Narodowy spis powszechny
Narodowy spis powszechny
Od 1 lutego rozpoczyna się w Wielkim Księstwie spis powszechny, który jest obowiązkowy. Tak więc w najbliższych dniach możemy się spodziewać wizyty rachmistrza, który osobiście nas przepyta lub pozostawi kwestionariusz w skrzynce pocztowej w razie naszej nieobecności.
Spis odbywa się w Luksemburgu co 10 lat, zgodnie z zaleceniem ONZ i Unii Europejskiej. Taka sama akcja w tym roku odbędzie się również w Polsce.
W kwestionariuszu odpowiemy na pytania dotyczące danych osobowych, warunków życia i pracy, edukacji itp. Dane zbierane podczas spisu są niezwykle ważne dla danych statystycznych, ponieważ odzwierciedlają dodatkowo przyzwyczajenia, czy sytuacje indywidualne danych osób. Kwestionariusze są dostępne w 5 językach (luksemburskim, francuskim, niemieckim, angielskim i portugalskim). Kwestionariusze należy wypełnić do 15 lutego, gdyż od tego dnia aż do 5 marca będą zbierane przez tych samych ankieterów, którzy je nam dostarczyli.
W tym roku po raz pierwszy można skorzystać z dobrodziejstw internetu i wypełnić formularz on-line. Jest to z jednej strony wygoda, ale wymagany jest podpis elektroniczny, który zapewnia LuxTrust, ponadto użytkownik musi zarejestrować się na Guichet. Kwestionariusze on-line są dostępne od 1 do 10 lutego na stronie guichet.lu. Jeżeli w tym czasie nie zdążymy, możemy jeszcze do 15 lutego wypełnić wersję papierową.
Wszystkie informacje na temat spisu są dostępne tutaj.
Spis odbywa się w Luksemburgu co 10 lat, zgodnie z zaleceniem ONZ i Unii Europejskiej. Taka sama akcja w tym roku odbędzie się również w Polsce.
W kwestionariuszu odpowiemy na pytania dotyczące danych osobowych, warunków życia i pracy, edukacji itp. Dane zbierane podczas spisu są niezwykle ważne dla danych statystycznych, ponieważ odzwierciedlają dodatkowo przyzwyczajenia, czy sytuacje indywidualne danych osób. Kwestionariusze są dostępne w 5 językach (luksemburskim, francuskim, niemieckim, angielskim i portugalskim). Kwestionariusze należy wypełnić do 15 lutego, gdyż od tego dnia aż do 5 marca będą zbierane przez tych samych ankieterów, którzy je nam dostarczyli.
W tym roku po raz pierwszy można skorzystać z dobrodziejstw internetu i wypełnić formularz on-line. Jest to z jednej strony wygoda, ale wymagany jest podpis elektroniczny, który zapewnia LuxTrust, ponadto użytkownik musi zarejestrować się na Guichet. Kwestionariusze on-line są dostępne od 1 do 10 lutego na stronie guichet.lu. Jeżeli w tym czasie nie zdążymy, możemy jeszcze do 15 lutego wypełnić wersję papierową.
Wszystkie informacje na temat spisu są dostępne tutaj.
- Załączniki
-
- spis.jpg (4.66 KiB) Przejrzano 6466 razy
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
pisza tak
Les données individuelles collectées sont confidentielles et servent uniquement à des fins statistiques et ne peuvent, en aucun cas, donner lieu à des contrôles administratifs ou fiscaux.
a dla przekonania sie podajcie jakies informacje niezgodne z stanem realnym
jesli tylko dla celow statystycznych to nie powinien byc zaden problem
a jesli wczesniej czy pozniej czy w gminie ,urzedzie czy innej administracji powiedza lub spytaja ze cos niezgodne czy to sa statystyki ????
nawet chyba w wortcie cos na tem temat pisano
Les données individuelles collectées sont confidentielles et servent uniquement à des fins statistiques et ne peuvent, en aucun cas, donner lieu à des contrôles administratifs ou fiscaux.
a dla przekonania sie podajcie jakies informacje niezgodne z stanem realnym
jesli tylko dla celow statystycznych to nie powinien byc zaden problem
a jesli wczesniej czy pozniej czy w gminie ,urzedzie czy innej administracji powiedza lub spytaja ze cos niezgodne czy to sa statystyki ????
nawet chyba w wortcie cos na tem temat pisano
http://www.lessentiel.lu/fr/news/luxemb ... --19358736
http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... yw&cad=rja
http://www.asti.lu/2011/01/18/ligue-des ... opulation/
http://www.lequotidien.lu/politique-et- ... 18217.html
przy wypełnianiu komputerowym nie można zostawić czegoś bez odpowiedzi jeśli np będzie możliwe np TAK i NIE to nie będzie możliwe zostawić bez odpowiedzi albo dać np "nie wiem"
http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... yw&cad=rja
http://www.asti.lu/2011/01/18/ligue-des ... opulation/
http://www.lequotidien.lu/politique-et- ... 18217.html
przy wypełnianiu komputerowym nie można zostawić czegoś bez odpowiedzi jeśli np będzie możliwe np TAK i NIE to nie będzie możliwe zostawić bez odpowiedzi albo dać np "nie wiem"
Melduje, ze u mnie tydzien temu takowy osobnik sie pojawil, ale nie mial zamiaru przepytywac, tylko wreczyl mi formularz, odhaczajac na jakiejs liscie moje nazwisko, oraz poinformowal, ze potem bedzie chodzil i zbieral, albo moge odeslac poczta....Redakcja pisze:rachmistrza, który osobiście nas przepyta lub pozostawi kwestionariusz w skrzynce pocztowej w razie naszej nieobecności.
...przepraszam, jakiego "przykrego" obowiazku <bezradny> ...mowisz o wypelnieniu ankiety....raz na 10 lat?.....to takie dla Ciebie przykre? <boisie> hmmmm...hala pisze:Najprostszym wyjściem z tego przykrego obowiązku
...przepraszam, jakiego "przykrego" obowiazku <bezradny> ...mowisz o wypelnieniu ankiety....raz na 10 lat?.....to takie dla Ciebie przykre? <boisie> hmmmm...[/quote]hala pisze:Najprostszym wyjściem z tego przykrego obowiązku
Owszem,
Ankiet nie lubie.
Węszę podstęp.
Więc lepiej jak załtwią to za mnie sąsiedzi.
Wtedy będę miała czyste sumienie.
Ale o czym my w ogóle piszemy...
Ja sie natomiast zastanawiam, czy podawac "cala prawde", jak chodzi o wyposazenie mieszkania, urzadzenia, komputery, itp....Bo anonimowa to ta ankieta nie jest....No i takie polskie myslenie mi sie wlacza: a kto to sprawdzi, co napisze?....Tylko, ze, z drugiej strony, jak ktos chce robic statystyki dotyczace spoleczenstwa, to pewnie takie dane sa potrzebne....tylko, ze mozna bylo to bardziej anonimowo zrobic - po co do statystyki adres i dane osobowe?.....Jestem w stanie zrozumiec potrzebe danych dot. pochodzenia, daty przybycia do Lux, rodzaju zatrudnienia, nawet wysokosci zarobkow, oraz wyposazenia mieszkania, itp....ale dane osobowe?....dokladny adres?....
ale sasiedzi za Ciebie wypelnia formularz?....Ja nie wiem jak to jest, ale ja juz 2 takie dostalam - 1 roznosil jakis czlowiek (chodzil po calej okolicy) z lista, na ktorej zaznaczal, komu dal, a drugi znalazlam ze 2 dni temu w skrzynce, wraz z instrukcja - kiedy owe beda zbierane, albo gdzie wyslac wypelniony....wiec raczej nie bedzie osoby, ktora przyjdzie do domu "przepytac" i wypelnic formularz ze mna. Nie za bardzo rozumiem, jak sasiedzi mieliby Cie wyreczyc w wypelnieniu druku?....przekazesz im te wszystkie informacje?....To jaj juz wole wypelnic i odeslac poczta....to choc troche anonimowo bedzie.... 

Właśnie sobie przeglądam to cudo...Jeśli to by było anonimowe to ok, ale osobiście nie zgadzam się na podawanie wszystkich szczegółów z mojego życia.
A gdzie prawo do prywatności?Jeszcze jakieś sankcje finansowe za niewypełnienie...nieźle.
Czy faktycznie musi ktoś wiedzieć, że XY ma dwie mikrofalówki i plazmę na pół ściany? Nie wystarczy świadomość tego, że te mikrofalówki ma jakiś anonimowy człowiek?
A gdzie prawo do prywatności?Jeszcze jakieś sankcje finansowe za niewypełnienie...nieźle.
Czy faktycznie musi ktoś wiedzieć, że XY ma dwie mikrofalówki i plazmę na pół ściany? Nie wystarczy świadomość tego, że te mikrofalówki ma jakiś anonimowy człowiek?
chyba przepiszę się do anarchistów...zwłąszcza, że wczoraj przyszło nam zapłacić daninę państwu camembertów (byłam wczoraj na rien a declarer...jak się uśmiałam
)
Mimo iż tęksno mi za Francją to za każdym razem staram sobie przypomnieć, że tam 13tk płacisz Ty ku chwale wolności i równości...być może i braterstwa w niedoli.

Mimo iż tęksno mi za Francją to za każdym razem staram sobie przypomnieć, że tam 13tk płacisz Ty ku chwale wolności i równości...być może i braterstwa w niedoli.
-
plik z wersja angielska kwestionariusza zostal zalaczony w tym poscie: http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=44374#44374 (plik pdf do pobrania)Z Ksiezyca pisze:Czy ktos moze wie, gdzie mozna znalezc wersje angielska?