wybory

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Ej Były. melissy sobie wrzuc do herbaty :)
Pewnie częsciowo będzie jak piszesz, ale myślę, że takie postępowanie może objąć garstkę "biednych ludzi", których się ciągle czepiamy, a oni postrzegają w krzyżu najwazniejszy symbol (jak pisał Tommy). Zauważ jednak, że jeżeli wyeliminować tę garstkę niewątpliwie "oszołomionych" - to może i nie będzie kwasu, ponieważ kuria wyraziła zadowolenie z przedstawionego rozwiązania. Lud słucha duchowieństwa. Jarosław na pewno znajdzie wytłumaczenie dla takiego kompromisu i odpowiednio werbalnie przekuje to na swoje zwycięstwo.
Tak samo jak przekuł na zwycięstwo wyborczą porażkę.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Tytul z Gazety Polskiej.....jakze znamienny....

CZAS WYRYWANIA KRZYŻY
Bohdan Urbankowski, "Gazeta Polska", 21-07-2010

http://www.niezalezna.pl/article/show/id/36807
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Ogrodniczka, te melise to jednak innym zaproponuj, dlugo na reakcje "oborncow krzyza" nie trzeba bylo czekac:

[center]Damy się pozabijać, a nie odejdziemy od krzyża". "Obrońcy" sprzed Pałacu zapowiadają walkę[[/center]/b]

- My, którzy tu jesteśmy pod krzyżem, prędzej damy się porozrywać, pozabijać, a będziemy bronić pamięci tych, którzy w dramatyczny sposób odeszli - to reakcja grupy "obrońców krzyża" sprzed Pałacu Prezydenckiego na decyzję władz, Kościoła i harcerzy o przeniesieniu krzyża spod Pałacu do kościoła św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu. Nie akceptują oni zawartego przez wszystkie zainteresowane strony porozumienia.
tommy.b

Post autor: tommy.b »

No tak...
To jeszcze teraz ja kilka słów od siebie dorzucę:

*** Dlaczego PALIKOTowi "nie" do zespołu PiS mającego wyjaśnic katastrofę smoleńską? Dla tych, którzy nie rozumieją "oczywistych oczywistości" i trzeba tłumaczyć:

Z tego powodu "nie" z jakiego Kuba Wojewódzki nie nadaje się do prowadzenia dziennika telewizyjnego a Janusz Rewiński do deklamowania poezji Wiliama Blake'a.

Po prostu jak pytali przed bramą sejmu "Czy ty tu, Jasiu na poważnie?" on wybrał dla siebie rolę, którą najbardziej elegancko można określić jako "Rżnięcie głupa".

Trudna rola, ciężko się z niej wyzwolić... tym bardziej próbuj Jasiu, próbuj... A jak już będziesz naprawdę zdesperowany, żeby cię traktować poważnie, wtedy liczę, że odpowiesz przed sądem za obraźliwe sugestie i wyśmiewanie się z nieboszczyków.

W moim światopoglądzie "urąganie martwym dla wicu" nie istnieje przypisane do pojęcia człowiek.

Dla mnie Palikot to smutny producent wódek, który każdego podejrzewa o pijaństwo. Coraz bardziej gburowaty, chamski i agresywny. Czasem się nad nim zatrzymywałem, czytając prasę, ale odkąd publicznie groził innej osobie śmiercią... sorki facet szkoda mojego życia dla Dody, szkoda też mojego życia i dla ciebie.

I moim zdaniem - jeśli ktoś te jego popisy z gumowym odlewem i grożeniem Kaczyńskiemu śmiercią bierze za happeningi to pomyślności. Znajomy nauczyciel mówił mi że u niego w zawodówce ma całe klasy takich pomysłowych Palikotów... Cóż, telewizje odbijają tylko nasze gusta.

****KRZYŻ POD PAŁACEM

Hurra Sukces!
Komorowski nabroił - Komorowski rozbroił
Komorowski wszedł na minę - Komorowski zszedł z miny. Naród się modli, żeby nie wybuchło...
ZUCH! ZUCH! ZUCH!

Komorowski prezydentem wszystkich Polaków - jemu naprawdę nie potrzebna jest opozycja.
tommy b
Awatar użytkownika
byly

tommy.b pisze:
****KRZYŻ POD PAŁACEM
Komorowski nabroił - Komorowski rozbroił
.
Corrigendum: nabroila rozhisteryzowana tluszcza, mala liczebnie, ale efektowna (efekciarska?) medialnie, ktorej nie popiera wiekszosc Poakow, bez wgzledu na to, czy sa ateistami, pro-forma katolikami czy praktykujacymi katolikami.
tommy.b

Post autor: tommy.b »

??? Nie. Najpierw Prezydent-elekt dał popis technik dyplomatycznych a potem pojawiła się - jak ty to poetycko określasz - łtuszcza, ktorej nie popiera wiekszosc Poakow, bez wgzledu na to, czy sa ateistami, pro-forma katolikami czy praktykujacymi katolikami.
.

Jeszcze raz ponowię też prośbę, bo nie mogę nigdzie znaleźć: Dysponujesz może jakimiś badaniami/sondażami nt. krzyża pod pałacem? Bo tak, po za oficjalnym obiegiem to ja cały czas słyszę, że "po co on [Komorowski] się w ten krzyż mieszał?"...
tommy b
Awatar użytkownika
byly

Dysponuje zdrowym rozsadkiem, tak jak wiekszosc Polakow, ktorym sie ta krzyzowa histeria nie podoba i dlatego nie widze najmniejszego powodu do akceptowania histerii jakies tam grupki osob w centrum stolicy
Awatar użytkownika
ogrodniczka

No to ja juz wiem kto pod tym krzyżem miesza...
Oglądnęłam dziś króciutką wypowiedz pewnej starszej, siwowłosej, czesanej w koński ogon kobiety, na temat obrony "aż do utraty życia".
Pamiętacie jedno z wystąpienień Kaczyńskiego w wieczorze wyborczym? Chyba nawet wystąpienie końcowe.Ona była w jego sztabie - pewnie jako zwolennik bo nie wyobrażam sobie by mieć takiego kogoś świadomie w szeregach partii, chyba, że jako piątą kolumnę...
Mianowicie kobieta ta, spocona, czerwona, rozemocjonowana rzuciła się na mównicę i na osobę samego Jarosława by mu dziękować za...już nie wiem za co, ponieważ przezornie została wyciszona. Nawet biedny Jarosław patrzył na nią z dziwnym wyrazem twarzy w typie: "zabierzcie tę wariatkę".
Kobieta ta jest tą samą, która dziś wypowiadała się o obronie krzyża, aż do utraty życia.

...Ona jest do tego zdolna. To jedna z tych starzejących się, z lekka zagubionych w życiu kobiet, która odnalazła się w różnego rodzaju katolicko/polityczno/obronnych misjach. Siwe włosy do pasa, byle jak ściągnięte gumką, okulary, jakieś bezkształtne ubranie, "niewidzący" wzrok. Nie wiem co o tym sądzić - kim ona jest? Czasami wyglądają tak szalone panie profesor.

Ta się przykuje do krzyża na bank.
Chyba, że jej ksiądz przetłumaczy.

Sięgnijcie wstecz pamięcią, to będziecie wiedzieli o czym piszę.
Tymi ludzmi jednak bym się nie przejmowała, tylko egzekwowała porozumienie.
Psy szczekają, karawana idzie dalej.

A posłanka Szczypińska stwierdzila dziś, że jesteśmy krajem katolickim (z podtekstem, że krzyż nie przeszkadza ani w szkole ani w sejmie i znalazłoby się jeszcze kilka miejsc gdzie mógłby stanąć).
Jesteśmy czy nie? Czy konstytucja nie mówi o rozdziale kościoła od państwa? Jak należy to definiować? Francja laicka, a Polska katolicka? Czy to li tylko uproszczenie, czy rzeczywiście mówi się o nas "katolicki kraj nad Wisłą"? Mamy tu jakiego konstytucjonalistę na forum? ;)
Awatar użytkownika
bamaza42

ogrodniczka pisze:kobieta ta, spocona, czerwona, rozemocjonowana rzuciła się na mównicę i na osobę samego Jarosława by mu dziękować za...już nie wiem za co, ponieważ przezornie została wyciszona. Nawet biedny Jarosław patrzył na nią z dziwnym wyrazem twarzy w typie: "zabierzcie tę wariatkę".
Kobieta ta jest tą samą, która dziś wypowiadała się o obronie krzyża, aż do utraty życia.
Tak, tak!...Ty patrz - ja widzialam obie...i jakos nie skojarzylam. Ta pod krzyzem to widzialam juz w TV jak sie sprawa krzyza rozpoczela....chyba nawet tu o tym wspominalam...ale jakos nie skojarzylam....ale masz racje! to ta sama osoba!...jakas fanatyczna zwolenniczka Jaroslawa (wcale nie krzyza, bynajmniej....albo krzyza tylko przypadkiem...)...fanatyzm jest jednak straszny...
liberal

Post autor: liberal »

Tommy,

zabiegany jestem w pracy bo sie wybieral na urlop dlugi wiec musialem przygazowac w pracy. Juz dzisiaj jutro odpisze CI na Twoj post dokladnie oraz dolacze moja analize sytuacji obecnej.

Pozdrawiam Ciebie serdecznie oraz cale nasze forum a sczegolnie najbardziej aktywne tutaj osoby.

Liberal
Awatar użytkownika
ogrodniczka

A ja sie cieszę, że poseł Palikot zgłosił sie do pracy w zespole. Będzie stanowił nie lada zagwostkę dla 120 przeciwników. Mogę się spodziewać, że ich po prostu obśmieje - aż strach pomyśleć do czego się posunie. Mam nadzieję, że obnaży przy tym schematy myślowe PiS i zablokuje interpretację tej katastrofy jako jedynie słuszną prawdę w/g PiS. Mam również nadzieję, że skupi się na żyjacych i oszczędzi tragicznie zmarłych.
Palikot słusznie zauważył, że opinia publiczna nt tej katastrofy jest kształtowana właśnie w tym momencie i nikt nie bedzie czekal z ostatecznym jej wyklarowaniem do czasu formalnie zakończonego sledztwa (rok? dwa lata?)
Rząd sledztwa nie prowadzi , prowadzi je niezawisła prokuratura. Tylko tego brakuje by PiS był jedynym autorem raportu i uzurpatorem "prawdy". Zrobia raport - Były juz pewnie zna jego treść :) , odtrąbią winę rządu i zmowę z Rosją i co tam jeszcze się posłowi Macierewiczowi uroi.
Strach pomyśleć.
Tommy, ja widzę, że Ty nadal o tych plastikowych akcesoriach... Jak widzisz, zapamietałeś akcesoria, ale czy pamiętasz o co tak naprawdę poszło? Poszło o gwałt na kilkunastoletniej dziewczynie sponiewieranej i zgwałconej na komisariacie. W większosci pamiętamy narzędzia do walki, a nie samo meritum. Tak będzie z raportem PiS. Ulepi go na swoja modłę i "nóż widelec" pomoże to przyciągnąć niezdecydowany elektorat do dnia wyborów. Choć wydaje mi sie, że kolejne wybory PiS równiez powinien przegrać. Decydujące będą wybory parlamentarne. O to toczy się walka. Albo Pis będzie rządził sam albo wcale, innej opcji nie ma. Ze wszystkimi się juz skłócił.
Krew sie poleje (jeszcze zobaczy się po czyich rękach w/g p.Macierewicza), a posłanki mogą i płakać...

Tu tez chciałabym wtrącic swoje co nieco.
Nie będąc świadkiem zajscia pomiędzy p. Kempą, a p.Sekułą nie mogę się określić kto? i w jakim stopniu? winien. W/g świadków obydwie strony podnosiły głos.
Znając jednak p. Kempę, wiem,że do niewiniątek nie należy. Czy to ładnie postępowac w/g praw Kalego?
Czy pani Kempa może wszystkim dookoła wtykać szpile, a jak wyprowadzi w końcu rozmówcę z równowagi i ten na nią gruchnie - to ładnie zasłaniać się cześcią kobieca?
Kobieta, o której się mówi, że ma klasę - nie doprowadza przede wszystkim nigdy! do sytuacji, która mogłaby odwrócić sie przeciw niej. Obowiązuje zasada ograniczonego zaufania - jak na drodze...
liberal

Post autor: liberal »

Drogi Tommy,

1. Po ponownym przeanalizowaniu ustawy i projektu tej nowy ustawy pragne poinformowac Ciebie ze moim zdaniem nie jest dokladnie odwrotnie jak mowisz. Opinia moja jest taka ze dobrze sie stalo iz pisowska ustawa jest teraz zmieniana i ze poslowie zlozyli wniosek do TK, ciesze sie z tego ze « sensible data » beda teraz scisle trzymane i bedzie osoba odpowiedzialna za nie, a nie jak wczesniej ze mogly sie walac na lewo i prawo. Sadze ze nalezy uwazac z definicja slowa korupcja i nalezy nie zawezac ani nie przesadzac dlatego dobrze jest aby dolozyc to co mowilem praktyki korupcyjne do ustawy.
2. prosze napisz mi wtedy wiecej tych ogolnikowych zdan moze znajdziemy cos i napiszemy do Ministra zeby byl bardziej dokladny w swoich zdaniach otwierajacych.
3. Szkoda tego Pana Turka nie znam sprawy ale dobrze ze pojawiaja sie tam potencjalni inwestorzy sadze ze pora abysmy nauczyli sie mimo 20 lat wolnej Polski kazdego posiadajacego srodki finansowe nie kasowac z gory. I szkoda ze tak media go potraktowaly to takze zly klimat tworzy. Jesli chodzi o zalozenie ze ma sie rozwijac te piasto i tamte miasto po przeczytaniu dokumentu Boniego ja widze jednak wyraznie ze raport zaklada strategie rozwoju takich i takich miast (w sensie tendencji na najblizsze lata takze) ale nie mowi jak dla mnie a gospodarce nakazowo planowanej.
4. Wedlug mnie gospodarka planowa zaklada kazdemu po rowno
5. Zgadzam sie z Toba ze infrastruktura w Polsce kuleje i to jest temat pilny ktory powinien byc potraktowany szybciej. Pieniedzy nie brakuje sadze ze brakuje caly czas zmian w prawie na temat partnerstwa publiczno prywatnego czy kwestii przetargow, temat ciekawy po raporcie Boniego proponuje abysmy sie tym tematem zajeli. Minister Wilczek dobrze rozumial te slowa nie przeszkadzac i pora abysmy powrocili do jego pierwszych rozwiazanych w kapitalistycznej Polsce. A jesli chodzi o Warszawe;… to jest to stolica najwiekszego Panstwa w Europie Srodkowo Wschodniej po wejsciu do UE poszly w gore nieruchumosci, ceny zostaly te kreowane przez fundusze inwestycyjne ktore kupily duzo nieruchomosci, oraz duzo inwestorow zagraniczyncznych indywidualnych. To jest praktyka spotykana takze w innych nowych krajach wstepujacych do UE. A inne ceny zycia tam sap o czesci funkcja cen nieruchomosci. Warszawa jako stolica ma duzo problemow do rozwiazania przed 2012, poczekajmy zobaczymy jak beda gotowi. A obwodnica to prawda przydala byly sie Poczytam sobie o tej socjologii aglomeracji interesujacy temat
6. Ciekawa analiza z ta scheda po Barosso ale watpie, w kolejnej KE szefem bedzie moim zdaniem osoba ze starej Europy Francja, Niemcy, takie mam odczucie. Jesli chodzi o Kaczynskiego, gdyby wygral to do wyborow parlamentarnych poprowadzilby PIS albo oboz liberalow w Pisie albo oboz Talibow z lidererm moze Kluzik Rostowski (ale tutaj widac teraz tarcia miedzy dwoma obozami), ale I tak Kaczynski patronowalby temu nadal. Nic sie by nie zmeinilo.
7. Jesli chodzi o temat Krzyza obecnie to sadze ze mamy do czynienia z upolitycznieniem tego Krzyza i zagarniecie przez PIS. Sadze ze jest to granie na prawde na skrajnie prawicowym elektoracie PIS ktory jest wciaz wierny PISowi. Jest juz za duzo tego i od samego poczatku wyrazniej oraz do wszystkich powinna dotrzec informacja ze krzyz ten nie bedzie tam na wieki.
8. Do uslyszenia za 3 tygodnie jade na urlop i nie bede na necie, udanych tez wakacji zycze Tobie I calemu forum
9. Powstaje Komisja Macierewicza, powiem Ci ze z tego jak pamietam posla tego bedzie na prawde heretyzm z gory nalozony. Macierewicz bedzie sie staral wykorzystac swoje zdolnosci oratorskie do zdobycia takze wplywow ponownych u Kaczynskiego. Bedzie to tuba PISowska ktora chce po swojemu wyjasnic katastrofe i wedlug swojego spojrzenia. Oby Palikot tak byl wpuszczany na zebrania bo to jedyna bedzie dla nich przeciwwaga.

Udanych wakacji

Liberal
Awatar użytkownika
bamaza42

ogrodniczka pisze:A ja sie cieszę, że poseł Palikot zgłosił sie do pracy w zespole.
.....to juz sie nie ciesz...PiS zdecydowal, ze choc zespol parlamentarny jest cialem otwartym dla wszystkich parlamentarzystow i zapraszaja do udzialu w pracach zespolu WSZYSTKICH parlamentarzystow - Palikota NIE! (??!!)....zaczyna sie....
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Palikot z zespołem sobie poradzi. IQ mu wystarczy. Może niestety polec na rozgrywce rodzinami ofiar - nieumyślnej z jego strony ale umyślnej ze strony przeciwnika. On chce dopaść Macierewicza z jego insynuacjami, a nie rodziny.
Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą. Polacy nie wybaczą mu - nawet nieumyślnego ranienia uczuć rodzin.

Wokół same komisje, zespoły...sejm stał sie organem śledczym.

A kto pamięta historię z Tbilisi (?), gdy Lech Kaczyński stwierdził po wyjściu z samolotu, że "policzy się jeszcze z pilotem" ? Czy to stwierdzenie padło w odwecie za niechęć lądowania w okolicznościach, w których życzył sobie prezydent? W końcu zwierzchnik sił zbrojnych rozkazał...Gdzie tu miejsce na niezależność pilota?To był ten sam pilot, który zginął w Smoleńsku.
?
Proszę o korektę o ile się mylę.
Awatar użytkownika
bamaza42

Ten, ktory zginal w Smolensku byl podczas lotu do Tbilisi 2-gim pilotem...
ODPOWIEDZ