notariusz - kupno domu

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
junie77

notariusz - kupno domu

Post autor: junie77 »

Mam pytanie dotyczące kosztów notarialnych przy kupnie domu. Podpisalismy wczoraj "compromis", a ja zapytałam agenta, jaka jest stawka za notariusza, wiedząc jednoczesnie, m.in. z tego forum, że jest to 1%. A on mi na to, że 1,5%. Zdziwiłam się, ale on mi to potem jakoś tłumaczył,, tylko że chyba nie wszystko załapałam po francusku i nie jestem pewna, czy z jakimś zaprzyjaźnionym notariuszem nie chcą nas jakoś wkręcić.
Czy to rzeczywiście może byc 1,5% wartości domu? czy zawsze jest 1%?
A notariusz to Paul Decker - wie coś koś o nim? Czytałam tu różne rzeczy o pani Decker - czyżby to rodzina?
Dzięki z góry za pomoc
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

troche czytania nie zaszkodzi

http://www.ulc.lu/Uploads/Publications/ ... etaire.pdf

i tu tez

http://www.notariat.lu/

kliknac le notaire /honoraires
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

cos mi swita, ze przy zakupie pierwszego domu/mieszkania -stawki notariuszy sa zredukowane i zamrozene. Bardzo dobrze sa w tym zorientowani doradcy kredytowi w bankach.
mozesz tez zapytac notariusza, na pewno nie bedzie Cie oszukiwal.
Awatar użytkownika
gpiesiewicz

Post autor: gpiesiewicz »

hej, nie jestem pewna gdzie dokladnie znalezc wielkosc naleznej stawki, ale my w lipcu podpisywalismy umowe kupna domu (u Pana Paula Decker wlasnie) i nie bylo to nawet 1% wartosci, a duzo nizej. musialabym zerknac dokladnie w wyliczenie, ale suma okazala sie (ku naszemu pozytywnemu zaskoczeniu) mala. co do oplat natomiast, to wiekszosc stanowi podatek, ktory ulega zmniejszeniu, jesli jest to pierwsza nieruchomosc kupowana na terenie Lux i dla celow zamieszkania w niej. znizka na czlonka rodziny w wys. ok 20k E.

co do pana Paul'a Decker: jako notariusz bardzo fajny. Oczywiscie recherches i projekt aktu przygotowuje prawnik z jego étude, nie on, ale wszystko bylo jak nalezy, czasu przewiduje przy podpisywaniu aktu tyle, ile potrzeba, komunikacja z jego biurem bez zarzutu - sa do dyspozycji w razie wszelkich pytan i watpliwosci. polecam (ale porownania nie posiadam).
junie77

Dzięki! zapytam się dzis jeszcze w banku o te tajemnicze 1,5%
MaWi

Post autor: MaWi »

A ja polecam jak zwykle zapoznanie sie z odpowiednim dzialem naszego Informatorium. Tutaj: http://www.polska.lu/informatorium/dom.html#pomoc a konkretnie od trzech gwiazdek i zdania "Jeszcze w kwestii opłat notarialnych:" znajdziesz wszystko, co warto wiedziec.

A warto wiedziec, ze w zaleznosci od pewnych warunkow (np. czy na nieruchomosci ustanowiona ma byc cesja oraz, co juz wczesniej zostalo napisane – czy jest to pierwsza kupowana nieruchomosc i czy deklarujesz w akcie notarialnym, ze bedziesz w niej mieszkac, nie sprzedasz jej i nie wynajmiesz w okreslonym przepisami czasie) zalezec bedzie takze wysokosc oplat notarialnych.

Warto takze wiedziec, ze oplata najczesciej jest ryczaltowa i z reguly zawyzona. Po dokonaniu calej transakcji notariusz zwroci ci reszte przelewem na konto.

W naszym przypadku notariusz pobral przy podpisaniu aktu rzeczywiscie ok. 1,5% wartosci nieruchomosci, ale po zakonczeniu calego procesu kupna i uplynieciu ok. 3 tygodni przyslal prosbe o podanie nr konta tytulem zwrotu nadplaty oraz fakture za "rzeczywiste koszty", ktore wyniosly... mniej niz 1%! (ok. 0,8%)
junie77

byłam w banku złożyć wniosek o kredyt
Pan policzył mi koszty notarialne gruuubo poniżej 1% (wychodzi że ok 0,5%!)i powiedział, że należy nam się b.niska stawka, bo oprócz tego, że to pierwszy dom, to jesteśmy tu krótko, poniżej 3 lat. Więc pewnie nawet jak notariusz policzy więcej, to tez dostanę zwrot.
Dzięki i Wesołych świąt!
ODPOWIEDZ