Luksemburski Festiwal... w Sejnach!

Awatar użytkownika
Redakcja

Luksemburski Festiwal... w Sejnach!

Post autor: Redakcja »

Z niezwykle interesującą inicjatywą wystąpiła Ambasada Wielkiego Księstwa Luksemburga w Warszawie. W dniach 25–27 czerwca organizuje ona w Sejnach, małej miejscowości na Suwalszczyźnie, festiwal pod nazwą "Borderland, Luksemburg – kraj trzech granic". Dlaczego w Sejnach? Gdyż podobnie, jak wiele luksemburskich miejscowości, Sejny także leżą u zbiegu trzech granic – litewskiej, polskiej i białoruskiej oraz na przecięciu trzech kultur z niezwykłą mnogością ich wzajemnych powiązań oraz różnic, ze wspólna historią i teraźniejszością.

Festiwal "Borderland" skupiać się będzie na prezentacji luksemburskiej kultury i sztuki. Pokazane zostaną filmy dokumentalne poruszające problematykę życia przygranicznego, warsztaty artystyczne dla młodzieży poprowadzi uznana luksemburska malarka, Patricia Lippert. Wystąpi najbardziej znany luksemburski zespół folkowy – Dullemajik, natomiast przykładem łączenia sztuki ponad granicami ma być pokaz filmu Jonasa Mekasa "Reminiscencje z podróży po Litwie" z towarzyszeniem muzyki improwizowanej przez znanego nam z Festiwalu Kultury Polskiej, luksemburskiego wiolonczelistę – Andre Mergenthalera.

Tych, którzy w tych dniach mają szanse zabłądzić w ten zakątek Polski – serdecznie zapraszamy do Sejn. Pozostałym – polecamy lekturę szczegółowego programu imprezy załączoną do tego newsa. Organizatorom – życzymy wielu równie dobrych pomysłów na polsko-luksemburską współpracę.
Załączniki
program Sejny (2).pdf
(215.34 KiB) Pobrany 286 razy
Borderland.jpg
Borderland.jpg (11.6 KiB) Przejrzano 3437 razy
~~~~~
Redakcja
iguanka

Post autor: iguanka »

Hehe :)
Szkoda, ze bede tam dopiero miesiac pozniej.
A tak apropos ok. 50km na polnocny zachod od Sejn lezy min. miejscowosc Wiżajny- takze u zbiegu trzech granic: polskiej, litewskiej i rosyjskiej. :)
mareczek82

Post autor: mareczek82 »

Żałuję że mnie tam nie będzie... :)

Jakby ktoś zawitał w tamte rejony to polecam Najpiękniejsze Miasteczko na Świecie :)

Najpiękniejsze... bo moje rodzinne :D
konradus

Post autor: konradus »

Zapraszam do mojej kochanej Rutki-Tartak!! miedzy Sejnami i Wizajnami!!
konio
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

A ja do Słobódki i Szypliszk także między Sejnami i Wiżajnami ;)

ps. normalnie już możemy zakładać mniejszość forumową :)
dag
ODPOWIEDZ