konto w banku

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

to proste,
jak znajdziesz pracodawce, ktory zaplaci za przelewy zagraniczne, albo sam je pokryjesz, to mozesz miec konto i na Honolulu.

Poki co Lux trzyma sie swojej tajemnicy bankowej, wiec chyba warto tu zalozyc konto. Po co sobie komplikowac zycie?
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

jak sie dorobie milionow i bede chcial oszczedzac na podatkach, to moze tajemnica bankowa mnie bedzie interesowac, a tak, jest mi objetne, czy urzad podatkowy moze miec wglad na moje konto czy nie :)

W przypadku instytucji europejskich nie ma fizycznie mozliwosci przelewu pieniedzy na konto inne niz w Luksemburgu, nawet jakby delikwent sie zadeklarowal, ze sam bedzie ponosil koszty

Dla osob mieszkajacych w Niemczech a dojezdzajacych do pracy w Luxie konto luksemburskie jest bardziej skomplikowaniem zycia niz ulatawieniem: w wielu sklepach niemieckich terminale maja problemy z luksemburskimi kartami bankomatowymi, wypelnianie przelewow jest zmudne, bo trzeba uzywac dlugasnych miedzynarodowych numerow konta zamiast skrocownych wewnetrznych niemieckich, przelewy trwala o wiele dluzej niz w obrebie Niemieck, jest limit tych przelewow na miesiac, w wiekszosci bankow niemieckich takowego limitu nie ma przy przelewach online itd itp
vdv

Post autor: vdv »

Pracuje w Lux, w firmie prywatnej, która dział finansowy ma w Belgii (a właścicieli w US of A). Konto mam w jeszcze innym europejskim kraju i pracodawca przelewa wypłatę tam bez zająknięcia. Nic nie wiem o tym, żeby ich to jakoś kosztowało specjalnie (albo w ogóle).
ODPOWIEDZ