Nauczycielka języka francuskiego!!!

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

maggy

Nauczycielka języka francuskiego!!!

Post autor: maggy »

Witam!! Jestem tegoroczną absolwentką Nauczycielskiego Kolegium Języków Obcych. Bardzo jestem zainteresowana nauczaniem języka francuskiego w Luxemburgu. Czy jest szansa znalezienia pracy w zawodzie nauczyciela języka francuskiego w tym kraju?? Prosze o radę. Maggy, dziekuję.
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez maggy, łącznie zmieniany 1 raz.
AD

Post autor: AD »

Hej,
Hmm, to musiałby chyba być jakiś kurs dla Polaków, bo Twoim atutem tu byłby ten polski. Wiesz, Francja jest blisko i nauczycieli chyba sporo ;) Ja chodzę na kurs fr, zaczęłam tu nauke od zera ale prawdę mówiąc każdy poziom prowadził/a jakiś Francuz/ka. No ale może szkoła polska potrzebuje nauczyciela? (bo taka tu jest)

A może dodaj do tego sobie jakiś kurs nauczania obcokrajowców j. polskiego? Sporo tu małżeństw mieszanych, więc kilku zainteresowanych pewnie by sie znalazło ;). Były już posty od szukających korepetycji (i uczniów, i nuczycieli).

A może spróbujesz tłumaczeń? Ten rynek pewnie byłby wiekszy. Cóż, próbuj, próbuj...
pozdr.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Hmmm...i mnie sie wydaje, ze nauczycielowi jezyka francuskiego nie bedacemu Francuzem (Belgiem od biedy), raczej trudno sie tu bedzie przebic....ale ten polski dla ocokrajowcow - to jakis pomysl...chociaz - poki nie sprobujesz - nie dowiesz sie....wszak tutaj tylu obcokrajowcow masci wszelakich tu przybywa i rozpoczyna nauke francuskiego.....
gwiazdeczkatomi

Polska nauczycielka w LTC

Post autor: gwiazdeczkatomi »

jedna nauczycielka jezyka francuskiego jest w Lycee technique du centre LTC w limpersbergu:) wiec jezeli Pani chce mozna sie jej zapytac co i jak.z reszta jest jedna nauczycielka ktora odeszla(na jaki czas to nie wiem)ze wzgledow zdrowotnych.
Awatar użytkownika
eustachy

Inna wskazówka.

Post autor: eustachy »

Wydaje mi się, że jest Pani bardzo młoda i chyba nie ma Pani dużego doświadczenia w nauczaniu. To jest tu bardzo brane pod uwagę podczas procesu rekrutacji. Ma pani duży atut w postaci znajomości języka, niestety tu jest to konieczne.
Ale! Warto by Pani rozszerzyła swój zakres wykształcenia o np. jakieś podyplomowe studia pedagogiczne, resocjalizacje itp., lub coś w innym kierunku,zgodnego z Pani zainteresowaniami.
Takie posunięcie zwiększa Pani szanse na rynku pracy.
Pozdrawiam. :)
EU..
maggy

Post autor: maggy »

Ogromnie dziekuje za otrzymane porady!!!
ODPOWIEDZ