Sąd w Luksemburgu

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
piastdp

Sąd w Luksemburgu

Post autor: piastdp »

Mam pytanie czy macie jakies doświadczenie w kwestii dochodzenia roszczeń przed sądem w Luksemburgu ? Moje pytanie jest związane z faktem, iż osoba której w tamtym roku wpłaciłem kaucje w związku z wynajęciem przeze mnie lokalu mieszkalnego, po rozwiązaniu umowy nie ma ochoty zwrocic tej kaucji i zaprzestałą nawet odbierac korespondencje :P. mam umowe, mam potwierdzenie odbioru wezwania do zwrotu kaucji i jestem ciekaw czy ktos już miał jakies sprawy przed sadem cywilnym w Luksemburgu, czy orientujecie się co do kwestii opłat, przymusu adwokackiego itp.
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Sady tutaj sa dosc koszmarne: najprostrze sprawy moga sie ciagnac latami, a Luksembourg zostal juz co najmniej swa razy "skazany" w Strasbourgu za przeciaganie rozpraw do ponad osmiu lat..

Jesli wynajeles przez agencje, to sprobuj przez nich dochodzic swych praw, w koncu tez wzieli od ciebie pieniadze.

Tak czy siak, jesli pojdziesz do adwokata, to za sam fakt napisania i wyslania poleconego listu do wlasciciela mieszczkania, wezmie od ciebie jakies 100 - 150 euro lub lepiej.

Jesli jestes czlonkiem Unii Konsumentow, to masz prawo do doractwa prawnego (darmowego) ich adwokata.

sprobuj jeszcze sie dowiedziec, czy twoj ubezpeiczyciel (w koncu przeciez te mieszkanie gdzies ubezpieczyles) nie zwroci ci przypadkiem kosztow adwokacko-sadowych.

Generalnie, czarno to widze.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Zgadzam sie xtheo7, ale to nie tylko problem w luksemburgu - mysle ze w jakimkolwiek kraju wydasz wiecej kasy i zdrowia i czasu niz ta kaucja jest warta. Na takie sprawy polecam serwis "debt collection" (odzyskawacze dlugow?). Nic nie placisz zanim kase dostaniesz, a jak dostaniesz to generalnie 25% im mosisz oddac. Szansy sukcesu powiekszaja sie bardzo jezeli wlasciciele takiego serwisu sa dryblasy z ukrainy, rosji lub nigerii, itd... Ludzie co tak robia to sa generalnie tchorze, wiec to pomaga...

To powiedziane, absolutnie NIE sugeruje zadnego aktu przemocy lub przestepstwa - aby nie bylo zadnego mylnego interpretowania moich slow.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

Wielkie dzieki za info, jak ruszą moją sprawe i ne daj boże cos z tego bedzie to poinformuje o tym <mrgreen> 8)
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Ty tą kaucję dałeś gościowi do ręki ?
My mamy pieniądze na swoim rachunku, tylko że zablokowane.
Myślałam, że to standard tutaj...
dag
Awatar użytkownika
Rafal

Post autor: Rafal »

Jezeli ty lub twoj partner pracujecie dla instytucji to chyba istnieje tu forma darmowych porad prawnych, rowniez zwiazanych z zyciem prywatnym, wiec moze tam ci cos podpowiedza.
Niestety nie znam szczegolow, ale jak zapytasz w swojej administracji to ktos cos bedzie wiedzial.

Pozdrawiam

Rafal
Awatar użytkownika
katarzyna

Post autor: katarzyna »

Na darmowe porady prawne w instytucjach nie liczyłabym. Prawnik zatrudniony w Komisji nie ma nic do powiedzenia, a jedynie może polecić kogoś "na mieście.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

zapytalbym tez w ambasadzie. sam widzialem kiedys, jak konsul wysylal pewnego petenta do zaprzyjaznionego prawnika. zawsze mozna sprobowac.

druga opcja, to wspomniana przez xtheo organizacja konsumentow.

trzecia - meczyc, meczyc, meczyc, telefonowac nawet w nocy, krzyczec...
ta metoda co roku wydobywam nadplacone charge...

pozniej dzwon i mow juz tylko po rosyjsku

jak nie odda to daj znac, odwiedzimy pana :)
<cisza> <cisza> <cisza> <cisza> <cisza> <cisza> <cisza> <cisza>
ODPOWIEDZ