Kulinaria.
Kulinaria.
Może zna ktoś jakieś ciekawe przepisy do sporządzenia pysznego jedzonka??
Ciasta, sałatki, specjały Luksowe itp:) ZAPRASZAM do podzielenia sie z nami swoja wiedzą:)
Ciasta, sałatki, specjały Luksowe itp:) ZAPRASZAM do podzielenia sie z nami swoja wiedzą:)
A moze byc z Afryki? Jak najprostsze ale tak pyszne ze tylko pic i pic po obiadku. Jezeli popelnilem bledy ortograficzne albo cos nie jasne prosze pisac na priva i poprawie ten tekst.
Dom Pedro a la Cape Town
==================
1 litr jak najlepszych lodow waniliowych
100 do 150 ml Kahlua (likier kawowy, latwo znalezdz)
50 ml dobrej wodki (polskiej oczywiscie)
Polowe lodow dac do glebokiego i waskiego naczynia, zalac 100 ml Kahlua, i zaatakowac mikserem. Jak juz rowno zmiksowane, dodac reszte lodow i wodke. Ponownie wyzywac sie mikserem. Powinno byc takie troche plynne, jezeli nie, to dodac troche Kahlua, zmiksowac, az tak bedzie. Wlac w cztery szklanki i pic.
Alternatywy:
-- Zamiast Kahlua, uzyc Irlandskiej Whiskey (n.p. Jameson) lub mieszanej Szkockiej Whisky (n.p. Bells, Johnnie Walker, J&B), i macie Dom Pedro bardziej popularne w Johannesburgu. Nigdy nie uzywac nie mieszanej Szkockiej Whisky (n.p. Laphroaig, Lagavulin, Bowmore, itd) lub Amerykanskiej (n.p. Jack Daniels) bo jej smak za mocny i niszczy smak Dom Pedro.
-- Zamiast Kahlua, uzyc Wloskie Frangelico, lub Amaretto, lub Grecka Metaxa. Ale z Kahlua naprawde najlepsze - bezkonkurencyjne.
No i notatka dla Panow... Panie pijace Dom Pedro nie sa w stanie poczuc ilosci alkoholu w Dom Pedro, wiec mozna latwo dodac jeszcze 50 do 100 ml wodki zanim cos beda podejrzewac <mrgreen> .
Dom Pedro a la Cape Town
==================
1 litr jak najlepszych lodow waniliowych
100 do 150 ml Kahlua (likier kawowy, latwo znalezdz)
50 ml dobrej wodki (polskiej oczywiscie)
Polowe lodow dac do glebokiego i waskiego naczynia, zalac 100 ml Kahlua, i zaatakowac mikserem. Jak juz rowno zmiksowane, dodac reszte lodow i wodke. Ponownie wyzywac sie mikserem. Powinno byc takie troche plynne, jezeli nie, to dodac troche Kahlua, zmiksowac, az tak bedzie. Wlac w cztery szklanki i pic.
Alternatywy:
-- Zamiast Kahlua, uzyc Irlandskiej Whiskey (n.p. Jameson) lub mieszanej Szkockiej Whisky (n.p. Bells, Johnnie Walker, J&B), i macie Dom Pedro bardziej popularne w Johannesburgu. Nigdy nie uzywac nie mieszanej Szkockiej Whisky (n.p. Laphroaig, Lagavulin, Bowmore, itd) lub Amerykanskiej (n.p. Jack Daniels) bo jej smak za mocny i niszczy smak Dom Pedro.
-- Zamiast Kahlua, uzyc Wloskie Frangelico, lub Amaretto, lub Grecka Metaxa. Ale z Kahlua naprawde najlepsze - bezkonkurencyjne.
No i notatka dla Panow... Panie pijace Dom Pedro nie sa w stanie poczuc ilosci alkoholu w Dom Pedro, wiec mozna latwo dodac jeszcze 50 do 100 ml wodki zanim cos beda podejrzewac <mrgreen> .
Ostatnio zmieniony 09-03-2007, 12:55 przez digilante, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja dodam tylko tyle, ze powyzszy specyfik mialem niedawno okazje skosztowac i to przyrzadzony przez samego mistrza digilante. Wierzcie mi – pod wplywem aksamitnego smaku tego napoju bogow, kryjacego z premedytacja zaimplikowane tam procenty, nie tylko piekne niewiasty sklonne sa przystac na daleko idace kompromisy, ale byc moze i sam Chuck Norris gotow bylby sie poddac bez walki <mniam>
REWELKA JAK DLA MNIE
CIASTO Z CZARNĄ PORZECZKĄ
CIASTO:
¾ szklanki oleju,
½ szklanki wody,
4 ½ łyżki kakao,
1 ¼ szklanki cukru.
Te składniki rozpuścić na wolnym ogniu i dobrze wymieszać, tak by nie było grudek.
Ostudzić i dodać do tego:
5 żółtek,
1 ½ szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska),
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska),
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i dopiero dodać do masy kakaowej.
Na koniec dodać ubite białka.
Ciasto piec w 180 st.C. ok. 25 min ( trzeba sprawdzać czy dłużej czy nie).
MASA:
1 kostka masła extra ( najzwyklejsze masło ekstra min 82% tłuszczu),
¾ szklanki cukru pudru,
2 kubki śmietany „Szefa Kuchni” 22%,
Najpierw ucieramy masło, potem dodajemy po trochę cukier puder i dalej ucieramy dodając po łyżce śmietany (do masy nie dodawać wódki bo się zwarzy)
POLEWA:
3 łyżki margaryny, 6 łyżek cukru, 6 łyżek kakao, 6 łyżek śmietany (najlepiej 18%).
To wszystko rozpuścić na wolnym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Ostudzić.
Kupujemy mrożone porzeczki lub dżem z kawałkami porzeczek.
Można też 3 dni przed robieniem ciasta ½ kg zamrożonej porzeczki, przerzucić do litowego słoika, zasypać 4-5 łyżkami cukru i zamknąć żeby porzeczka puściła sok (słoik zawekować). Przed rozłożeniem na ciasto, porzeczkę przecedzić na sitku.
Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy i przeciąć wzdłuż, dolną część napączować sokiem z czarnej porzeczki z wódką (3/4 szklanki soku + ¼ szklanki wódki). Na to nałożyć ½ masy i przykryć drugą częścią ciasta. Drugą część ciasta też napączować i położyć resztę masy. Na masie porozrzucać owoce porzeczki i polać polewą czekoladową.
CIASTO:
¾ szklanki oleju,
½ szklanki wody,
4 ½ łyżki kakao,
1 ¼ szklanki cukru.
Te składniki rozpuścić na wolnym ogniu i dobrze wymieszać, tak by nie było grudek.
Ostudzić i dodać do tego:
5 żółtek,
1 ½ szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska),
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska),
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i dopiero dodać do masy kakaowej.
Na koniec dodać ubite białka.
Ciasto piec w 180 st.C. ok. 25 min ( trzeba sprawdzać czy dłużej czy nie).
MASA:
1 kostka masła extra ( najzwyklejsze masło ekstra min 82% tłuszczu),
¾ szklanki cukru pudru,
2 kubki śmietany „Szefa Kuchni” 22%,
Najpierw ucieramy masło, potem dodajemy po trochę cukier puder i dalej ucieramy dodając po łyżce śmietany (do masy nie dodawać wódki bo się zwarzy)
POLEWA:
3 łyżki margaryny, 6 łyżek cukru, 6 łyżek kakao, 6 łyżek śmietany (najlepiej 18%).
To wszystko rozpuścić na wolnym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Ostudzić.
Kupujemy mrożone porzeczki lub dżem z kawałkami porzeczek.
Można też 3 dni przed robieniem ciasta ½ kg zamrożonej porzeczki, przerzucić do litowego słoika, zasypać 4-5 łyżkami cukru i zamknąć żeby porzeczka puściła sok (słoik zawekować). Przed rozłożeniem na ciasto, porzeczkę przecedzić na sitku.
Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy i przeciąć wzdłuż, dolną część napączować sokiem z czarnej porzeczki z wódką (3/4 szklanki soku + ¼ szklanki wódki). Na to nałożyć ½ masy i przykryć drugą częścią ciasta. Drugą część ciasta też napączować i położyć resztę masy. Na masie porozrzucać owoce porzeczki i polać polewą czekoladową.
POMYLKA! Bardzo przepraszam ale 2 litry lodow na 4 osoby to naprawde bomba kaloryczna. Ilosc lodow ma byc JEDEN LITR na cztery osoby. Recepta juz poprawiona.Agnieszka pisze:toz to prawdziwa bomba kaloryczna, zeby to spalic to trzebaby biegac caly dzien i noc. Niestety tak juz jest, ze to co dobre, oprocz walorow smakowych, powoduje rowniez niepozadane efekty... <beczy> <beczy> <beczy>
No, Agnieszko wlasnie zmniejszylem kalorie prawie o polowe wiec juz absolutnie nie ma powodu aby nie sprobowac <szampan>
Aha... jest jeszcze trzecia alternatywa ktora jest podobno popularna miedzy poludniowo afrykanczykami w holandii (no i w samym RPA oczywiscie tez) -- na koniec dodac z pol grama dobrze posiekanej marihuany <ganja> Ale mysle ze w tedy trzeba by bylo kupic wiecej lodow w zapas aby bylo jak czlowiek po takim czyms ponownie zglodnieje <mrgreen>
MaWi pisze:Ja dodam tylko tyle, ze powyzszy specyfik mialem niedawno okazje skosztowac i to przyrzadzony przez samego mistrza digilante. Wierzcie mi – pod wplywem aksamitnego smaku tego napoju bogow, kryjacego z premedytacja zaimplikowane tam procenty, nie tylko piekne niewiasty sklonne sa przystac na daleko idace kompromisy, ale byc moze i sam Chuck Norris gotow bylby sie poddac bez walki <mniam>
Wiem, o czym mówisz, bo też miałam przyjemnośc skosztowac tego i innych specjałów mistrza digi, specyfik jest naprawdę pyyyyyyyycha <okok> .
Digi, może rzucisz na forum Twój przepis na Thai chickena, który jest palce lizac?