wątek mickiewiczowski

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

anwi pisze:czy (do) poetów polskich bardzo często wracam :) :D
To jesli kolezanka pol-nocniczka taka amatorka polskiej poezji, to uprzejmie prosze zwrocic uwage na niedawne, a nader zachecajace ogloszenie forumowiczki nikola24 pod bardzo ekstytujacym tytulem :

sperzdam step

ktoz to wie, byc moze wcale nie chodzi o ordynarny, plastikowy przyrzad do spalania celulitu, luboz do jego transmutacji w uczucie dobrze spelnionego obowiazku, lecz o prawdziwy, pan-mickiewiczowy Step Akermanski ??? Warto by sprawdzic ! A nuz !
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

„Śród fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi...” <tak>
MaWi

Post autor: MaWi »

"Gdzie mąż śliską piersią dotyka się zioła" <ganja>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

...gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biala....
Awatar użytkownika
bamaza42

lomatko...ten "świerz(ż)op" jest zmorą chyba wszystkich kolejnych pokoleń "przerabiających" Pana Tadeusza.....a propos - digi Pana Tadzia miales juz "na tapecie"?....Gorąco polecam - to byla chyba moja ulubiona lektura szkolna, a fragmenty jeszcze do niedawna porafilam cytowac....ale juz niestety - pamiec nie ta... :(
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

"...gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała..."

Też pamiętam...

Chciałabym powrócić nie tyle do pytanie Digilante, ile zaproponować mu dobrą książkę.
Skoro nadrabia teraz zaległości w literaturze polskiej XIX w., to może również się skusi na coś extra prawdziwego czyli na opowieść o jednym z rodów polskich. W książce "Ostani Mazur" znajdzie nie tylko dzieje spisane przez jednego z Tarnowskich (Andrew Tarnowski - wykluczony nawet z klanu za opublikowanie tej książki zdradzającej kilka tajemnic rodu) ale i świetnie nakreślony rys historyczny epoki z ciekawymi kolejami losu rodziny na tle wydarzeń politycznych.
Pisane wartko i bez ckliwości za utraconym rajem, ale bardzo ciekawie. Możemy prześledzić i poczuć ogromną zmianę społeczną i moralną jaka zaszła w Europie na przestrzeni 200 lat. Jak bardzo zmienił się ICH świat, jak byli odważni (lub podli), jak dumni i charakterni, jak bardzo pomagali sobie w czasie w czasie wojny i emigracji - jak wielkie pozostały wpływy i koligacje z tytułu pochodzenia bo już nie z tytułu posiadanego majątku.
Jak nieciekawie wydawałoby się niektórzy z nich kończą swoje życie w komunistycznej Polsce w blokach z betonu, jak okrutnie niektórzy zostali potraktowani przez los.
Moim zdaniem to bardzo wartościowa książka, niejako prawdziwa ilustracja czasów (z płaszczyzny arystokracji) o których teraz Digilante czyta...Polecam.
Ostatnio zmieniony 03-07-2009, 12:59 przez ogrodniczka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Tak Bamazo, czytalo sie. Naprawde imponujace, choc prawde powiem ze musialem dwa razy przeczytac ;) Ponownie mowie - taki Shakespeare sie do tego nie umywa.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
bamaza42

ogrodniczka pisze:"...gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała..."
dzieki ogrodniczko! ....patrz, jaka pamiec zawodna jest....jak poslalam mojego posta ze swierzopem, odtwarzalam sobie w myslach dalszy ciag....i jakos nijak nie moglam sobie przypomniec jakim to rumiencem ta dzięcielina pala..... <oops> - a toz panienskim! przecie :)
Awatar użytkownika
ogrodniczka

...a wszystko otoczone jakby miedza zieloną, na niej z rzadka ciche grusze siedzą...

chyba tak to dalej leciało.
Awatar użytkownika
bamaza42

...śród takich pól ....oj nie, muszę sięgnąć do źródla....Z chęcią odlożę to, co teraz czytam - bo Pan Tadeusz to dla mnie akurat na taka pogode.... :)
Awatar użytkownika
ogrodniczka

..to już ostatni raz się popiszę..

"Śród takich pól przed laty, nad brzegiem ruczaju, na pagórku niewielkim we brzozowym gaju, stał dwór szlachecki , z drzewa lecz podmurowany, bieliły sie z daleka pobielane ściany - tym bielsze, że odbite o ciemnej zieleni topoli, co go broniły od wiatrów jesieni..."

dość!

Dacie wiarę, że pamiętam to tyle już lat?

Wstyd przyznać, nie mam "Pana Tadeusza" w domu.
Awatar użytkownika
bamaza42

te "kilka" lat temu i ja wiecej pamietalam... <oops>
MaWi

Post autor: MaWi »

I w ten sposob od steppera, przez Stepy Akermanskie doszlismy do Pana Tadeusza. To skoro tak dobrze idzie to ja zaproponuje moj ulubiony kawalek. Prosze bardzo:

http://www.youtube.com/watch?v=uAu-c8cB ... re=related

Ósma minuta, piąta sekunda i kilka nastepnych. Cos specjalnie dla PT. Eurokratow oraz fanow swierzopu <mrgreen>
Awatar użytkownika
nicola24

Post autor: nicola24 »

Ło matko <bezradny> ! Nie wiedziałam ze moje ogłoszenie bedzie powodem takiego poruszenia na forum . Bardzo mi milo ze w ten sposób mogliscie Panstwo popisac sie swoja wiedza a zarowno odswiezyc pamiec o Mickiewiczu <roll>
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

wy tu nie wykrecajcie kota ogonem tylko konkrety!

Kto sie ukrywa pod ksywa "czterdziesci cztery" i w ktorej DG pracuje? Najwyzszy czas, zeby sie ujawnic! <mrgreen>
ODPOWIEDZ