Witam !
Nurtuje mnie od pewnego czasu pytanie .
Czy jeśli w Luksemburgu wprowadza nowa ustawę to bezwzględnie wszystkich to
obowiązuje czy tylko tych nowych ,którzy zaczynają np.pobierać świadczenia?
Jak to było dotychczas? Czy ktoś wie z autopsji ? Wiem ,że w państwie niemieckim
prawo nie działa wstecz i "starym" przysługuje dawna ustawa jak jest tutaj ?
Proszę o odpowiedź.
Ustawy
Moderator: LuxTeam
trzeba sie wczytac w tresc ustawy, zwlaszcza w przepisy przejsciowe. Oczywiscie, generalnie prawo nie dziala wstecz ale sporo zalezy od tego, w ktorym momencie spelnia sie wszystkie przeslanki do uzyskania prawa do danego swiadczenia.
Tak wiec radze poczytac a jesli dalej nie jest jasne, to kierowac sie do danej instytucji, w ktorej gestii jest obliczanie/wyplacanie swiadczen. Zazwyczaj udzielaja informacji bez problemu, nawet przez e-mail albo telefon.
Tak wiec radze poczytac a jesli dalej nie jest jasne, to kierowac sie do danej instytucji, w ktorej gestii jest obliczanie/wyplacanie swiadczen. Zazwyczaj udzielaja informacji bez problemu, nawet przez e-mail albo telefon.
Jest tak , jak pisze Simmo.
Dodam , że wszyscy , obywatele i legalni rezydenci , mają prawo do tych samych świadczeń.
Czy jest się nowym , czy starym - nie ma znaczenia.
Chyba , że staż , czas pobytu jest ważny (ale żaden przykład nie przychodzi mi do głowy).
Zmiana w prawie dotyczy wszystkich.
Post jest napisany tak ogólnie , że trudno sie domyśleć , o jakie świadczenia chodzi.
Dodam , że wszyscy , obywatele i legalni rezydenci , mają prawo do tych samych świadczeń.
Czy jest się nowym , czy starym - nie ma znaczenia.
Chyba , że staż , czas pobytu jest ważny (ale żaden przykład nie przychodzi mi do głowy).
Zmiana w prawie dotyczy wszystkich.
Post jest napisany tak ogólnie , że trudno sie domyśleć , o jakie świadczenia chodzi.