Szukam

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
Raha

Szukam

Post autor: Raha »

Witam mam pytanie?
Czy jest mozliwosc zameldowania w Luksemburgu bede placil miesiecznie
ile sie nalezy ale nie musze tam mieszkac.Chyba ze sa inne mozliwosci prosze
o jakies podpowiedzi.
Moj email r.wiewior@op.pl.
Awatar użytkownika
aliza

Post autor: aliza »

Nie do końca rozumiem co masz na myśli - zameldować ale nie mieszkać? To po co ci to zameldowanie? :?

Możesz dokładniej sformułować swoje pytanie? :/
Pzdr :>
Borys

Re: Szukam

Post autor: Borys »

Raha pisze: Czy jest mozliwosc zameldowania w Luksemburgu bede placil miesiecznie
ile sie nalezy ale nie musze tam mieszkac.
Bez lamania prawa to raczej nie ma takiej mozliwosci.

By byc rezydentem Luksemburga musisz tu przebywac wiecej niz polowe czasu w roku, gdzies kiedys widzialem zapis prawny ale nie moge wspomniec gdzie.

Oczywiscie mozesz sobie kupic mieszkanie zameldowac sie w nim i w nim nie przebywac, np mieszkajac w innym miejscu w WKL, ale musialbys wtedy chocby odbierac pisma administracyjne, ktore rzadko ale jednak sa wysylane.
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

O zameldowaniu juz bylo pisane
ale moze ci chodzi nie o osobe tylko o firme ?
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

aliza pisze:Nie do końca rozumiem co masz na myśli - zameldować ale nie mieszkać? To po co ci to zameldowanie?
To proste - po to, zeby miec w Lux adres, zeby pod tym adresem zarejestrowac firme, ze wzgledow chyba wszystkim tu obecnym znanych...
Ja mam takiego "sasiada"....Wynajmuje mieszkanie nade mna, placi wlascicielce czynsz, jest zameldowany, itd....ale mieszka i dzialalnosc gospodarcza prowadzi w Brukseli....pewnie z adresem Lux
Raha

Witam
Faktycznie troche zle sformulowalem ,chodzi o to ze ponad rok pracuje juz w Lux jako kierowca.Potrzebuje meldunku po to jakby mnie zwolnili to bedzie nalezal sie zasilek w Lux a nie w kraju itd.W mojej firmie za duzo polakow nie pracuje i przez to pytam tutaj.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

...sorry za wscibstwo....a gdzie mieszkasz od ponad roku?.... <bezradny>
I dlaczego chcesz placic i nie mieszkac?.....niestety nie moge Ci pomoc, ale zaintrygowalo mnie to ...
Awatar użytkownika
stary

w takich firmach transportowych nie trzeba mieszkac w poblizu jak w instytucjach

myslisz ze w tir ach z L spotkasz luksemburczykow ? Rozne firmy sie tu podatkowo instaluja a w razie jakis problemow to tutaj zapomogi dostaja tylko rezydenci a inni czy polacy ,turcy,lub hindusi to zaleznie

kilka lat temu (moze ok 10) pewna bardzo duze firma splajtowala a z kierowcow nie wiem czy nawet 1 byl rezydentem ....
Raha

Widze ze szkoda bylo pytac.Po prostu tak mi ktos podpowiedzial zebym tak zrobil bo sie bedzie nalezalo jakbym stracil prace,a firma istnieje i raczej bedzie istniec.A jak trzeba bedzie
to i zamieszkam bo na wekend sobie zjade.
Awatar użytkownika
stary

to co mowilem to dotyczylo nie rezydentow wiec dla ciebie warto miec adres tylko ze po zameldowaniu w gminie jest wizyta w domu mundurowych i czasami niedyskretne pytania

mozesz sie tez zameldowac u kogos (dzielic mieszkanie ) tylko wtenczas w administracji luks nie wiem jak sie to odbywa
Raha

no wlasnie widze ze wiesz o co chodzi a moze znasz kogos kto zamelduje
Awatar użytkownika
stary

tu problem bo zameldowanie do mieszkania rodzinnego nawet jednoosobowego dodatkowej osoby oprocz wizyty nie pozadanej mundurowych zmienia kategorie podatkowa mieszkanca i inne rzeczy
Raha

A moze wiesz o jakims pokoju bo znajomi mowia ze tak tez warto sprobowac albo popytac
lub jakis hotel.A czy wogule taka mozliwosc jest?
marcinp

Post autor: marcinp »

Witam
Szukam jakiegoś warsztatu samochodowego. Najlepiej MITSUBISHI jeśli taki jest w niedalekiej okolicy luxemburga. Jeżeli nie to może kto poleci mi jakieś ASO.
Mój email pegazus1@go2.pl <evil>
Awatar użytkownika
stary

zastanawiam sie co post poprzednika ma do tego watku czy cos przeoczylem ?? <hm> <hm>
ODPOWIEDZ