Pytanie o prawa pracownika

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
iwonau

Pytanie o prawa pracownika

Post autor: iwonau »

Witam, to moj pierwszy post na forum i przede wszystkim chce podziekowac, ze JESTESCIE! A mam pytanko odnosnie praw pracownika w Lux, pracuje w branzy hotelarsko-restauracyjnej, mam kontrakt na czas nieokreslony, 5 dni w tyg praca po 8 godz (przynajmnirej na papierku), pracuje wszystkie swieta, weekendy, nadgodziny itp a nie mam z tego tytulu zadnych korzysci, nawet urlop moge dostac tylko w srodku zimy. Moj pracodawca twierdzi, ze praca w tej branzy wymaga z mojej strony poswiecenia wakacji, swiat itp i ze nie nalezy mi sie ani dodatkowe wolne, ani wieksza kasa, jak to jest?czy ktos zna ten temat? wkrotce 1maj i nie usmiecha mi sie kolejny raz pracowac jak za normalny dzien, a moze nie mam racji? z gory dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

prawo pracy to jedno, a przepisy i regulaminy dotyczace danej galezi gospodarki to drugie
poza tym trzeba dobrze przeczytac umowe o prace, gdyz czesto pisze :
np. normalne godziny pracy : od ... do.. lub 8 godzin dziennie / 5 razy w tygodniu ; godziny te jak i dni moga byc zmieniane w miare potrzeb pracodawcy, tak aby zapewnic dobre funkcjonowanie firmy ....
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
iwonau

Dzieki za odzew, w mojej umowie sa napisane godz od...do... i ze jest to 5 dni w tyg, nie ma wzmianki o tym, czy to weekend czy swieta, ale tez nie ma nic na temat przyslugujacych mi dni wolnych. Wiem, ze jest to 25 dni w roku, przynajmniej tak mi sie wydaje, ale czy nie jest tak, ze jesli pracuje np w sylwestra, 1 stycznia, w Wielkanoc czy 1 maja to powinnam dostac za to dodatkowe wolne albo jakas wyzsza stawke? to sie chyba jakos rekompensuje? a moze nie mam racji?sama juz nie wiem, moze ktos pracuje w takiej samej branzy i moze mi cos wiecej podpowiedziec?
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Nie wiem jak u Ciebie ale znalazłem złoty środek u siebie w firmie...
Bo firma nie jest chęta płacić za nadgodziny czy pracę w świeta/niedzielę/godziny nocne

Poprostu odbieram to jako RD - Recuperation Days....

I w takim przypadku mam od początku roku ponad już całkowicie 36 (11 więcej) dni urlopu....

Tylko że ja mam w umowie że mam być dostępny 24h na dobę...ale taka specyfika mojego zawodu...

O ile dobrze pamiętam to praca w godzinach nocnych to czas*1,5 w niedzielę/święta czas*1,8
czyli w niedzielę za 10h dostaję 18h - czyli de facto 2,5 dnia, godziny mam zaokrąglane w górę do połówek

Aha pracuję w sektorze prywatnym... podobnie jak Ty a nie jak większość tutaj :)

Myślę że warto spróbować wynegocjować jakieś "ludzkie" warunki rozliczania tego... oczywiście bez "przeginania" co do minut - czyli jak się siedzi max 1h dłużej....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
iwonau

Dziekuje za podpowiedz, sprobuje cos wynegocjowac. Oczywiscie nie bede liczyc minut, przez prawie dwa lata zgadzalam sie na wiele, nawet o terminie urlopu decydowal moj szef, ale juz mi sie to troche znudzilo. Czas zaczac zyc nie tylko praca. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

O ile mi wiadomo za pracę w dni wolne od pracy (ustawowe święta, niedziela) przysługuje jak psu zupa dzień urlopu w normalnym tygodniu pracy. Spróbuj z pracodawcą po dobroci, a jak nie to się pożegnacie albo Cię zacznie szanować.
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

No pewnie ze przysluguje. My co roku pracujemy 23 czerwca, za co dostajemy 2 dni wolne (do wybrania bodajze w przeciagu 3 miesiecy, ale to tez jest kwestia dogadania z bossem).
gabrjel

Post autor: gabrjel »

szymbi pisze:O ile mi wiadomo za pracę w dni wolne od pracy (ustawowe święta, niedziela) przysługuje jak psu zupa dzień urlopu w normalnym tygodniu pracy. Spróbuj z pracodawcą po dobroci, a jak nie to się pożegnacie albo Cię zacznie szanować.
... jest kilka opcji
-pieniążki
-urlopik
BDO zaleca urlopik...

w załączeniu spis dni wolnych :) na 2009 (chyba już kiedyś podawałem)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
ODPOWIEDZ