Już trochę późno, jestem tu nowy, ale pozwólcie, że nawiążę do powyższego (może ktoś się ustosunkuje) - jak sądzę mówimy powyżej o wysokości czynszu bez kosztów utrzymania (tzw. charge). Owszem zauważyłem, przęcietny koszt najmu mieszkania w Luxie o powierzchni ca. 100 m2 waha się w przedziale 1250 - 1600 EUR, są jednak stałe i zmienne koszty mediów rozmaitych dające jak zgaduję dodatkową kwotę około 500 EUR, jeśli się znacznie mylę (in plus) to będę bardzo szczęśliwybamaza42 pisze:No i wlasnie na tym to polega...ceny sa bardzo czesto NOMINALNIE identyczne, albo zblizone do polskich...ale...sa oczywiscie wyjatki. Np. ceny wynajmu mieszkan, choc niby wygorowane...ale czy wynajalbys za 1000PLN w Polsce ponad 100 metrowe mieszkanie?...watpie, w Warszawie za 35-metrowe mieszkanie w 2000 roku placilam 1200PLN...albo czy kupilbys niezle auto (NOWE!) za 20-30 tysiecy?...itd...oczywiscie, sa i drozsze (nawet nominalnie) rzeczy.Eneko pisze:Miałem na myśli konkretny przypadek oponiarski (ja place 50PLN), zdazylem się juz zorientowac, ze nie ma sensu stosowac konkretnego przelicznika, bo taki np. samochod jest tanszy niz w PL i jak to uwzglednic?
I pamietaj, ze netto jest tu (czyt. euro-instytucje) wieksze od brutto...taka euro-anomalia....

prąd, gaz, CO, woda ciepła i zimna, wywóz śmieci, tel/fax abonament, internet, RTV, kablówka, fundusz remontowy (no to ostatnie może nie), może jakieś opłaty lokalne typu klimatyczne

pozdr.