Do wlascicieli czworonoznych przyjacieli
Moderator: LuxTeam
-
Do wlascicieli czworonoznych przyjacieli
moja pytanko kieruje glownie do wlascicieli pieskow w luxie.Jak wyglada sprawa z podatkiem za psiaka i czy ciezko znalezc mieszkanie w luxie gdzie mozna sie wprowadzic razem z psiakiem czy raczej niema z tym problemu?
Podatek wynosi minimum 10 euro na rok, a jego wysokość jest różna, w zależności od gminy (w niektórych np. 12,50 euro, w innych 50, więc rozpiętość znaczna).
Dodatkowe przepisy obowiązują w odniesieniu do tzw. ras niebezpiecznych i ich mieszańców.
A co do mieszkania - bywa z tym różnie, często we wzorze umowy jest zastrzeżenie, że nie wolno posiadać zwierząt, ale jak najbardziej należy negocjować z właścicielem, bo może zmienić zdanie i wraz z nim umowę
Dodatkowe przepisy obowiązują w odniesieniu do tzw. ras niebezpiecznych i ich mieszańców.
A co do mieszkania - bywa z tym różnie, często we wzorze umowy jest zastrzeżenie, że nie wolno posiadać zwierząt, ale jak najbardziej należy negocjować z właścicielem, bo może zmienić zdanie i wraz z nim umowę
te kwestie reguluja czesto regulaminy wspolnoty mieszkaniowej (jesli mowa o mieszkaniu a nie o domu), tzw. règlement de copropriété. Niestety, najczesciej przewiduja zakaz trzymania zwierzat.
Jednak z doswiadczenia wiem, ze wystarczy sie dogadac z sasiadami i nie powinno byc klopotu. Poza tym we Francji tez stosuje sie tego rodzaju zapisy, mimo ze prawo dopuszcza trzymanie zwierzat domowych, o ile nie sprawiaja niedogodnosci (halas). Podejrzewam, ze tu jest podobnie.
Jednak z doswiadczenia wiem, ze wystarczy sie dogadac z sasiadami i nie powinno byc klopotu. Poza tym we Francji tez stosuje sie tego rodzaju zapisy, mimo ze prawo dopuszcza trzymanie zwierzat domowych, o ile nie sprawiaja niedogodnosci (halas). Podejrzewam, ze tu jest podobnie.