Kiedy koniec ferii ?

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
Joanna J.

Kiedy koniec ferii ?

Post autor: Joanna J. »

Mam pytanie do rodziców dzieci uczęszczających do szkół luksemburskich - państwowych:

- Czy jutro jest jeszcze dzień wolny czy budzić dziecko rano i wyprawić do szkoły?

Byłam przekonana , że dziś był ostatni dzień laby, ale koleżanka zadzwoniła , że nie wie , bo w biuletynie wyczytała:
Le contge de la Pentecote commence le semedi 23 mai 2009 et finit le mardi le 2 juin 2009.

I teraz obie nie wiemy czy do 2-go włącznie czy nie?

Może jeszcze nie śpi ktoś kto wie?
JJ
MaWi

Post autor: MaWi »

Nie wiem, czy to cos pomoze, ale w Szkole Europejskiej jutro sa lekcje. Troche juz za pozno, zeby pytac sasiadow-Luksemburczykow...
asiunia

Post autor: asiunia »

W szkolach luxemburskich jutro jest dzien wolny. Mozesz spokojnie dziecku dac jeszcze jutro pospac:)
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

asiunia pisze:W szkolach luxemburskich jutro jest dzien wolny. Mozesz spokojnie dziecku dac jeszcze jutro pospac:)
Dzięki asiunia, podarowałaś mojemu dziecku jeszcze jeden dzień wakacji, a żonie parę bezcennych minut porannego snu :)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Mawi-
wiem, że późno dlatego nie poleciałam do sąsiadki, tylko zaśmiecam forum :) .
Moje rozterki między innymi z tego, że wiem iż "znajomi" z europejskiej jutro się edukują, ISL pracował cały poprzedni tydzień a szkoła francyska w Lux wyraźnie ma napisane na stronie internetowej , że do 1-go włącznie. Dlatego taka skołowana jestem <roll> .

Asiunia - podobno (jak mi tu znajoma donosi) jesteś kompetentna w temacie szkolno-luxemburskim i wiesz co mówisz. Posłucham skwapliwie twojej informacji , za którą serdecznie dziękuje.
JJ
asiunia

Post autor: asiunia »

Dzieci mialam tylko przez trzy lata w szkole luxemburskiej wiec bardziej kompetentni w tym temacie sa zepewnie inni. Nie mniej jednak pamietam, ze dzien tej podskakujacej procesji w Echternachu zawsze byl dniem wolnym od szkoly. Zwykle wypada to w okresie feri zielonoswiatkowych, ale w tym roku jest to troche inaczej ze wzgledu na wybory. Czy jakos tam;) Malo wazne, wazne, ze Wasze dzieciaki moga sie jutro wyspac:))

Na dodatek spotkalam sie dzis ze swoja psiapsiola, ktora mi mowila, ze jej dzieci ida do szkoly dopiero w srode. Pzdr.
ODPOWIEDZ