Nie wiem dlaczego koleżanka anianna dostała taką informacje od swojego lekarza,ale powiem tak. Ja zarówno od swojego ginekologa jak i w szpitalu po porodzie dostałam informacje że ten niebieski druk moge tylko wysłać z Aktem urodzenia dziecka,bo inaczej nie dostane pieniędzy.Oni muszą mieć potwierdzone że dziecko się urodziło.Takie dostałam informacje i tak też zrobiłam,a ze mąz miał akurat urlop to nie wysyłaliśmy tylko zawiózł osobiście i tak jak wyżej pisałam wymagali aktu urodzenia.
co do allocation de maternite,czyliczerwony druk to wiem tylko tyle że jak nie pracujesz(ale nie wiem czy chodzi tu tylko na terenie Luxemburga- zapytaj swojego ginekologa)
to wtedy lekarz wydaje ci taki druk.Najlepiej będzie jak zaptasz swojego lekarza.
Co do innych pieniążków to ciężko mi powiedzieć ile tego jest,bo jeszcze czekam.Ale musiałam wypełnić sporo druków i powysyłać.Druki te otrzymasz w ratuszu jak pójdziesz zgłosić dziecko,tam też otrzymasz akt urodzenia.Na to masz chyba 3 albo 5 dni.W ratuszu wszystko ci powiedzą i dadzą te druki.
Co do wysokości tych pieniędzy to nie wiem bo jak kiedyś pytałam to każdy inaczej mówił.Jak chcesz to jak dostane tą kase to dam ci znać ile tego jest.Narazie niestety nie wiem dokładnie ile.
Pozdrawiam
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)