urlop w Polsce wypozyczonym samochodem
Moderator: LuxTeam
urlop w Polsce wypozyczonym samochodem
Planuje urlop w Polsce z psami wiec musze wynajac samochod. Srednia cena wynajmu, na 2 tygodnie, oczywiscie z ubezpieczeniem to okolo 800 euro (licza ok 200 euro wiecej bo wyjazd do polski wiec dla luksemburga i niemiec to kraj europy wschodniej gdzie jest wieksze zagrozenie kradziezy, zniszczenia, itp). Przejrzalam oferty wiekszosci firm, porownywalam ceny wypozyczenia w luksie, w niemczech. Oczywiscie w niemczech jest taniej ale i tak cena spora.
Czy znacie posrednika u ktorego mozna wypozyczyc samochod na korzystniejszych warunkach cenowych?
A moze ktos z Was bylby zainteresowany wypozyczeniem samochodu na dwa tygodnie za oplata, cena do uzgodnienia?
Pozdrawiam
Czy znacie posrednika u ktorego mozna wypozyczyc samochod na korzystniejszych warunkach cenowych?
A moze ktos z Was bylby zainteresowany wypozyczeniem samochodu na dwa tygodnie za oplata, cena do uzgodnienia?
Pozdrawiam
ewa, czy ty napewno dobrze porownywalas ceny w Niemczech? O ile wiem, wyzsze ubezpieczenie dotyczy samochodow, ktore sa "chodliwe" wsrod zlodziei samochodow, a wiec volkswagen, mercedes, BMW. Sprobuj sie dowiedziec o samochod francuski. Pamietam raz, ze wypozyczalem jakiegos citroena i byla mapka, do ktorych panstw wolno nim jechac bez ograniczen i w odniesieniu do Polski nie bylo zadnych restrykcji.
w tym roku zmienily sie przepisy. W 2009 wyzszej klasy w ogole nie mozna bylo wypozyczyc jesli jechalo sie do polski. W tym roku mozna wypozyczyc kazda klase ale jesli jedzie sie do polski, niezaleznie od marki, trzeba doplacic. Doplata wlasciwie nie jest wysoka bo to okolo 150 euro za dwa tygodnie i nie zmienia zabojczej ceny wyjsciowej. Nie moge pozyczyc samochodu najnizszej klasy bo jest za maly. Wiec patrzylam na ceny samochodow klasy sredniej. Srednia cena 800 euro.
A probowalas www.ada.lu? Bez wyjatku zawsze byli najtansi.
UWAGA - ich strona internetowa gra glosna muzyke, wylacz glosniki zanim tam pojdziesz.
UWAGA - ich strona internetowa gra glosna muzyke, wylacz glosniki zanim tam pojdziesz.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Tak na marginesie - czy taka praktyka nie nadaje sie do zaskarzenia w jakims Solvicie ( http://www.polska.lu/portal.php?article=37610 ) lub odpowiedniej jednostce Komisji Europejskiej zajmujacej sie dyskryminacja na rynku towarow i uslug wzglednie nieuczciwymi praktykami rynkowymi? Przeciez Polska od lat jest w UE, a jestem przekonany (choc nie mam w reku dowodow), ze ilosc kradziezy samochodow w Polsce nie odbiega w sposob istotny od statystyk belgijskich, francuskich czy wloskich. Moim zdaniem wypozyczalnie korzystaja z jakichs mocno przestarzalych danych statystycznych jedynie po to by naciagac biednych klientow. Nb. jest oczywiste, ze z ubezpieczenia auto casco wypozyczalnia odzyska pieniadze za skradzone auto bez wzgledu na to, czy zostanie ono skradzione w Polsce czy w Niemczech czy w Luksemburgu, tak wiec ta dodatkowa oplata to tylko i wylacznie danina, myto, haracz czy jak tam kto woli...
nie sadze, zeby do cos pomoglo, bo o ile sie nie myle Grecja tez jest "na indeksie"
Wiodacym panstwem pod wzgledem wlaman i kradziezy samochodow jest..... Wielka Brytania, a mimo to nie problemu, zeby pojechac tam wypozyczonym samochodem
Ewa, kwota bazowa, ktora podajesz u niemieckich wypozyczalni wydaje mi sie rzeczywiscie duza. Oni maja taka dzungle taryfowa, ze czasami trudno sie polapac. Czasem sa specjale na 5 dni tansze niz wypozyczenie podobnego samochodu na 2 dni, wiec trzeba online przeszukac wszystkie opcje, tylko uwazaj, bo Europcar np. pobiera dodatkowa oplate za km zrobione poza (niski) limit.
Sprawdz u Sixta, oni maja czasem dobre oferty
Sa tez tzw. oferty lotniskowe, gdzie samochod trzeba odebrac na lotnisku (np. Hahn), one sa tez czesto tansze.
Wiodacym panstwem pod wzgledem wlaman i kradziezy samochodow jest..... Wielka Brytania, a mimo to nie problemu, zeby pojechac tam wypozyczonym samochodem
Ewa, kwota bazowa, ktora podajesz u niemieckich wypozyczalni wydaje mi sie rzeczywiscie duza. Oni maja taka dzungle taryfowa, ze czasami trudno sie polapac. Czasem sa specjale na 5 dni tansze niz wypozyczenie podobnego samochodu na 2 dni, wiec trzeba online przeszukac wszystkie opcje, tylko uwazaj, bo Europcar np. pobiera dodatkowa oplate za km zrobione poza (niski) limit.
Sprawdz u Sixta, oni maja czasem dobre oferty
Sa tez tzw. oferty lotniskowe, gdzie samochod trzeba odebrac na lotnisku (np. Hahn), one sa tez czesto tansze.
sprawdzalam naprawde wszystkie oferty, bardzo dokladnie. Problem jednak polega na tym ze nawet nie moge zarezerwowac samochodu online poniewaz jade do polski. Oplaty wtedy sa inne. Wiec i oferty nie sa aktualne.
Sixt, na pierwszy rzut oka jest tanszy nawet od Avis ale okazuje sie, ze podstawowa kwota jest bez ubezpieczenia. Jesli sie doda ubezpieczenie, wychodzi drozej niz w Avis. Faktycznie chyba bardziej oplacalne byloby kupienie samochodu i sprzedaz po powrocie z urlopu ;-)
Sixt, na pierwszy rzut oka jest tanszy nawet od Avis ale okazuje sie, ze podstawowa kwota jest bez ubezpieczenia. Jesli sie doda ubezpieczenie, wychodzi drozej niz w Avis. Faktycznie chyba bardziej oplacalne byloby kupienie samochodu i sprzedaz po powrocie z urlopu ;-)
Zgadzam sie MaWi, Ewa - nie tylko Polska jest w UE, ale tez teraz w strefie Schengen. Moze sie myle ale z tego co wiem to w ogole nie mozna w Luksemburgu nawet dostac ubezpieczenia na auto w ktorym nie ma prawie ze calej Europy. Nie rozumiem z tego powodu czemu taka ADA nie pozwala. W Polsce moze byc zle, ale napewno nie tak zle jak w Londonistanie jezeli chodzi o auta.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Na wlasnej skorze wyprobowalem pare lat temu
Duzo restrykcji aby jechac min do Polski
wielkie firmy miedzynarodowe maja w swoich oddzialach np Francji ,Belgii czy Niemczech inne przepisy lecz nie pytac sie personelowi bo mowia z glowy a nie sprawdzaja co jest pisane tylo to sie liczy
A u SIXTa w Niemczech niektore typy aut nie maja pozwolenia na Polske (BMW AUDI MERDY I SEDESY? :> I inne prestizowe ) a innymi mozna .
Kiedys zarezerwowalem sredniej klasy auto(zezwolone na PL) ktorym chcialem jechac do PL a kiedy zgosilem sie w Trewirze dali mi za dumping cene jakis super BMW ktory moglem zamienic w byle ktorym oddziale sixta na model zezwolony na PL .
Otrzywiscie nie czekalem na ostatnie miasto przed Polska granica bo kto wie czy by mieli cos na Polske tylko zrobilem to (bo mieli) w Eisanach , niestety Wartbrga nie mieli pod reka tylko Renault
Duzo restrykcji aby jechac min do Polski
wielkie firmy miedzynarodowe maja w swoich oddzialach np Francji ,Belgii czy Niemczech inne przepisy lecz nie pytac sie personelowi bo mowia z glowy a nie sprawdzaja co jest pisane tylo to sie liczy
A u SIXTa w Niemczech niektore typy aut nie maja pozwolenia na Polske (BMW AUDI MERDY I SEDESY? :> I inne prestizowe ) a innymi mozna .
Kiedys zarezerwowalem sredniej klasy auto(zezwolone na PL) ktorym chcialem jechac do PL a kiedy zgosilem sie w Trewirze dali mi za dumping cene jakis super BMW ktory moglem zamienic w byle ktorym oddziale sixta na model zezwolony na PL .
Otrzywiscie nie czekalem na ostatnie miasto przed Polska granica bo kto wie czy by mieli cos na Polske tylko zrobilem to (bo mieli) w Eisanach , niestety Wartbrga nie mieli pod reka tylko Renault
Ja z własnego doświadczenia - szukałam auta w lipcu 2009 - najtaniej auto znalazlam w Buget car ( wypozyczalam z Esch sur alzette ) bezkonkurencyjna cena i bez limitów kilometrów, nikt mnie sie nie pytal czy jade nim do pl czy niemiec, wiec nie naliczno jakis dodatkowych oplat! Zycze szerokiej drogi:)