a propos kupna mieszkania
a propos kupna mieszkania
Czy ktos sie moze orientuja jakie oprocentowanie stosuja banki luxemburskie dla kredytow hipotecznych?
Probuje zrobic sobie symulacje na tzw. "kalkulatorze kredytowym" tzn. ile musialabym placic miesiecznie kredytu (raty plus odsetek) zeby cos kupic. zalozmy kredyt na 25 lat.
Ale kalkulator banku prosi mnie o wpisanie stopy% od ktorej oczywiscie wszystko zalezy. a na stronie banku nic nie znalazlam na ten temat....
moze ktos bral kredyt i wie albo zna kogos...
Z gory dziekuje na pomoc:))
Ania
Probuje zrobic sobie symulacje na tzw. "kalkulatorze kredytowym" tzn. ile musialabym placic miesiecznie kredytu (raty plus odsetek) zeby cos kupic. zalozmy kredyt na 25 lat.
Ale kalkulator banku prosi mnie o wpisanie stopy% od ktorej oczywiscie wszystko zalezy. a na stronie banku nic nie znalazlam na ten temat....
moze ktos bral kredyt i wie albo zna kogos...
Z gory dziekuje na pomoc:))
Ania
To zalezy. Np mozesz miec stala stope na kilka lat, mozesz miec zmienna itp. Np taki Bcee ma misje i nie nastawia sie na duzy zarobek, stad stopa nizsza, a taka Dexia BIL ma to w d... i stopy daje na prawie lub nawet ponad 5%.
Obecnie w Bcee oczekiwal bym zmiennej na wysokosci 4.6% a stalej 4.8%.
Wklad wlasny = oplaty poczatkowe, nie zawsze wymagane, ale dobrze by bylo miec na koncie 10k€
Aha, dla tych ci pracuja w instytucji to polecam Bcee. Nie zadaja glupich pytan i z reguly nie wymagaja udzialu wlasnego, a jesli juz to tylko w postaci oplaty za notariusza itp...
Obecnie w Bcee oczekiwal bym zmiennej na wysokosci 4.6% a stalej 4.8%.
Wklad wlasny = oplaty poczatkowe, nie zawsze wymagane, ale dobrze by bylo miec na koncie 10k€
Aha, dla tych ci pracuja w instytucji to polecam Bcee. Nie zadaja glupich pytan i z reguly nie wymagaja udzialu wlasnego, a jesli juz to tylko w postaci oplaty za notariusza itp...
Ostatnio zmieniony 23-01-2007, 14:40 przez misio, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam,
w ING wynosi obecnie 4.5. Nie zapominajmy, ze wysokosc zmiennej stopy procentowej zalezy od stopy referencyjnej ECB, ktora jak wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja w ciagu najblizszego roku zostana podniesione.
Co sie tyczy wkladu wlasnego, po powinien on byc raczje wyzszy - 10 - 15% wartosci kupowanej nieruchomosci.
Potencjalnym kupujacym pragne zwrocic uwage na koniecznosc poniesiena dodatkowych oplat - notarialnych, hipotecznych i rejestracyjnych, ktore moga stanowci 10% wartosci nabywanej nieruchomosci.
Jesli ktos potrzebuje szczegolwych informacji (tak sie sklada, ze niedawno przechodzilem cala procedure ;-)) to prosze o kontakt na priv'a.
w ING wynosi obecnie 4.5. Nie zapominajmy, ze wysokosc zmiennej stopy procentowej zalezy od stopy referencyjnej ECB, ktora jak wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja w ciagu najblizszego roku zostana podniesione.
Co sie tyczy wkladu wlasnego, po powinien on byc raczje wyzszy - 10 - 15% wartosci kupowanej nieruchomosci.
Potencjalnym kupujacym pragne zwrocic uwage na koniecznosc poniesiena dodatkowych oplat - notarialnych, hipotecznych i rejestracyjnych, ktore moga stanowci 10% wartosci nabywanej nieruchomosci.
Jesli ktos potrzebuje szczegolwych informacji (tak sie sklada, ze niedawno przechodzilem cala procedure ;-)) to prosze o kontakt na priv'a.
No wlasnie...., wszystko zalezy od stopy procentowej. Na obecna chwile waha sie ona gdzies pomiedzy 4,6 i 5%, jak juz to slusznie ktos powiedzial (chyba to misiek tym razem nie przesadzil!;))annika pisze:ile musialabym placic miesiecznie kredytu (raty plus odsetek) zeby cos kupic. zalozmy kredyt na 25 lat.
I zeby bylo konkretnie - wyliczylam kilka przykladow.
I tak: za mieszkanie kosztujace 200 tys., przy oprocentowaniu 5% (maslo maslane, ale to nic:)) miesieczna rata do splacania przez 25 lat to (zaokraglajac) 1165 ojro. Przez 30 lat dla porownania – 1070. Czyli roznica nie jest tak duza, ja przeliczam to na jedna pare butow, moj maz przeliczylby to na xx-litrow benzy... Kazdy ma jakies tam swoje priorytety (ja wole swoje niz meza;))
Za mieszkanko w cenie 400 tys. - miesieczna rata wynosilaby 2140 przez 30 lat. Natomiast mieszkanie/dom w cenie 500 tys/30 lat = 2675.
Biorac pod uwage ostatni przyklad (500tys/30 lat) i inna stope oprocentowania (powiedzmy ta najmniejsza 4,6%) comiesieczna rata przez 30 lat wynosilaby 2555. Czyli rozniaca za to samo lokum przy roznym oprocentowaniu (5%-4,6%) to 120 euro miesiecznie.
Z tego wynika, ze kazdy 0,1% kosztuje mniej wiecej 30 euro miesiecznie.
Mam nadzieje, ze zabardzo nie namotalam, i ze sie nigdzie nie rypnelam;), i w ten sposob mozna sobie z grubsza wyobrazic koszty kupna odpowiedniego lokum:)
I na koniec tego mojego wypracowania dodam jeszcze cos od siebie: a mianowicie, uwazam, ze raty splacanego kredytu za mieszkanie/dom - nie powinny przekraczac
¼ miesiecznych dochodow. Wszystko inne jest w moich oczach ryzykowne.... W Luxie jest to co prawda raczej malo realne, ale to juz temat na inny watek:)
O matko...a ja za wynajem + kredyt place prawie 1/2.... <bezradny> <boisie>asiunia pisze:I na koniec tego mojego wypracowania dodam jeszcze cos od siebie: a mianowicie, uwazam, ze raty splacanego kredytu za mieszkanie/dom - nie powinny przekraczac
¼ miesiecznych dochodow. Wszystko inne jest w moich oczach ryzykowne....
Dziekuje Wam bardzo wszystkim za odpowiedzi.
To uswiadamia mi, ze z mieszkaniem nie bedzie latwo i chyba troche jednak trudniej niz w Polsce, mimo wszystko (nawet biarac pod uwage, ze nominalnie zarobki w pln i € sa dosc zblizone, i ceny nieruchomosci chyba tez...)
wklad wlasny chocby 10% od 300 000 to 30 000, wiec jeszcze duzo wody plynie zanim sie to uzbiera...
o i przerazilo mnie zwlaszcza, ze oplaty notarialne/hipoteczne/rejestracyjne moga siegnac nawet 10%? czyli np byloby to kolejne 30 000 (od nieruchomosci 300 000)?
czyli zeby w ogole myslec o kupnie (zakladamy cene 300 000) musialabym uzbierac najpierw 60 000€...(
To uswiadamia mi, ze z mieszkaniem nie bedzie latwo i chyba troche jednak trudniej niz w Polsce, mimo wszystko (nawet biarac pod uwage, ze nominalnie zarobki w pln i € sa dosc zblizone, i ceny nieruchomosci chyba tez...)
wklad wlasny chocby 10% od 300 000 to 30 000, wiec jeszcze duzo wody plynie zanim sie to uzbiera...
o i przerazilo mnie zwlaszcza, ze oplaty notarialne/hipoteczne/rejestracyjne moga siegnac nawet 10%? czyli np byloby to kolejne 30 000 (od nieruchomosci 300 000)?
czyli zeby w ogole myslec o kupnie (zakladamy cene 300 000) musialabym uzbierac najpierw 60 000€...(
- kajapapaja
annika, a gdzie ty widziałaś ceny nieruchomości w Polsce porównywalne z cenami w Lux? W Polsce nadal jest dużo taniej.. Czy wiesz jaką chałupę mozna kupic za 500 000 euro ???? w Polsce 50 000 do 100 000 euro ci starczy
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Ja sama tego nie cwiczylam, ale kolega kupil i z tego co zrozumialam, Wielki Ksiaze doplaca do czesci odsetek - jak wiecej niz jedno dziecko, to do wiekszej czesci odsetek (tzn. jak masz kredyt oprocentowany, zalozmy, 5%, to od jakiejs czesci kredytu ten procent jest mniejszy...) Niech ktos, kto temat przerabial "wlasnorecznie" mnie skoryguje, jesli sie myle...Eneko pisze:A jak jest z tymi dopłatami Luxemburga do kredytów dla małżeństw z dziećmi? Ktoś się może orientuje jak ta kwestia się przedstawia?
W Luksemburgu panstwo pomaga rodzina posiadajacym dzieci poprzez splate czesci odsetek od kredytu hipotecznego, ponadto jesli choc jeden z malzonkow pracuje poza instytucjami (czyt: placi podatek na panstwo Luksemburg) to moze to i owo odliczyc od podatku.
Po szczegoly zapraszam na strone www.logement.lu
Wracajac do tematu oplat okolo-zakupowych od kwoty 300,000 mozna sie zmiescic w 10.000, pod warunkiem ze sie 'zalapie' na znizki - patrz na strone powyzej. No i oplaty w miescie Luksemburg sa wyzsze niz poza nim :-)).
Kalkulujac hipoteke nie zapominajcie ze:
& mozna ja wziasc na dowolna ilosc lat, pod warunkie mze sie nie przekroczy ustawowego wieku emerytalnego dla luksemburga;
& im wyzsza hipoteka tym wyzsze oplaty dodatkowe :-((
Po szczegoly zapraszam na strone www.logement.lu
Wracajac do tematu oplat okolo-zakupowych od kwoty 300,000 mozna sie zmiescic w 10.000, pod warunkiem ze sie 'zalapie' na znizki - patrz na strone powyzej. No i oplaty w miescie Luksemburg sa wyzsze niz poza nim :-)).
Kalkulujac hipoteke nie zapominajcie ze:
& mozna ja wziasc na dowolna ilosc lat, pod warunkie mze sie nie przekroczy ustawowego wieku emerytalnego dla luksemburga;
& im wyzsza hipoteka tym wyzsze oplaty dodatkowe :-((
Kaja....wstydz sie....juz tak dlugo tu jestes, a ciagle porownujesz ceny LUX-PL przeliczajac na zlotowki??!!....Toz to nie ma sensu. Porownanie jest adekwatne tylko nominalnie, jak to robi annika. Przeciez nie kupisz mieszkania w PL i nie przywieziesz go do LUX w bagazniku...tak jak wiele rzeczy, ktore tu zwozimy, bo w PL "tansze" (w przeliczeniu oczywiscie) )kajapapaja pisze:annika, a gdzie ty widziałaś ceny nieruchomości w Polsce porównywalne z cenami w Lux? W Polsce nadal jest dużo taniej.. Czy wiesz jaką chałupę mozna kupic za 500 000 euro ???? w Polsce 50 000 do 100 000 euro ci starczy