Witam,
Moja żona jest nauczycielką. Pracuje w Luxemburgu a mieszka ze mną w Niemczech. Ponieważ jest nauczycielką przysługuje jej prawo do pracy jako samozatrudniona i tak też rozlicza się z pracodawcą. W tej chwili nie płaci żadnych podatków - na konto wpływa kwota brutto. Na koniec roku rozliczy się z VAT. Firma jest belgijska (na fakturze vat jest belgijski adres). Pytania:
* najważniejsze: gdzie powinna wykupić ubezpieczenie zdrowotne: Niemcy, Belgia, Luksemburg (podejrzewam, że Niemcy) ?
* gdzie powinna uiścić podatek dochodowy: podejrzewam, że w Belgii
* czy jest zobowiązana do wykupu ubezpieczenia rentowego w Niemczech ?
wiem, że problem nie jest prosty. Każda wskazówka będzie więc bardzo cenna. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
P.S.
Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale ja pracuję w Luksemburgu na umowę o pracę.
Samozatrudnienie w Luxemburgu a zamieszkanie w Niemczech
-
-
Dziękuję za podpowiedzi. No więc sytuacja ma się następująco:
- niektóre zawody (m.in. nauczyciel) pozwalają na wykonywanie działalności bez jej rejestracji:
http://www.guichet.public.lu/fr/citoyen ... index.html
- dla wszystkich osób zamieszkałych w Niemczech, ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe i tu są następujące opcje:
a) gesetzliche Krankenkasse - publiczne kasy chorych - 85% społeczeństwa niemieckiego jest w nich ubezpieczona - składka ok 15% przychodów brutto - podobno można odliczyć od podatku ale nie wiem na 100%
b) Private Krankenkasse - prywatne kasy chorych - osoba samozatrudniona może wybierać pomiędzy private i gesetzliche. Osoba na etacie może wybrać tą formą tylko jeśli roczny dochód jest powyżej limitu (około 49tyś EUR)
c) CNS - Luxembourg - rejestrujemy się w CNS, płacimy składkę miesięczną - otrzymujemy druk S1 (dawniej E106) i zanosimy go do Krankenkasse. Ponoć najdroższa opcja.
Proszę o ewentualne sprostowania.
- niektóre zawody (m.in. nauczyciel) pozwalają na wykonywanie działalności bez jej rejestracji:
http://www.guichet.public.lu/fr/citoyen ... index.html
- dla wszystkich osób zamieszkałych w Niemczech, ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe i tu są następujące opcje:
a) gesetzliche Krankenkasse - publiczne kasy chorych - 85% społeczeństwa niemieckiego jest w nich ubezpieczona - składka ok 15% przychodów brutto - podobno można odliczyć od podatku ale nie wiem na 100%
b) Private Krankenkasse - prywatne kasy chorych - osoba samozatrudniona może wybierać pomiędzy private i gesetzliche. Osoba na etacie może wybrać tą formą tylko jeśli roczny dochód jest powyżej limitu (około 49tyś EUR)
c) CNS - Luxembourg - rejestrujemy się w CNS, płacimy składkę miesięczną - otrzymujemy druk S1 (dawniej E106) i zanosimy go do Krankenkasse. Ponoć najdroższa opcja.
Proszę o ewentualne sprostowania.