Nieśmiałe początki forum fotograficznego na polska.lu
Moderator: LuxTeam
Fajnie, że sie dołączyłaś. Ostatnio strasznie mi mój aparat grymasił po wakacjach i już myślałam, że to koniec kolejnego aparatu tej firmy i poważnie zastanawiałam się nad pentaxem.
Właśnie chciałam wkleić kilka zdjęć z ostatniej wycieczki nad stawy, ale na razie nie bardzo wiem jak to się robi i jaki jest dopuszczalny rozmiar zdjęcia. Poszukam, ale może już to praktykowałaś?
Właśnie chciałam wkleić kilka zdjęć z ostatniej wycieczki nad stawy, ale na razie nie bardzo wiem jak to się robi i jaki jest dopuszczalny rozmiar zdjęcia. Poszukam, ale może już to praktykowałaś?
kilka zdjęć ze ścieżki ptaszkowej (stawy k. Remich)
Sprobuję. Pierwszy raz wklejam zdjęcia, wiec zobaczymy, jak to pójdzie.szrotofil sprzet malo wazny - foty wazniejsze. Wrzuc jakies fotki
Zdjęcia bez obróbki, jpegi prosto z aparatu. Na pierwszym widoczku fatalna winieta, chyba miałam źle założony tulipan. Zdjęcia trochę straciły na kolorach przy zmniejszaniu, pytanie jak sie wyswietlą... No i czy w ogóle się wyświetlą. Jeśli się nie uda, przepraszam, ponowię próbę.
Pentax jest dobrym aparatem. Ja nie mam większych wymagań na chwilę obecną.szrotofil pisze:Fajnie, że sie dołączyłaś. Ostatnio strasznie mi mój aparat grymasił po wakacjach i już myślałam, że to koniec kolejnego aparatu tej firmy i poważnie zastanawiałam się nad pentaxem.
Zaletą są obiektywy Sigma, które pasują i nie śa tak piekielnie drogie Zastanawiałam się nad zmianą na "nowszy model", ale przeszło mi. Ten który mam K100 kupiliśmy jakieś 3 lata temu za około 500 euro więc przyzwoita cena jak na lustrzankę. teraz marzyłaby mi się chyba taka prawdziwa, plus ciemnia i te sprawy....zobaczymy czy uda nam się znaleźć mieszkanie z 3 łazienkami to sobie może jedną zaadoptuję.
ufff.....jest taka piękna pogoda w Paris...aż szkoda siedzieć przed monitorem...ale cóż.
Wracam do pracy, miłęgo dnia:)
ps. Fotki są bardzo interesujące, ja mało robiłam zdjęć natury (poza parkami w Paris ) bardzij szłąm w stronę architektury....teog tu pełno.
Wkleje potem kilka swoich fotek, niestety teraz muszę szybko kończyć "bardzo ważny projekt" i nie mam czasu szperać w poszukiwaniu info jak je wstawić sprawdzę potem.
Re: kilka zdjęć ze ścieżki ptaszkowej (stawy k. Remich)
Zdjecia wyswietlaja sie dobrze i sa bardzo ciekaweszrotofil pisze:Zdjęcia trochę straciły na kolorach przy zmniejszaniu, pytanie jak sie wyswietlą... No i czy w ogóle się wyświetlą. Jeśli się nie uda, przepraszam, ponowię próbę.
Ja korzystam z http://imageshack.us
Rejestrujesz sie i tam wrzucasz swoje foty. Do zmniejszania polecam SNS-Resizer bardzo latwy w obsludze i zdjecia nie traca na jakosci przy zmniejszaniu.
Fajnie ze kolejna osoba dolaczyla do forum - witamy!
No to mamy teraz przedstawicieli trzech roznych systemow - super!
A propo tego konkursu fotograficznego to dzieki za linka. Konkurs trwa do 31 stycznia 2011 wiec jest sporo czasu na to zeby uchwycic ciekawy kadr i wziasc udzial w konkursie.
Kolejne z wczorajszego spaceru:
SNS resizer
Dzięki za linka. Programik sympatyczny, tyle, że na PC, a ja mam Maca. Może jakies programiki na kompa z jabłkiem, pls. <beczy>
Re: SNS resizer
Ja zbytnio na macach sie nie znam ale moze to pomoze:szrotofil pisze:Może jakies programiki na kompa z jabłkiem, pls. <beczy>
http://www.macworld.com/article/52776/2 ... esize.html
Re: SNS resizer
A probowalas Picasy?....sama uzywam (na PC), na jablkach sie nie znam, ale jest to - wlasciwie nie tyle program, co strona googlowa...a moze program?....kurcze, juz sie zamotalam....moze ktos objasnic?... <bezradny>szrotofil pisze:Dzięki za linka. Programik sympatyczny, tyle, że na PC, a ja mam Maca. Może jakies programiki na kompa z jabłkiem, pls. <beczy>
Ja uzywam tego: http://www.lemkesoft.com/ i jakos daje radeszrotofil pisze:Może jakies programiki na kompa z jabłkiem, pls. <beczy>
Dzięki za linka do lemkesofta, chętnie wypróbuję.
Wczoraj wieczorkiem siedziałam nad zdjęciami z wakacji, głównie plaża i rowery w nastroju familijnym. Miło było tak powspominać, chociaż to niby niedawno. Picase znam, bo wrzucam tam od czasu do czasu zdjęcia, żeby krewni i znajomi królika o nas kompletnie nie zapomnieli.
Zauważyłam, że jest też podforum o foto/reportażach, podróżach itp. Można by tam w sumie wrzucać zdjęcia, bez potrzeby tworzenia nowych wątków i forów.
Wczoraj wieczorkiem siedziałam nad zdjęciami z wakacji, głównie plaża i rowery w nastroju familijnym. Miło było tak powspominać, chociaż to niby niedawno. Picase znam, bo wrzucam tam od czasu do czasu zdjęcia, żeby krewni i znajomi królika o nas kompletnie nie zapomnieli.
Zauważyłam, że jest też podforum o foto/reportażach, podróżach itp. Można by tam w sumie wrzucać zdjęcia, bez potrzeby tworzenia nowych wątków i forów.
Można, a nawet trzeba! To podforum zostało stworzone specjalnie w tym celu. O ile oczywiście foty mają cokolwiek wspólnego z tematyką fotoreportażu/podróży etc.Zauważyłam, że jest też podforum o foto/reportażach, podróżach itp. Można by tam w sumie wrzucać zdjęcia, bez potrzeby tworzenia nowych wątków i forów.
-
Mysle ze czas pokaze czy klub powstanie czy nie ale to nie przeszkadza zeby sie i tak spotkac na jakas wyprawe lub wycieczke typowo fotograficzna.patisoleil pisze:WITAM!! Czy powstal juz ten klub milosnikow fotografowania?? <aparat>
Mysle ze najlepiej by pasowalo w jakis weekend bo zakladam ze wiekszosc ma wolne weekendy...
Bardzo mi sie podoba ta inicjatywa!
bardzo chetnie sie dolacze do grona, zeby podpatrzec bardziej doswiadczonych, zwlaszcza ze jesien nadchodzi na plenery jak znalazl
bardzo chetnie sie dolacze do grona, zeby podpatrzec bardziej doswiadczonych, zwlaszcza ze jesien nadchodzi na plenery jak znalazl
Ostatnio zmieniony 22-09-2010, 11:22 przez Jagulina, łącznie zmieniany 1 raz.
plenery fotograficzne
Już posiałam wczoraj trawkę, wiec może faktycznie znalazłaby sie chwilka na wypad fotograficzny. Fajnie, że sa nowi fotoamatorzy, to o wiele milej jak można razem robić zdjęcia. Pamietam, że najwięcej sie nauczyłam od kolegi, z którym byliśmy na wyprawie w wysokich górach (juz niestety bardzo dawno temu) i który sypał radami jak z rękawa. Osobiście lubię lokalne przaśne imprezy (np. typu świeta dyni w ten weekend) lub plenery krajobrazowe. A co nauki w temacie foto, to strasznie bym chciała sie nauczyć obróbki zdjęć, może kolega Nikelbak by trochę rozdał swojej wiedzy.