lustrzanka kontra brigde

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
jespere

lustrzanka kontra brigde

Post autor: jespere »

Zastanawiam sie nad kupnem apartatu foto.
Po wstepnej selekcji ostal sie ino cannon 500D, czyli lustrzanka
i lumix fz38, czyli brigde.
Lustrzanka ma wieksze mozliwosci, ale jest wieksza i 2x drozsza.
W brigde'u boje sie, czy jakosc zdjec bedzie dobra.
Prosze o wszelkie opinie na temat tego typu aparatow, zwlaszcza te z wlasnego doswiadczenia.
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Z własnego doświadczenia, kupiłbym lustrzankę, choćby z niższej półki. Jeśli się zdecydujesz na bridga to tylko takiego ze stopką do zewnętrznej lampy, bo doświetlenie będzie konieczne.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Ja tez mysle ze lustrzanka lepsza. Canon 500D jest bardzo dobrym aparatem za ta cene. Mysle ze oferty Nikona tez ogladales - maja kilka nowosci - polecam dpreview.com jako prawdziwy aytorytet.

Do lustrzanki mozesz zawsze dokupic obiektyw; wymienic obiektyw gdyby sie popsul; wymienic "body" jak sie technologia zmieni. Mam cztery obiektywy, z ktorych tylko jeden ma mniej niz 10 lat, a "body" juz zmienilem kilka razy.

Z powodu ze "body" to juz w wiekszosci elektronika i oprogramowanie wiecej niz optyka i mechanika, to niestety trzeba robic "upgrade" przynajmniej co 4-5 lat. Wtedy nie musisz wydawac na obiektywy, tylko nowe "body".
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
Tr0n

Post autor: Tr0n »

Od wielkości matrycy zależy wielkość szumów na zdjęciach. Panasonic ma 12 Mpix a Canon 15 Mpix przy wielkości matrycy 6,13x4,6mm w Panasonicu i 22,3x14.9mm w Canonie. Oznacza to że Panasonic będzie zawsze generował większe szumy na zdjęciach. Dlatego właśnie szymbi pisze (i ma rację) że lepiej nawet prostą lustrzankę niż każdy kompakt. Z tych dwóch aparatów lepszy jest oczywiście Canon (dużo zależy jeszcze od obiektywów).
Polecam jeszcze popatrzyć na Nikon D5000

A z własnego doświadczenia to polecam D700 <mrgreen>
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
jespere

dzieki za linki i ciekawe uwagi. nikonom zarzuca sie, ze maja slabe akumulatory - czy to prawda?

mam jeszcze aparat minolty (taki na filmy) i dowiedzialem sie, ze moge uzywac optyke do sony, bo minolte zjadlo sony - ale te klamoty sa trasznie ciezkie.

troche mnie przeraza, ze aby robic dobre zdjecia, trzeba tachac tyle sprzetu... widze tez, ze nikt brigde'a nie uzywal. Chetnie poznalbym opinie.

canon jest leciutki, ale mimo wszystko spory.

cos mi sie zdaje, ze zanim podejme decyzje, modele zmienia sie trzy razy...
Awatar użytkownika
digilante

Nie znam sie na akumulatorach Canon, ale nigdy nie mialem problemow z moim Nikon D200. Bylem ostatnio w Portugalii 14 dni, okolo 1100 zdjec, i trzy razy ladowalem akumulator. Czy to zle czy nie to niewiem, ale wiem ze stoje pol godziny i ustawiam to lub tamto zanim zrobie zdjecie; do tego mam tez obiektyw ze stabilizacja wiec to tez wiecej mocy zuzywa... no, a wiesz przeciez jak mi sie rece trzesa od tego chlania <mrgreen>

Jezeli chodzi o bridge, to kolega ma starszy Sony. Super aparat, az do czasu jak szesc miesiecy pozniej byl nowy model i jakos koledze popsulo sie samopoczucie. Na eBay takie ida za grosze, wiec nawet sprzedac sie nie da.

W sumie chodzi o to co Ty chcesz. Ja chce miec jakosc, i mi noszenie kilku kilogramow nie przeszkadza.

Dodam ze Nikony sa ciezkie i solidne. Waga tez oczywiscie sama w sobie jest stabilizatorem, i ja wlasnie lubie miec klocek metalu w rece. Ale wiem ze wielu ludzi woli Canon bo sa o duzo mniej ciezkie, a wcale nie tak zle zbudowane. Po za tym to ten Canon 500D jest z dlugiej linii rodziny "rebel" ktora jest slynna z wysokiej jakosci i niskiej ceny.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

jespere pisze:widze tez, ze nikt brigde'a nie uzywal. Chetnie poznalbym opinie.
Wręcz przeciwnie, mam bezpośrednie porównanie jakości bridga i taniej lustrzanki i mogę powiedzieć, że zakup bridga (na potrzeby redakcji) był błędem.
Awatar użytkownika
Tr0n

jespere pisze:dzieki za linki i ciekawe uwagi. nikonom zarzuca sie, ze maja slabe akumulatory - czy to prawda?
Nie prawda - akumulatory są bardzo dobre. Jedynie aparaty wyposażone w matrycę CCD zużywały więcej prądu, ale dotyczyło to aparatów fotograficznych D200, D80. Nowe aparaty maja matrycę CMOS która mniej szumi i jednocześnie zjada mniej prądu (aparaty D300, D90, D5000).
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
Tr0n

digilante pisze:Jezeli chodzi o bridge, to kolega ma starszy Sony. Super aparat, az do czasu jak szesc miesiecy pozniej byl nowy model i jakos koledze popsulo sie samopoczucie. Na eBay takie ida za grosze, wiec nawet sprzedac sie nie da.
Digi jakbyś czytał forum Nikona to byś wiedział, że D200 też już zdjęć nie robi ;) <mrgreen>
A propos kolegi to nie rozumiem, po wyjściu nowego modelu ten się zablokował?, zaczął dodawać napis "Jestem przestarzałym modelem"?. czy po prostu chęć posiadania unikatowej zabawki - jak tak to polecam Leica M9 - z kompletem podstawowych szkieł jakieś 25 tyś Euro - no ale samopoczucie zapewnione na długo <mrgreen>
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
Tr0n

jespere pisze: troche mnie przeraza, ze aby robic dobre zdjecia, trzeba tachac tyle sprzetu... widze tez, ze nikt brigde'a nie uzywal. Chetnie poznalbym opinie.
Używał - tylko szkoda klawiatury na opis wyników. Jak chcesz mało i dobrze do do body Nikon/Canon dokup sobie uniwersalny obiektyw 18-200 i masz dobrą jakość i 1,5 kg ;)
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
digilante

Jak jeszcze nigdy w historii forum, pewnie z powodu ze dzieki bogu szanowny forumowicz Gabrjel slusznie siedzi cicho, masz Jesepere totalna zgode opinii:

Canon 500D z 18-200. To samo od Nikona jest rownie dobre.
Awatar użytkownika
jespere

kurde, a tak sie na tego brige'a napalilem. Widze, ze nie ma wyjscia, trzeba zbierac na porzadny aparat.
bardzo dziekuje za wszystkie opinie i pokojowe wyjscie z lekko zarysowujacego sie konfliktu miedzy nikonem a canonem :)
zwierzak0

Post autor: zwierzak0 »

tylko lustrzanka... sam zdobyłem ostatnio canona d500 i nie polecałbym żadnego kompaktu, choćby ze względu na szumy, jakość itp. pokrótce zalety lustrzanek może wymienię:

-możliwość zmiany obiektywu (ceny od 450 do około 100 000 zł, takze kazdy cos dla siebie znajdzie)
-większa matryca (szumy, ostrość)
-tryb manualny daje ogromne pojęcie o fotografii, nie w kazdym kompakcie tego uświadczysz
-z reguły porządniejsze wykonanie
-matryca cmos a nie ccd(jak w kompaktach, ma sie to do abberacji chromatycznej itp)
-obiektyw na stałe zamontowany w kompakcie moze nie być najwyższej jakości, więc z czasem musisz kupić inny kompakt jesli chcesz polepszyć jakość, w przypadku lustrzanki powinien wystarczyć nowy obiektyw
-nie daj sie skusić na zoom 26 razy, czy tez 24 jak to teraz podają w kompaktach - nie jest możliwe zrobienie nadającego sie do wydruku czy tez ogladania zdjęcia przy takim powiekszeniu(wyglada jak z 3letniej komórki)
-bateria trzyma naprawde dłużej, wynika to z tego ze robisz zdjęcia przez wizjer(wygodniej po prostu), a podgląd zdjęcia wyświetla się na pare sekund(do ustawienia), mój canon 500d to około 500 zdjęc bez ładowania
-pliki RAW - czyli zapis plików w formacie bezstratnym, co za tym idzie ogromne możliwości modyfikacji zdjęcia na komputerze (i jak robisz czarno białe to jpg owszem, jest czarno-biały, ale RAW zawsze będzie kolorowy, więc nie musisz sie zastanawiać w jaki sposób fotografować)
-głębia ostrości - na kompakcie ustalana półautomatycznie, w lustrzance możesz się tym pobawić
-możliwość zakładania filtrów (w kompaktach zapewne trzeba dokupić przejściówkę), dają ogromne pole do popisów
-canon jest w stanie wykonać 170 zdjęć seryjnie, wątpie żeby jakiś kompakt tak potrafił
-w canonie 500d są podzespoły z najlepszych aparatów canona (profesjonalne lustrzanki) (m.in. matryca, procesor, ekran podglądu)

ogolnie polecam stronę szerokikadr.pl ,sponsorowana przez nikona, ale opcje w canonie bliźniaczo podobne

PAMIETAJ - najtańsza lustrzanka lepsza niż najdroższy kompakt !
Awatar użytkownika
kaszub

Post autor: kaszub »

Witam,

chcialbym troche odswiezyc watek.

Zastanawiam sie nad lustrzanka ze sredniej grupy (cokolwiek to znaczy).

Wpadl mi wlasnie w oko (i chwilowo do rak) D7000. Piekne cacko no i faktycznie ma dobre recenzje. Jesli chodzi o nikona to mysle ze to wlasnie to. Jesli zas pomyslec o konkurencji to jest tez nowy 60D, ale ten ma mieszane oceny, ale moim zdaniem to tez musi byc dobry aparat. W cenie jest niewielka roznica na korzysc canona. Z kolei 7d jest juz po prostu za duzy i odpada.

Wiec raczej sklaniam sie do d7000, czym pewnie uciesze kolege Trona :) chyba ze ten zmienil partie...

W takim razie pozostaje pytanie jakie szkla zakupic, czy moje jednak osobno body a nie standardowy kit. Raczej nie mysle zeby inwestowac w super cacka bo wiem ze tego nie wykorzystam, wiec potrzebuje po prostu czegos (prawdopodobnie dwa obiektywy) ktore zrobia dobre zdjecia za rozsadna cene (moze takie sa w Erze? :) )

Pozdrawiam
Nikelbak

Post autor: Nikelbak »

Nikon D7000 to bardzo dobry wybor! Polecam poczytac forum nikona i dobrze sie zapoznac z opiniami uzytkownikow (159 stron!).

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729

Co do szkiel to zalezy co bedziesz focil. Uniwersalny bedzie N18-200, a do innych rzeczy to zalezy.
ODPOWIEDZ