montaż filmu z plików mp4

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
exxtreme

montaż filmu z plików mp4

Post autor: exxtreme »

Elo!
Postanowiłem przypomnieć o swoim istnieniu wszystkim zgnuśniałym konsumentom bigosu poprzez wstawienie filmu nakręconego podczas jazdy na rowerze. Są ciekawe ujęcia, duża prędkość i dużo lasu w kadrze. Taki ekologiczny Top Gear.
I teraz tak. Materiał skręcony kamerą HD do zastosowań hardcore'owych ("Jestem hardcorem!") jest w formacie mp4. Przepuszczam to montując jednocześnie z muzyką i picture-in-picture przez Pinnacle'a do formatu mp4, aby zapobiec niekończącym sie zmianą formatu. Niestety rozmiar pliku z wsadowego dajmy na to 1GB spada do 60MB i jakość na tym cierpi. Dziwne, bo ustawienia programu wskazują na najwyższą jakość obrazu, nie jego rozmiar. A jeszcze dziwniejsze jest to, ze ten sam film zapisany w .avi ma ponad 1.8GB. Czy ktoś z Was wie, jaki format docelowy bylby najlepszy? Czy mp4 to kontener mpeg2 czy mpeg4? Rozdzielczosć jest dość nietypowa, bo 960x720 (takie 4:3 w HD) w celu zapewnienia widoku ahead, niż na boki (16:9). Uzasadnione w wypadku jazdy na rowerze, motocyklu czy descu surfingowej.
Kolejny pytanie - który z programów do edycji video okaże swoją potęgę na 64 bitach i wykorzysta wszystkie 8 rdzeni? Pinnacle 14HD nie wychodzi poza 20% obciążenia i wszystko trwa, trwa i trwa aż śpik morzy...

Docelowo film trafi na You Tube. Roboczy tytuł to "Jazdeczka w Steinsel', więc i tak go mocno "ścisnę". Chodzi mi tylko o archiwizację na własne potrzeby w dobrej jakości HD.
Tenis, 40D, MTB & MBA
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Az tyle doswiadczenia to nie mam, ale ostatnio zona kupila nam (= mi ;) ) dobry system "home theatre", a ze mam tez w domu kupe elektroniki typu NAS (network attached storage), routers, etc to ostatnio troche czytalem.

Anyway, wiec chodzi o to ze chce zrobic archiwum wszystkich DVD, BluRay, i aby to sobie lezalo na NAS nie tylko jako archiwum ale abym to tez mogl grac gdziekolwiek w domu, na jakimkolwiek gadget-cie.

Wychodzi na to ze format MKV ostatnio sie pokazal i nie jest taki zly. Ma support dla HD, multiple audio tracks, subtitles, itd. Prawie wszystko umie ten format odczytac. Polecam zaczac lekture od:

http://en.wikipedia.org/wiki/Matroska

Wiem ze probowalem odpowiedziec tylko na jedno z Twoich pytan, i moze nawet tego nie zrobilem, ale na innych sie nie znam i nie chce Ci tu glupot pisac ;)
Awatar użytkownika
exxtreme

Digi.
Jeżeli JA coś mogę doradzić, to nie baw się w NASa, tylko postaw Windows Home Server. O zaletach możesz się przekonać u mnie w domu lub na www.wegotserved.com.
MKV rzeczywiście jest super, ale raczej nie znajdziesz 'oficjalnego' programu obsługującego ten 'pogański' format w opcji 'save as'.
Chiba żeby najpierw do avi a później przekonwertować... To jest jakiś pomysł.... Sprawdzę jakość i się odezwę.
Awatar użytkownika
digilante

Hehe, exxtreme, po slowie Windows, to just stracilem do Ciebie respekt ;) Niestety jestem z klanu Linux Uber Alles, a NASy firmy Synology sa slynne.

Ale masz racje o MKV - super teoria, ale jak narazie jest z tym kupe zachodu. Telewizor LG gra video, ale nic nie slysze. A/V Denona w ogule nie wie co z tym robic. BluRay player Denona mowi ze moglo by grac, gdyby plik byl mniejszy niz 2GB, wiec moje 40 GB pliki MKV odpadaja. Ciekawe ile Hollywood zaplacilo Denonowi za taka sztuczna granice. Wiec teoretycznie wszystko umie grac ci MKV, ale tak naprawde to trzeba bedzie jeszcze kilka lat poczekac.

Mam MacBook Air, i dzis wlasnie doszedl adapter miniport -> hdmi. Wlasnie testowalem sciezke: 40 GB MKV -> Synology NAS -> wifi -> macbook air -> hdmi adapter -> denon av -> lg tv. Nawet gra! Nawet jest dzwiek, i to 5.1. Ale napisow to juz ten player VLC na MacBook nie pokazuje, a do tego co 10-15 minut sie wiesza tak ze trzeba wyjsc z domu, prad na ulicy wylaczyc, i znowu wlaczyc aby sie MacBook ozezwil.

Mysle ze tez stresuje Cie ze ten glupi swiat nie nadaza z tym co chcesz zrobic, i co powinno nawet dzialac, a jednak nie dziala jak powinno ;)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
exxtreme

Jaki problem? Telewizor nie gra, bo nie moze zdekodowac DTSa. A reszta... Wstyd Digi, wstyd.
Jezeli upierasz sie na NASie to:
wpuszczasz LAN z NASa do huba
z huba puszczasz LANa do urzadzenia typu WD LIVE
z WD LIVE HDMI do TV i otrzymujesz wszytko oprocz DD i DTSa w TV, a TOSLINKiem wychodzisz do DENONa
I nie kombinuj - powyzsze rozwiazanie bez kabli wyjdzie Cie jakies 100Euro, a jakosc obrazu i dzwieku Cie zaskoczy.
Ja mam w swoim WHS 4HDD+6USB. Nie sadze, zebys mila takiego NASa. I co - głupio, Ci? :p
Denon... Wiem, ze masz zamilowanie do chinszczyzny <lol> , ale trzeba bylo najpierw zapytac. Mialem, mam lub co najmniej odsluchiwalem wszystkie mozliwe marki ampli AV, kablowalem setki metrow polaczen, laczylem najbardziej niemozliwe kombinacje glosnikow, subow i co tylko. Chcesz pogadac o projektorach lub ekranach - dam rade <lol>
Trzeba by sie spotkac i pokazac sobie zero jedynkowe zawartosci naszych HDD, co?
Awatar użytkownika
exxtreme

Dziś premiera filmu "3...2...1...Jechano"

dziś w nocy skończyłem montaż filmu, który zamieszcze na You Tube. Trwa około 3 minut. Pokazuję w nim uda, tylną oponę i mojego siodełka czerwoną końcówkę. Zaczynamy odliczanie.
Kliknięcie w linka obiecała m.in. posłanka Kempa, Angelina Jolie i Władysław Kozakiewicz. Waha się Alicja Bachleda-Curuś i Andrzej Wajda. Jeżeli chcesz znaleźć się w tym zacnym gronie - otwórz browca, zarzuć siatkowy podkoszulek i włącz głośniki na full. Wolność od dziś ma swój adres w sieci.
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

exxtreme pisze:Kliknięcie w linka obiecała m.in. posłanka Kempa, Angelina Jolie i Władysław Kozakiewicz. Waha się Alicja Bachleda-Curuś i Andrzej Wajda.
jesteś nie na czasie - nie zaprosiłeś na premierę Kamila Stocha :p
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

exxtreme pisze:Wolność od dziś ma swój adres w sieci
....a gdzie ten adres?..... bo siatkowy podkoszulek juz mam.... ;)
Borys

Post autor: Borys »

bamaza42 pisze:
exxtreme pisze:Wolność od dziś ma swój adres w sieci
....a gdzie ten adres?..... bo siatkowy podkoszulek juz mam.... ;)
O Boze...
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
exxtreme

"Co za szczęście! Zaszczycony gestem hojności drapię się za głową
Tyle aktywności, nim powiedziałem słowo
A w radiu Natalia Kukulska śpiewała ooooouoo"
Bamaza - wieczorem. Muszę jeszcze amerykańską bestię pokarmić do 6PM, kilka razy poważnie ściąć na treningu tenisa stołowego (nowe okładziny) i będę popychał 170MB na serwer za oceanem.
Jak mi klikniecie sto odsłon, to se kupie kiełbasy u Piotrusia i sie ojem tłustego. Oj!
Awatar użytkownika
exxtreme

Z ostaniej chwili - Kamil kliknie myszką swoje narzeczonej tunajt.
Awatar użytkownika
digilante

Extreme - jak najbardziej planowalem kupic cos jak WD LIVE HDMI, ale akurat po poczytaniu wychodzi na to ze nawet to urzadzenie nie bedzie mi gralo wszystkego co chce. Producent pisze ze tak, ale co bardziej zaawansowani uzytkownicy kwicza straszliwie o problemach.

A o sprawach NASow, to mam je nie tylko do zabawy, ale tez do pracy, do robienia backupow klientom, encryption, itd. Windows niestety nigdy dociagnie do Linuxa jezeli chodzi o serwery, komunikacje miedzy nimi, i security.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Czy ktos rozumie o czym rozmawiaja Digi i Exxtreme?
Ja ni w ząb - jednakże jako żona muszę codzienie słuchać tych dziwnych trójliterowych skrótów, oglądac go jak wisi pod stołem godzinami podłączajac kolejne ukochane kabelki. Wieczorem mi każe oglądać walki UFC i słuchac życiorysu Randiego Coutur'a. Czy jak mu tam...
Czy mam przechlapane?
ps. I jeszcze demaskatorsko stwierdzę - ze Exxtreme bigos je, więc niech nie wydziwia ;)
MaWi

Post autor: MaWi »

Nie narzekaj; pamietaj, ze alternatywa do tego moze byc budowanie exxxtremalnie wielkiej sieci kolejki piko w piwnicy, wzglednie wypelnianie wszystkich wolnych miejsc na polkach, witrynach i kredensach klejonymi modelami samolotow. Jest jeszcze zbieranie modeli samochodow (tzw. 'resorowcow'), znaczkow pocztowych, albo – najmniej chyba kosztowne ale nie mniej klopotliwe – podstawek pod piwo.

I co z tej listy bys wybrala, gdybys wybrac mogla? <mrgreen>
Awatar użytkownika
digilante

I nie zapomnij MaWi o exxtremalnych ludziach jak Borys ktorzy kolekcjonuja resorowce fiato-polskie w skali 1:1 <mrgreen>
ODPOWIEDZ