to i ja dorzuce swoje trzy grosze.ogrodniczka pisze:ocet balsamiczny (najlepszy),Ortali ma takie dwa w buteleczce płaskiej po ok. 9 eur i w mniejszej pękatej po ok. 5 eur. Zasada - im lepszy ocet - tym lepszy sos.
Wyprobowalam juz duuuzo octow balsamicznych i musze powiedziec, ze najlepiej smakuje mi ocet, ktory znalazlam w Kauflandzie w Trier. Firma Mazzetti, butelka 0,5L za jakies 5,4€. Ten ocet ma 2 listki qualitet na etykiecie. Jest aromatyczny, lekko slodkawy i nie taki bardzo octowy. Jesli dane Ci bedzie byc w rzeczonym Kauflandzie, zwroc uwage na mniejsze butelki z octem. Im wiecej listkow tym ocet lepszy, tzn. lagoniejszy i pelniejszy w smaku.
Ja osobiscie zawsze mieszam octy- troche Mazzetti 2 listki, troche innego balsamico 4 listki, ciutke octu malinowego i kropelka oryginalnego wloskiego balsamico san lorenzo lub innego wg gustu. Za kazdym razem smakuje troszke inaczej ale zwasze dobrze.Czasami dodaje tzw crema di balsamico- tu jednak nalezy z cukrem uwazac, bo crema jest juz slodkawa. Oczywiscie wszystko kwestia gustu- sos ma byc bardziej ostry lub lagodny.
wg gustu mozna jeszcze dodac drobno pokrojona cebulke i na koniec ziarenka( pomieszane:slonecznik, dynia, pinia, len,sezam itd, ale koniecznie prazone)
SMACZNEGO