CZEGO WAM NAJBARDZIEJ BRAKUJE W LUKSEMBURGU???

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

[quote="Iv."]a

Np:Andrzej Pilipiuk "Kroniki Jakuba Wędrowycza"

/quote]

Polecam.
Zrywanie "boków" gwarantowane.
JJ
Awatar użytkownika
Iv.

Post autor: Iv. »

Joanna J. pisze:
Iv. pisze:a

Np:Andrzej Pilipiuk "Kroniki Jakuba Wędrowycza"

/quote]

Polecam.
Zrywanie "boków" gwarantowane.
Teraz wyszedł Pilipiuka "Homo Bimbrownikus", podobno też dobry, a ja cierpię, bo nie mogę pójść kupić i przeczytać <beksa>
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Aiki pisze:Kiedys wydrukowalem sobie "Angels&Demons" . Po rozczarowaniu ksiezka zal mi bylo toneru
A kto drukuje ksiazki z netu??!!.... <boisie> ..masakra!
Aiki pisze:20-30 lat temu ksiazki kupowalo sie trudno, glownie spod lady ale jakos tego byla znacznie lepsza. Papier, zbindowanie, oprawa..
...owszem ...mam na polce 4-tomowe wydanie dziel Mickiewicza z 1982 roku....oczywiscie spod lady....ale o jakosci az strach sie wypowiadac - papier szaro-zolty (z makulatury)...miekka, pozolkla okladka...z brystolu...i tak sklejone, ze strach wziac do reki (w zasadzie od "nowosci"), ze sie rozleci...wiec z ta jakoscia wtedy tez tak niekoniecznie bylo...przypomne tym, ktorzy tych czasow pamietac nie moga - ze wtedy akurat w ogole niewiele bylo na polkach, nie tylko ksiegarskich....

...a tak w ogole, Aiki, czy Ty sie czasem nie popisujesz tu odrobinke?...skad (i czym uzasadniony) u Ciebie taki ton wyzszosci nad wszystkim i wszystkimi?...Skad u Ciebie tyle sceptycyzmu i krytykanctwa?.... <bezradny> kim Ty jestes?...moze sie nam przedstaw?....
Aiki

Post autor: Aiki »

Bialolecka Ewa - Kroniki Drugiego Kregu ?
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Iv.
A posiadasz może "Dziedziczki" ?
"Kuzynki" i "Księżniczkę " wypożyczałam a Dziedziczek nie dopadłam jakoś ,a chętnie doczytałabym .
JJ
Awatar użytkownika
Iv.

Aiki pisze:Bialolecka Ewa - Kroniki Drugiego Kregu ?
W tym roku ma wyjść "Czas złych baśni " resztę mam w kartonach w Gdańsku.
Bardzo lubię te powieści! Może kolejne tomy są trochę wtórne, ale ja się przywiązuję do bohaterów :D
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Awatar użytkownika
Iv.

Joanna J. pisze:Iv.
A posiadasz może "Dziedziczki" ?
"Kuzynki" i "Księżniczkę " wypożyczałam a Dziedziczek nie dopadłam jakoś ,a chętnie doczytałabym .
Posiadam całą trylogię. Niestety, też w kartonach w Gdańsku. Jest szansa, że pojedziemy na początku listopada do Polski, to poszukam, przywiozę i będę mogła pożyczyć :D
Awatar użytkownika
Ancien Cinema

Post autor: Ancien Cinema »

kajapapaja pisze:
Iv. pisze:Wymiana książek jest świetnym pomysłem, ale gdyby oprócz tego była jakaś malutka księgarenka z polskimi nowościami, to Luksemburg zacząłby być dla mnie rajem nie tylko podatkowym
ja myślę, czy byłoby mozliwe w sklepie wydzielenie kilku półek na książki do wymiany/wyporzyczenia... ile z nas kupuje książki na lotnisku/dworcu tylko po to, zeby mieć do czytania cos na drogę? sama mam kilka takich książek i chętnie się podzielę....
Jesli nie znajdziecie malej/duzej polki w stolicy, Ancien Cinema chetnie sluzy miejscem i ksiegozbiorem. Mamy ok 200 ksiazek/albumow dotyczacych kina, fotografii i muzyki (ok 20 pozycji polskich) i funkcjonujemy de facto jako czytelnia. Ale nie widze problemu, zeby zaczac dzialac jako biblioteka. Mozemy stworzyc osobny ksiegozbior beletrystyki oczywiscie z mozliwoscia wypozycznia - w kinie jest wystaczajaco duzo miejsca na ksiazki.

Na poczatek deklaruje przekazanie czesci wlasnych zbiorow do takiej biblioteki: calego Murakamiego, Krajewskiego, Lema (lacznie z biografia napisana przez syna), Dicka, Yashimoto, Sa, Kundery.
Jesli biblioteka powstanie gdzies indziej, albo wirtualnie na portalu, chetnie rowniez udostepnimy tam swoje zbiory.
Porozmawiam z Mawim, ale polka z ww ksiazkami bedzie u nas dostepna juz od listopada. Jesli sa chetni do wspolpracy bibilotecznej, zapraszam.
Pozdrawiam serdecznie
kierownik kina

ps. aiki - kwiaty zla sa bez problemu dostepne na allegro - obecnie 9 pozycji, 5 roznych wydan (nie wiem, ktorego szukasz)
http://tiny.pl/hqvt8

a przez ostatnie dwa miesiace 50 pozycji
http://tiny.pl/hqvtk

Wiem, ze nie kazdy kupuje na Allegro, ale jesli jest taki problem z ta ksiazka to moze warto? Sluze kontem, jakbys nie mial
kk
Ancien Cinéma café-club, Vianden
23, Grand-rue
Tél. : 26 87 45 32
www.anciencinema.lu
info@anciencinema.lu
Aiki

http://www.osloskop.net/r/_8.html to tak.. jakby ktos nie wiedzial.. chcial poczytac..
wracajac do tematu.. za fantazy nie przepadam ale smoki lubie :)
Bialolecka to dla mnie troche sredni poziom. Poczytac.. zapomniec.. zabic nude. Moze stacilem kompletnie kontakt z polska literarura .. ale chyba nie ma obecnie kogos na miare Hlaski czy Stachury. Uwielbialem ksiazki Makowieckiego. Brak mi czegos intrygujacego.. czegos co sie czyta z ciekawoscia i nie ma wrazenia , ze to 10 woda po harrym potterze czy innym gandalfie.
Np. Lema moge wziasc bez obrzydzenia do reki (wiem ,ze to nie fantazy), moze poza Solaris :) - prawie zawsze. Podobnie z Jasienica..
Moze marudze.. ale wchodze do ksiegarni a tam wystawione Blondynka to, Blondynka tamto.. czy ine wspomnienia z podrozy tego czy innego dziennikarza rmf czy zet.
ehh.,..

- o leci!!
- ee.. pionowo!
Aiki

Ancien Cinema pisze: ps. aiki - kwiaty zla sa bez problemu dostepne na allegro
kk
za checi dziekuje.. ale mam na polce wydanie z 1969r. w opracowaniu Jastruna. Szukalem dla znajomej. Na szczescie ucieszyla sie z erzacu.
zakopane

Post autor: zakopane »

byly pisze:z tym kinem to akurat maly problem: zainstaluj sobie Cyfre+, bedziesz mial wiecej polskich filmow niz bedziesz w stanie ogladac
W kinie jestem bardziej skupiony :) a poza tym nie ma porownania, kina do domowej wideoteki
Martysz19

Post autor: Martysz19 »

Widzę, że moje początkowe pytanie o brakujące Wam usługi/ miejsca/ rzeczy w Luksemburgu przegrało z dyskusją literacką, nota bene interesującą;).

Z mojej strony - jestem za biblioteką/czytelnią i jestem gotowa udostepnić książki, które mam tu ze sobą w Luksemburgu, są to głównie pozycje z ostatnich lat, wydawane w dużej mierze przez Znak.

A jesli przyjdzie Wam jeszcze do glowy jakas mysl odnosnie pierwotnego watku, to zapraszam do wypowiedzi.
Z polskiej biblioteki raczej wielkiego biznesu nie zrobie..;)

Pozdrawiam.
MaWi

Post autor: MaWi »

Martysz19 pisze:Widzę, że moje początkowe pytanie o brakujące Wam usługi/ miejsca/ rzeczy w Luksemburgu przegrało z dyskusją literacką, nota bene interesującą;).
No, coz... powiedzmy, ze pytanie zadane bylo na tyle ogolnikowo, ze mozna bylo spodziewac sie, iz predzej czy pozniej przybierze jakis kierunek niekoniecznie zwiazany z tym, czego sama bys w tym temacie oczekiwala ;) Jesli chcesz, moge oczywiscie podzielic ten temat – albo na kilka pionow tematycznych, albo przynajmniej wydestylowac zen watek literacki.
Awatar użytkownika
Iv.

Martysz19 pisze: A jesli przyjdzie Wam jeszcze do glowy jakas mysl odnosnie pierwotnego watku, to zapraszam do wypowiedzi.
Z polskiej biblioteki raczej wielkiego biznesu nie zrobie..;)

Pozdrawiam.
Biblioteka swoją drogą a księgarnia polska swoją. Podobno w Berlinie jakaś funkcjonuje...
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Iv. pisze:Podobno w Berlinie jakaś funkcjonuje...
w Brukseli równiez jest jedna
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
ODPOWIEDZ