Bankowcy zaostrzają protest - ruch w centrum wstrzymany

Awatar użytkownika
Redakcja

Bankowcy zaostrzają protest - ruch w centrum wstrzymany

Post autor: Redakcja »

W środowy ranek wiele osób podróżujących do pracy przez centrum miasta miało nieprzyjemność poznać siłę protestu pracowników sektora bankowego przeciwko zastojowi w rozmowach między ich związkami zawodowymi a pracodawcami. Demonstracja zorganizowana krótko po godz. 8.00 rano przed siedzibą zrzeszenia pracodawców w sektorze bankowym ABBL na Boulvard Royal spowodowała całkowite wstrzymanie ruchu ulicznego na tej głównej arterii miasta. Szczególnie opłakane skutki miało to dla kursowania autobusów, które utknęły między dworcem a Aldringen. Pasażerowie zmuszeni byli do wyjścia z pojazdów i pójścia do pracy pieszo. Po drodze mogli obejrzeć i posłuchać demonstrantów ze związków zawodowych.

Konflikt między pracownikami banków a ich pracodawcami narasta od miesięcy. Pracownicy protestują przede wszystkim przeciwko likwidacji systemu zaszeregowań według wieku i doświadczenia, redukcji premii czerwcowej o 66% oraz likwidacji niektórych dodatków płacowych. Związki zawodowe zarzucają też zrzeszeniu ABBL pryncypialne podejście do rozmów, łamanie dialogu społecznego i jednostronność decyzji.

Źródło: www.wort.lu.
Załączniki
protest.jpg
protest.jpg (61.5 KiB) Przejrzano 3644 razy
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
oley11

Post autor: oley11 »

nom, po raz pierwszy odkad tu jestem droga Gare-Auchan zajela mi 1 godzine. kto to widzial robic protesty w takich godzinach!!! <stop>
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

A ja mialam przyjemnosc przespacerwoac sie od centrum az do Gare ;)
dag
Awatar użytkownika
oley11

Post autor: oley11 »

to sie chyba wyrobilas szybciej niz ja. dostawalem bialej goraczki, jak widzialem pieszych wyprzedzajacych autobus, i znikajacych gdzies na horyzoncie...
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

dslonce pisze:A ja mialam przyjemnosc przespacerwoac sie od centrum az do Gare ;)
Nie wiem jak w mieście, ale na prowincji pogoda była wprost wymarzona do spacerów - ja w przerwie na lunch zrobiłem sobie krótki spacer wzdłuż Mozeli :) i było po prostu cudnie.

P.S. A może by tak zgłosić inicjatywę obywatelską, żeby 15 lutego był w Luxembourg-u dniem pieszego pasażera?
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
MaWi

Post autor: MaWi »

wilqs72 pisze:dslonce napisał/a:

Nie wiem jak w mieście, ale na prowincji pogoda była wprost wymarzona do spacerów
Wiesz co... tylko, ze to bylo wczoraj rano, a wczoraj rano pogoda bynajmniej do spacerow nie sklaniala <pada>
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

MaWi pisze:
wilqs72 pisze:dslonce napisał/a:

Nie wiem jak w mieście, ale na prowincji pogoda była wprost wymarzona do spacerów
Wiesz co... tylko, ze to bylo wczoraj rano, a wczoraj rano pogoda bynajmniej do spacerow nie sklaniala <pada>
Ale wczoraj to był 14 lutego, a koleżanka dslonce pisała o 15 lutego.
MaWi

Post autor: MaWi »

kajapapaja pisze:Ale wczoraj to był 14 lutego, a koleżanka dslonce pisała o 15 lutego.
No jesli tak to przepraszam. Choc w takim razie nie bardzo rozumiem jaki byl zwiazek jej postu z tematem tego watku. Ale w koncu nie ma takiego obowiazku, zeby post mial cokolwiek wspolnego z tematem, wiec tym bardziej przepraszam <zawstydzony>
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

MaWi pisze:
kajapapaja pisze:Ale wczoraj to był 14 lutego, a koleżanka dslonce pisała o 15 lutego.
No jesli tak to przepraszam. Choc w takim razie nie bardzo rozumiem jaki byl zwiazek jej postu z tematem tego watku. Ale w koncu nie ma takiego obowiazku, zeby post mial cokolwiek wspolnego z tematem, wiec tym bardziej przepraszam <zawstydzony>
Wyzwana do tablicy spieszę donieść, iż spacerowałam 14 lutego, całkowicie zgodnie z tematem wątku ;) a pogoda do spacerów, w porównaniu z dzisiejszą, bynajmniej nie nastrajała ;)

pozdrawiam kierowców i spacerowiczów :)
dag
ODPOWIEDZ