznaczne z wyrejestrowaniem...).
Nie wiem dlaczego handlarze rejestrujący auta nie chcą podpisywać ze auto zostało wyrejestrowane ... może tu także jest jakiś haczyk....
Nie wiem jak to działa - ale to powszechny proceder....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

gabrjel pisze:w 4 literach..
SNCT na pewno a o czym innym myśleliście <hm>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
max

Post autor: max »

1. Kupujesz zieloną kartę niemiecką np. na ebay.de lub na innych stronach w Niemczech. Info co i jak jest na aukcji, lub udzieli Ci ich sprzedający.
2. Jedziesz so Sarburga do urzędu rejestracji i tam kupujesz 5-dniowe tablice exportowe z zółtym paskiem. Niemców nie interesuje do jakiego auta te tablice przykręcasz. Płacisz i dostajesz dowód tymczasowy+tablice. Pamiętaj, aby mieć przy sobie kupioną zieloną kartę, bo jest wymagana przy zakupie tablic.
3. Przykręcasz tablice do auta i w drogę. Jedziesz spokojnie z tablicami i ubezpieczeniem.
4. W PL możesz je zdać w urz komunikacji albo i nie, nie ma takiego obowiazku.

To tyle, powodzenia.
MS
dana82 pisze:Hej

kupilam wlasnie samochod w luxie i szukam sposobu,w miere taniego na wywiezienie go do polski. Czy moglbys udzielic mi blizszych informacji, w jaki sposob zalatwic takie tablice wywozowe z Niemiec, i czy napewno moge uzyc niemieckich tablic przy wywozie auta z Luksemburga? moze podasz mi swoj nr tel?
Dodam ze nie mam carte grise a jedynie bede miec dowod wyrejstrowania auta (Mise hors circulation)
bede Ci bardzo wdzieczna za pomoc
Pozdrawiam
Danka
ODPOWIEDZ