Mam pytanko do tych co sie znaja: czy istnieje techniczna mozliwosc takiego podlaczenia w zestawie z satelita, zeby nagrywac co innego i co innego ogladac. W normalnej kablowce moglam zaprogramowac rozne rzeczy na roznych kanalach i sie fajnie nagrywalo, co niestety w chwili obecnej nie jest mozliwe i nad czym ogromnie ubolewam.
bisia - niestety nie ma takiej mozliwosci....tez z tym probowalam walczyc, ale wytlumaczono mi jakos, ze z dekodera moze isc tylko 1 sygnal rownoczesnie...wiec nagrywa sie tylko to, na co jest dekoder aktualnie nastawiony...tez mnie to frustruje <cry> , bo czasem sa 2 interesujace mnie filmy (np.) na 2 roznych kanalach jednoczesnie...i niestety musze dokonac wyboru... No i pamietaj, ze jak nastawiasz nagrywanie czegos tam, jak Cie nie ma w domu, dla przykladu, to nie mozesz wylaczyc dekodera...telewizor tak, a dekoder musi pozostac wlaczony na kanale, z ktorego nagrywasz
Tzn...zdaje sie, ze taka mozliwosc istnieje...ale to wyzsza technicznie szkola, wiec odpuscilam.... <oops>
Oczywiscie ze jest to jak najbardziej mozliwe, jak napisalem wyzej
- TWIN-LNB wysyla do tunera dwa niezalezne od siebie sygnaly satelitarne
- jak sie ma TWIN-Receiver, to on ma - mowiac w uproszczeniu - dwa moduly odbiorcze i w zwiazku z tym moze nagrywac jeden program niezaleznie od drugiego
to jest przykladowy model wysokiej klasy podwojnego odbiornika satelitarnego, za pomoca ktorego mozna niezaleznie od siebie nagrywac i ogladac dwa roznie programy, zapoatrzony w twardy dysk wewnetrzny do nagrywania takowych oraz w odpowiednie wejscie umozliwiajace korzystanie z karty Cyfry+ (przy pomocy dodatkowego modulu CAM)
Konwerter twinW jednej obudowie umieszczono układ elektroniczny umożliwiający niezależny przesył sygnału dla dwóch odbiorników jednocześnie. W uproszczeniu, są to dwa konwertery pełnozakresowe w jednej obudowie, działające niezależnie od siebie.
Byly - ale tu mowa o sygnale dla 2 odbiornikow jednoczesnie.....znaczy do 2 telewizorow?....ale co to ma z odbiorem 2 roznych programow jednoczesnie?.... <oops> ...sory, ja wiem, ze ja techniczna ciemna masa jestem, ale probuje (mimo wszystko) jakos to zrozumiec....
byly pisze:za pomoca ktorego mozna niezaleznie od siebie nagrywac i ogladac dwa roznie programy, zapoatrzony w twardy dysk wewnetrzny do nagrywania takowych oraz w odpowiednie wejscie umozliwiajace korzystanie z karty Cyfry+ (przy pomocy dodatkowego modulu CAM)
Tzn nagrywa sie na dysku tego urzadzenia (konwerter?....), a nie na dysku nagrywarki DVD?... i bez problemu to odbiera/wspolpracuje z cyfra?....
Upraszczam troche, bo w miedzyczasie sa rozwiazania jednokablowe, ale niewazne
z TWIN-LNB (tradycyjnego) wychodza dwa kable "antenowe", ktore mozna alternatywnie podlaczyc
- do dwoch roznych pojedynczych dekoderow (single-receiver) w dwoch roznych pokojach , wtedy w kazdym pokoju mozna ogladac inny program
ALBO
- oba kable do jednego i tego samego podwojnego dekodera (TWIN-receiver), wtedy mozna ogladac jeden program, a nagrywac drugi
PS
Twardy dysk jest jak w komputerze, tak samo funkcjonuje, nie trzeba zadnej nagrywarki DVD do tego.
Karte cyfry + mozna wlozyc do tego dekodera, ale nie bezposrednio tylko przez takie - nazwijmy to - etui o fachowej nazwie CAM (conditional access modul)
czyli karte cyfry do CAMu, CAM z karta cyfry w srodku do szparki w dekoderze i wszystko dziala bez zarzutu
Ostatnio zmieniony 21-01-2010, 13:32 przez byly, łącznie zmieniany 1 raz.
acha, a jak sie ma to co powyzej do nowej (?) oferty Cyfry pt. "multiroom", ktora (posiadaczom abonamentu na 2 najwyzsze pakiety cyfry) daje wlasnie mozliwosc odbioru programu (programow - roznych) na 2 roznych odbiornikach (w sensie telewizorach)?... Czyzby to co proponuja to bylo wlasnie takie rozwiazanie, o ktorym piszesz?...
Ty popatrz, jak Ty sie znasz na szparkach... ...To jak dojrzeje do zakupu drugiego telewizora, to Cie zaprosze do organizacji tych "szparek"...ok?.... <lol>
Mam nadzieje, ze z tej naszej dyskusji i bisia dowiedziala sie tego, o co jej chodzilo... ...bo jakos tak przycichla.... <bezradny>
byly, trudno się nie zgodzić z twoimi wypowiedziami ALE przeczytaj uważnie temat wątku jeszcze raz - tu chodzi o nagrywanie na nagrywarce DVD, a tego się nie da zrealizować przy pomocy żadnego ze znanych mi dekoderów; nagrywarka DVD otrzymuje na wejściu obraz i dzwięk w postaci analogowej - w wyjścia AV odbiornika SAT (ew. cyfrowo HDMI), więc w tym przypadku w dekoderze musiałyby być nie tylko dwa tunery ale również dwa video/audio dekodery oraz dwa wyjścia AV - a takich urządzeń się raczej nie produkuje (a w każdym razie ja o nich nie słyszałem).
Odpowiadając więc wprost na zadane pytanie - na nagrywarce DVD rzeczywiście się nie da, można oczywiście - jak sugerujesz - zainwestować w nowy dekoder z dyskiem lub możliwością podłączenia dysku zewnętrznego, podwójnym tunerem i odpowiednią instalację antenową.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt." Mark Twain
Bamaza nie przycichlam, tylko w skupieniu czytalam informacje. Posty Bylego podniosly mnie troche na duchu i juz myslalam ze sie uda a tu klapa. Byly taki podwojny Twin to ja mam ale jest do niego drugi TV podlaczony. Ja juz nawet myslalam, zeby zastosowac taka zlodziejke do SCART i tak jakos pokombinowac zeby sygnal szedl do drugiego TV i rownoczesnie do DVD-tym samym umozliwiajac ogladanie i nagrywanie 2 roznych rzeczy- ale niestety nie wiem czy to zadziala.
Reasumijac:
Moje dotychczasowa wiedza pokrywa sie z tym co napisl Wilqs72 i czy mi sie to podoba czy nie chyba musi tak pozostac.
Z ostatniej chwili.
Znalazlam rozwiazanie tyle tylko ze troche uciazliwe. Nagrywam na stic na drugim dekoderze, przegrywam na plytke DVD-RW(pierwszy dekoder i DVD nie maja wejscia na stic) i juz mam. Troche skomplikowane ale jakos dziala.
Szczesliwi posiadacze kablowki.