Miesięczne koszty życia

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

edys

Miesięczne koszty życia

Post autor: edys »

Witam! Mam możliwość aplikowania na miesięczny staż do Luksemburga, jednak muszę sama zapewnić sobie lokum,itp. Chciałabym się zapytać jakie (mniej więcej) miesięczne koszty utrzymania- wynajęcie pokoju (1,2-os),internet, bilet miesięczny na transport miejski itp. Głównie chodzi mi o jakieś widełki-jakiego rzędu kwoty mogę się spodziewać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
aliza

Post autor: aliza »

to zależy od tego, ile dotychczas zarabiałaś, i ile z tego wydajesz na codzienne przyjemności :)
Generalnie mieszkania w Lux są drogie - jeżeli będziesz mieszkać sama, może być troszkę ciężko na początku - koszty wynajmu najtańszego studia o jakim słyszałam rozpoczynały się od ok 500 euro wzwyż + opłaty, przy czym wiele forumowiczów na pewno poinformuje, że na sam początek trzeba mieć w zasobności kwotę pokrywającą 3 czynsze i jakąś kwotę depozytową ( ja nie mam w tym doświadczenia bo moja sytuacja mieszkaniowa jest nieco inna)
internet - ja korzystam z Luxgsm na styk USB - koszt ? 25 gb / 30e / miesiąc, umowę można podpisać na rok lub 2... może nie jest to wymarzona opcja ale mi odpowiada
było kilka postów kiedyś, tu możesz znaleźć kilka informacji:
->
http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=44 ... 503c#44529

Tylko czy warto tyle zachodu poświęcić dla jednego miesiąca ? Jeżeli będziesz miała opcję późniejszego przedłużenia to bym się nie zastanawiała długo na twoim miejscu ;)
Awatar użytkownika
TaJagódka

Post autor: TaJagódka »

Najdrozsze mieszkania sa w stolicy,poza nia troche tansze,jesli chodzi o wynajem .Cena biletu miesiecznego okolo 45 e na wszystkie linie ,wszystkimi pociagami po calym Luxemburgu mozesz jezdzic do woli :D ,albo kupic City karte -22,50 e( miesiac)-i jezdzic tylko autobusami ( numeracja do dwoch cyferek max od 1 do 99 ,jezeli autobus ma juz trzy cyferki nie wolno! <idea> ) :D
Cenie ludzi za to jakimi sa,nie za to co maja lub nie maja
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Kobitki...co Wy tu dziewczynie o wynajeciu mieszkania piszecie?....przeciez pisze, ze wybiera sie na 1-miesieczny staz, wiec moze zapomniec o wynajmie mieszkania, przeciez nikt nie wynajmie na 1 miesiac - kontrakty wynajmu zawierane sa na ogol na 2-3 lata, czasem uda sie na 1 rok...
Proponuje poszukac tzw aparthoteli w Lux (taki na przyklad Hotel Park), albo tez skontaktowac sie z naszym forumowym kolega - jespere.... apartament w aparthotelu to kwota od jakichs 600-700 eur za miesiac poczawszy, u jespere - nie mam pojecia, ale sadze, ze sporo taniej....a jak sympatycznie :)

A co do innych kosztow - ceny biletow kolezanki podaly. A jakbys mieszkala w miescie, to jest tez system rowerow miejskich (Veloh!) , gdzie roczny abonament kosztuje bodaj 15eur, i po miescie sie mozna przemieszczac bezproblemowo.
Na wyzywienie, mysle, ze bez szalenstw - jakies 400-500 eur powinno na miesiac wystarczyc.
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Wybaczcie, że trochę OT ale przypomniało mi się, jak za starych dobrych studenckich czasów udawało mi się przeżyć w Paryżu za 460 euro miesięcznie z tego 350 to była opłata za pokój i bilet miesięczny ;) Do tej pory nie wiem jakim cudem!

Myślę, że koszty utrzymania poza stałymi jak mieszkanie i transport są trudne do określenia. Może warto "przytulić" się do studentów? Miejsce w pokoju jest o wiele tańsze niż hotele i mieszkania, a miesiąc można się przemęczyć;)
edys

Post autor: edys »

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) jeszcze nie wiem, czy będę startować na ten staż, bo jednak koszty utrzymania trochę odstraszają. Pewnie, będę szukać najtańszej opcji, nie zależy mi na jednoosobowym pokoju, itp. No ale zobaczymy:)
k-th

Post autor: k-th »

Po co od razu hotel?
Pokoj do wynajecia na miesiac w Lux miescie kosztuje ok. 500 euro (w tym internet i oplaty). A jedzenie, jesli sama gotujesz, to jakies 100 procent wiecej niz w PL (ciekawe czy inni sie zgadzaja ze mna), kebab na miescie 4,50 euro.
Diamond

Post autor: Diamond »

bamaza42 pisze:Na wyzywienie, mysle, ze bez szalenstw - jakies 400-500 eur powinno na miesiac wystarczyc.
Chyba z szalenstwami :) Za 400-500 euro to zywi sie moja trzyosobowa rodzina :) Jednej osobie tym bardziej kobiecie spokojnie 200-300 euro na miesieczne wyzywienie powinno wystarczyc i nie "mowie" tu oczywiscie o jedzeniu na miescie bo przy tym mozna zbankrutowac, ale sa sklepy typu Aldi, Lidl, Lider Price w ktorych mozna zrobic nawet tanie zakupy.
ODPOWIEDZ