Olej opalowy

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
wilqs72

Olej opalowy

Post autor: wilqs72 »

Od razu uprzedzam zlosliwe komentarze - nie, nie zamierzam tankowac oleju opalowego :)
Chodzi o to, ze z powodu dosc srogiej zimy czeka mnie niebawem moje pierwsze tankowanie domowego baku. Z cala pewnoscia niektorzy z was juz przez to przechodzili, wiec chcialbym uprzejmie zapytac o doswiadczenia; jak ksztaltuja sie ceny - czy jest podobnie jak z paliwami motoryzacyjnymi, tzn. cena urzedowa i nie ma znaczenia gdzie tankuje, czy raczej warto poszukac u roznych dostawcow, jesli tak - ktorych byscie z wlasnego doswiadczenia polecali lub wrecz przeciwnie, inne merytoryczne uwagi rowniez mile widziane.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
jrm

Post autor: jrm »

z naszego doswiadczenia wynika, ze ceny mazutu tak jak innych paliw jest ustalona przez panstwo.
niektore firmy oferuja system placenia miesiecznego, raz w roku przychodzi rozliczenie. Raty sa ustalone w momencie zakupu paliwa i nie wahaja sie wraz ze zmianami cen na rynku. latwiej wydac 100 pare euro miesiecznie, niz 1000 i wiecej za jednym razem.
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

Niektore firmy dostarczajace mazut maja tez specjalne rabaty dla peacownikoe okreslonych przedsiebiorstw ( umowy). Rabaty nie sa specjalnie oszalamiajace -5%, ale przy zakupie 1500L robia sie z tego pieniadze. pamietaj takze zeby przy zamawianiu zapytac jaka jest minimalna ilosc mazutu- przewaznie jest to 1500L.przy mniejszej ilosci trzeba zaplacic za dostawe.
fiona

Post autor: fiona »

Ja zamawialam przed 2 tygodniami w firmie Ruppert za 1100 l 524.81 Euro +12% podatku sadze, ze sa ok:-)
jacek p

Post autor: jacek p »

Ja, ze względu na mały zbiornik, zakupuje małe ilości mazutu. Ostatnio za 500l płaciłem 300E.Firma Repacom z Fentange. Przy zakupie pow. 1000l dają rabat.
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

My kupujemy od Mathey Mazout, w grudniu płaciliśmy po 0,4930
Ola
MaWi

Post autor: MaWi »

Ceny mazutu w Wielkim Prysznicu nie wynikaja z doswiadczenia, reputacji firmy czy rabatow – wszedzie sa takie same do czwartego miejsa po przecinku, bo wszedzie sa regulowane przez Najjasniejszego. Z cenami mazutu mozna zapoznac sie tu:

http://www.mazoutinfo.lu/index.asp?id=5

(do czwartego pokolenia w tyl :) )

Roznica w cenie w zaleznosci od wielkosci zakupu wynika takze z cennika urzedowego i zostala na w/w stronie opublikowana. Wybor firmy moze miec znaczenie, ale wylacznie jesli chodzi o terminowosc dostawy. Jesli zadzwonisz do firmy i powiedza ci, ze mazut moze byc najwczesniej za dwa tygodnie, to od razu dzwon do pieciu innych i wybierz te, ktora przywiezie ci jutro (albo nawet dzis). Dlugie oczekiwanie na dostawe moze skonczyc sie tym, ze w miedzyczasie Wielki Szambelan zadecyduje, ze cena litra ma wzrosnac o 1,2 centa, a oczywiscie (albo nie oczywiscie?) to ile zaplacisz decyduje sie nie w momencie zlozenia zamowienia, ale w momencie dokonania przelewu z banki do twojego mazutowego konta (a raczej kąta ;) ) w piwnicy.

Chociaz, jesli jestes szczesciarzem, to moze lepiej zamowic na za dwa tygodnie? Przeciez Wielki Szambelan moze miec akurat kaprys, zeby obnizyc o 2,1 centa w czasie oczekiwania... W koncu nieprzewidywalnym on ci jest!
eubulus

Post autor: eubulus »

MaWi pisze:Ceny mazutu w Wielkim Prysznicu nie wynikaja z doswiadczenia, reputacji firmy czy rabatow – wszedzie sa takie same do czwartego miejsa po przecinku, bo wszedzie sa regulowane przez Najjasniejszego.
Potwierdzam - wlasnie tak jest w Luksemburgu. Listopad '09 - 0,4594 euro; Luty '10 - 0,4594 euro. W obu przypadkach troche ponad 1100 litrow. Nie wiem jak to mozliwe, ale ktos mi mowil, ze kupuje w Niemczech i ma taniej.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

firma z niemiec nie dostarczy mazutu do luxa. wiem, ze belgi nie moga zamawiac w lux.
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

W Luxie jest mazut tańszy niż w Niemczech więc nie ma powodu zamawiać transgranicznie, a jak już to w drugą stronę
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Moim zdaniem nie dostarcza za granice, bo albo musieliby go oclic, albo przemycac.
Awatar użytkownika
Przemek

Post autor: Przemek »

Jespere...
Niestety nie masz do końca racji, ponieważ jest firma z Niemiec która dostarcza do Luksemburga przez swoja filie i z tego co wiem maja najkorzystniejsze ceny w Luxilandzie (my u nich zawsze zamawiamy) Raiffeisen-Markt - tel .727657
misio

Post autor: misio »

Czy chcesz przez to powiedziec, ze sprzedaja mazut po cenie nizszej niz oficjalna? Podaj cene za litr i sprawdz ile ona wynosi wg cennika Lux to bedziemy wiedziec co i jak.
Awatar użytkownika
Przemek

Post autor: Przemek »

Właśnie przed chwila zamówiłem i oto wynik - oficjalna cena 0,547 (źródło: http://www.mazoutinfo.lu/index.asp?id=5), oni dostarczają za 0.52
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

ciekawe
ODPOWIEDZ