Problem dla komputerowców
Moderator: LuxTeam
Problem dla komputerowców
Elo.
Wymieniłem w komputerze zasilacz z 420 na 625W i cooler na procesorze. Po przesiadce nie mam obrazu, karta (GTX275) cały czas szumi i ani system ani BIOS się nie podnosi.
Kartę sprawdzilem wsadzając do sprzętu starą kartę i jest ten sam efekt. Podłączenie jest ok - dwa dodatkowe 6pinowe wtyczki zasilajace. Do karty zalecany jest zasilacz 550W. Wcześniej dzialala nawet z 420W pod dużym obciążeniem. Dyski twarde wesoło skrobią po restarcie, cała iluminacja w kompie działa, cooler na procku sie kręci. Wyjmowałem kartę muzyczną i kartę rozszerzenie USB - bez zmian. Odłaćzałem też HDD - bez skutku.
Czy ktoś wie OCB?
Wymieniłem w komputerze zasilacz z 420 na 625W i cooler na procesorze. Po przesiadce nie mam obrazu, karta (GTX275) cały czas szumi i ani system ani BIOS się nie podnosi.
Kartę sprawdzilem wsadzając do sprzętu starą kartę i jest ten sam efekt. Podłączenie jest ok - dwa dodatkowe 6pinowe wtyczki zasilajace. Do karty zalecany jest zasilacz 550W. Wcześniej dzialala nawet z 420W pod dużym obciążeniem. Dyski twarde wesoło skrobią po restarcie, cała iluminacja w kompie działa, cooler na procku sie kręci. Wyjmowałem kartę muzyczną i kartę rozszerzenie USB - bez zmian. Odłaćzałem też HDD - bez skutku.
Czy ktoś wie OCB?
Tenis, 40D, MTB & MBA
-
Halo !
Ja mam na dwurdzeniowym COMPIE zasilacz 380 watowy i wszystko dziala bez zarzutu Nierozumiem dlaczego masz az taki duzy smok zasilacz. Trudno tez stwierdzic z Twojego opisu czy az taki jest potrzebny .. Co na tym Mothebordzie wisi .. tzn ile nagrywarek ile twardzieli ile tez Externalnych TAK JAK KAMERKA CZY USB DYSK..
Moim zdaniem wroc znowu do starego 420 wat.. jest calkiem wystarczajacy. jezeli Twoj komp nie jest serwerem i nie pracuje 242/24 w siedem dni w tygodniu.
Tutaj mozesz poczytac wiecej na ten temat
http://forum.komputerswiat.pl/index.php?showtopic=2147
Pozdrawiam
Ja mam na dwurdzeniowym COMPIE zasilacz 380 watowy i wszystko dziala bez zarzutu Nierozumiem dlaczego masz az taki duzy smok zasilacz. Trudno tez stwierdzic z Twojego opisu czy az taki jest potrzebny .. Co na tym Mothebordzie wisi .. tzn ile nagrywarek ile twardzieli ile tez Externalnych TAK JAK KAMERKA CZY USB DYSK..
Moim zdaniem wroc znowu do starego 420 wat.. jest calkiem wystarczajacy. jezeli Twoj komp nie jest serwerem i nie pracuje 242/24 w siedem dni w tygodniu.
Tutaj mozesz poczytac wiecej na ten temat
http://forum.komputerswiat.pl/index.php?showtopic=2147
Pozdrawiam
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Albano, niestety jak sie ma lepsze karty graficzne i kilka dodatkow to trzeba miec mocniejszy zasilacz.
Exxtreme - w najgorszym wypadku jest to peknieta motherboard - czesto sie zdarza jak sie montuje procesor i w okolo. No ale...
- Jezeli HDD i GTX szumia, to zasilanie jest.
- Normalnie jezeli przycisniesz RESET, to PC powinno dac krotki "ping" po kilku sekundach. Pamietasz czy tak robil? Jezeli robil, to czy teraz tez robi? Jezeli nie to nawet nie wchodzi na BIOS... (czyli problem z procesorem a nie GTX)
- Sprawdz po raz setny czy procesor jest dobrze umieszczony
- Ostatecznie wywal i zasilacz i cooler, i wloz stare. Jak nic, to niestety procesor mogl pasc, albo jak pisalem, pekniecie w motherboard.
- Sproboj dolaczyc cos do komputera co wiesz ze cos sie ma zaswiecic jak komputer dobrze startuje - na przyklad mam mala USB Hub (albo wez usb stick!), i swiatelka sie pokazuja jak windows sie laduje. Powinien tez byc "ping" jak wyjmiesz ten usb stick. Jak nic, to procesor lub motherboard. Jezeli dziala normalnie, to pekniecie moze byc na bus gdzie karty wkladasz (piszesz ze masz usb extender - wloz go to tego samej dziury co miales karte, a karte jak gdzie indziej, i sprawdz czy swiatelko sie pokazuje).
Exxtreme - w najgorszym wypadku jest to peknieta motherboard - czesto sie zdarza jak sie montuje procesor i w okolo. No ale...
- Jezeli HDD i GTX szumia, to zasilanie jest.
- Normalnie jezeli przycisniesz RESET, to PC powinno dac krotki "ping" po kilku sekundach. Pamietasz czy tak robil? Jezeli robil, to czy teraz tez robi? Jezeli nie to nawet nie wchodzi na BIOS... (czyli problem z procesorem a nie GTX)
- Sprawdz po raz setny czy procesor jest dobrze umieszczony
- Ostatecznie wywal i zasilacz i cooler, i wloz stare. Jak nic, to niestety procesor mogl pasc, albo jak pisalem, pekniecie w motherboard.
- Sproboj dolaczyc cos do komputera co wiesz ze cos sie ma zaswiecic jak komputer dobrze startuje - na przyklad mam mala USB Hub (albo wez usb stick!), i swiatelka sie pokazuja jak windows sie laduje. Powinien tez byc "ping" jak wyjmiesz ten usb stick. Jak nic, to procesor lub motherboard. Jezeli dziala normalnie, to pekniecie moze byc na bus gdzie karty wkladasz (piszesz ze masz usb extender - wloz go to tego samej dziury co miales karte, a karte jak gdzie indziej, i sprawdz czy swiatelko sie pokazuje).
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Hej Digi.
Dzieki Adam.
Zauważyłem dzis rano dziwną rzecz - po dotknieciu coolera i innego metalowego przedmiotu poczulem, ze przelywa przeze mnie prad. Gdzies musi byc przebicie. Musze rozmontowac kompa i ogladnac okolice coolera. Z tylu musialem zamocowac backplate i to moze on sieje pradem.
Uff - znowu dluga noc przede mna.
Dzieki Adam.
Zauważyłem dzis rano dziwną rzecz - po dotknieciu coolera i innego metalowego przedmiotu poczulem, ze przelywa przeze mnie prad. Gdzies musi byc przebicie. Musze rozmontowac kompa i ogladnac okolice coolera. Z tylu musialem zamocowac backplate i to moze on sieje pradem.
Uff - znowu dluga noc przede mna.
Tenis, 40D, MTB & MBA
Sam cooler moze miec przebicie... lub zasilacz. Mozna wyciagnac i podlaczyc do pradu tylko te dwie zabawki. Aby jak najskuteczniej zrobic test, sugeruje abys stal w wannie (z woda), i trzymal sie jakiejs rury
Pamietaj ze to jest DC, i dobre przebicie moze Cie naprawde kopnac w D 

Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Proponuje wczesniej golnac sobie lufke aromatu arakowego do ciast wciagajac przy tym przez nos zawartosc flakonika ze zmywaczem do paznokci – powinno zadzialac przeciwbolowo i zniwelowac skutki porazenia dawka pradu nawet o natezeniu 1A <mrgreen>digilante pisze:Aby jak najskuteczniej zrobic test, sugeruje abys stal w wannie (z woda), i trzymal sie jakiejs ruryPamietaj ze to jest DC, i dobre przebicie moze Cie naprawde kopnac w D
Sprawa jest poważna Prosze watek zachowac bez zartow. Niewiele rzeczy mnie wpienia bardziej niz nie dzialajacy prawidlowo komputer.
USB stick swieci sie po wlozeniu do gniazda USB. Dzwiekow typu ping nie mam. PC speaker milczy. Zwykle przy bledach pamieci czy karty zawsze piszczal 5 czy 7 razy. Teraz jest cicho.
Karta po restarcie zawsze przez 2-3 sekundy chodzila na pelnych obrotach, potem obroty spadaly do niskiego i nieslyszalnego poziomu. Teraz malpa sie wydziera jakbym gral w Crysis w 1920x1200. I nie daje obrazu. Jak ta krowa co glosno ryczy i malo mleka daje.
Pomysly mile widziane.
USB stick swieci sie po wlozeniu do gniazda USB. Dzwiekow typu ping nie mam. PC speaker milczy. Zwykle przy bledach pamieci czy karty zawsze piszczal 5 czy 7 razy. Teraz jest cicho.
Karta po restarcie zawsze przez 2-3 sekundy chodzila na pelnych obrotach, potem obroty spadaly do niskiego i nieslyszalnego poziomu. Teraz malpa sie wydziera jakbym gral w Crysis w 1920x1200. I nie daje obrazu. Jak ta krowa co glosno ryczy i malo mleka daje.
Pomysly mile widziane.
Tenis, 40D, MTB & MBA
-
Halo Exxtreme .. Napewno w tym watku mozemy spekulowac na okraglo rozne warianty .. W Kompie moze byc 1000 i wiecej mozliwych problemow.. Wiec trzeba cierpliwie wszystkie opcje mozliwych usterek przebadac .. Trudno jest tez dla diagnoz na odleglosc .. Moim zdaniem nawet bym sie nie wazyl na takowe.. Jeszcze jedna mozliwosc...
Wsadzic caly motheboard do innej obudowy z innym zasilaczem...... jezeli masz jakis w reserwie .. Zobacz czy tez takie sa problemy .. Tylko droga experymentu dojdziesz do celu
Pozdrawiam
Wsadzic caly motheboard do innej obudowy z innym zasilaczem...... jezeli masz jakis w reserwie .. Zobacz czy tez takie sa problemy .. Tylko droga experymentu dojdziesz do celu

Pozdrawiam
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wojtek rulez.
Mialem w perspektywie przewóz komputera do PL i tam oddanie go do fachowego serwisu. I co? Jeszcze w sobotnie popołudnie wykręciłem Skype'a do dwóch forumowych guru od IT. Jeden z nich był dostępny i doradził. Niby już wszystko próbowałem, ale jeszcze w desperacji spróbowałem jeszcze raz. I co? I działa! Wyjąłem jedną 1GB pamięć GEIL i sprzęt powstał jak Feniks z popiołów. Była 17.15. Popędziłem na Route d'Arlon do komputerowego. Kupiłem 2*2GB OCZ i sprzęt dostał dodatkowego kopa. Co prawda XP widzi tylko 3,5GB, ale warto.
Tym czarodziejem telefonicznym jest forumowicz Wojtek 'Podolux' z sekcji ogłoszenia.
MaWi - ciupnij tam 'pomógł' Wojtkowi z łaski swojej <mrgreen>
Mialem w perspektywie przewóz komputera do PL i tam oddanie go do fachowego serwisu. I co? Jeszcze w sobotnie popołudnie wykręciłem Skype'a do dwóch forumowych guru od IT. Jeden z nich był dostępny i doradził. Niby już wszystko próbowałem, ale jeszcze w desperacji spróbowałem jeszcze raz. I co? I działa! Wyjąłem jedną 1GB pamięć GEIL i sprzęt powstał jak Feniks z popiołów. Była 17.15. Popędziłem na Route d'Arlon do komputerowego. Kupiłem 2*2GB OCZ i sprzęt dostał dodatkowego kopa. Co prawda XP widzi tylko 3,5GB, ale warto.
Tym czarodziejem telefonicznym jest forumowicz Wojtek 'Podolux' z sekcji ogłoszenia.
Tenis, 40D, MTB & MBA
A nie prościej kupić jakąś flaszkę albo bilet lotniczy dla dziecka na dobrą wróżbę?exxtreme pisze:Tym czarodziejem telefonicznym jest forumowicz Wojtek 'Podolux' z sekcji ogłoszenia.

"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Oj, chyba byloby prosciej. Z przyczyn, ktorych wyjasniac chyba nie trzeba (a jesli trzeba, to i tak nie podejmuje sie wyjasniania) zostawilbym tzw. Tablice ogloszen wolna od elementow "promocyjnych". Zapewne kazdy (lub prawie kazdy) ogloszeniodawca tam komus sie przysluzyl. Nadanie punktu jednemu wojtkowi (ktorego znam, lubie, a takze cenie za fachowosc) jednak zaburzy obiektywny profil tamtego dzialu. Zreszta, jak sie dobrze przyjrzycie, wszystkie posty tam pochodza od niejakiego bytu wirtualnego imieniem "Herold-Wioskowy", wiec jedyna osoba, ktora moglaby tam otrzymac jakiekolwiek punkty jest wlasnie ci-on. Ponadto takie juz jest "powolanie" niejakiego Herolda-Wioskowego, by byc obiektywnym do bolu. Nie po to wymyslalem przez tydzien formule jego podpisuwilqs72 pisze:A nie prościej kupić jakąś flaszkę albo bilet lotniczy dla dziecka na dobrą wróżbę?exxtreme pisze:Tym czarodziejem telefonicznym jest forumowicz Wojtek 'Podolux' z sekcji ogłoszenia.

Jedyne, co moge zaproponowac, to to, by wojtek zglosil sie w tym watku (chocby i z pozdrowieniami dla reszty dyskutantow

Sam juz kiedys ( http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=15377#15377 )skrytykowalem system punktow na phpBB, ktory ma wiele niedoskonlaosci i dziur, no ale coz poradzic – innego systemu nie mamy, wiec trzeba polubic ten, albo go ignorowac. W koncu tu chodzi i tak tylko o zabawe (swoja wdziecznosc mozna na szczescie wyrazic na wiele innych sposobow, takze na forum – jak to juz chocby exxxtreme uczynil)
Pozdrawiam wszystkich DobrzeCzyniacych!