To akurat wiem. Okazuje się, ze jeżeli dziecko pisze długopisem, to bardzo źle, bo przez kulkę rozleniwia sobie rękę i nie panuje nad kształtem liter. I naszemu pokoleniu podobno zrobiono krzywdę ucząc od początku pisania długopisem, bo przez to większość bazgrze i zanikła szlachetna sztuka kaligrafii...bamaza42 pisze:tego co pamietam, moje dziecko w polskiej szkole (w PL) tez na poczatku pisalo olowkiem...nie wiem, moze mniej meczy reke nie wprawiona jeszcze do pisania?....
państwowa szkoła luksemburska
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
- kajapapaja
Iv, nie wiem z jakiego pokolenia ty jesteś, ale mnie uczono pisac piórem - długopisy były zakazaneIv. pisze:I naszemu pokoleniu podobno zrobiono krzywdę ucząc od początku pisania długopisem, bo przez to większość bazgrze i zanikła szlachetna sztuka kaligrafii...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
a) Mnie nie tylko w PL uczyli piorem, ale i tez wrzeszczeli i terroryzowali bo bylem leworeczny. Durnota i zlosc ludzka nie ma granic.
b) Biorac pod uwage fakt ze juz nie uzywam dlugopisu, piora, lub olowka od okolo 15 lat, to mysle ze moze lepiej uczyc dzieci pisac poprawnie na klawiaturze niz ptasim piorem na pergaminie.
b) Biorac pod uwage fakt ze juz nie uzywam dlugopisu, piora, lub olowka od okolo 15 lat, to mysle ze moze lepiej uczyc dzieci pisac poprawnie na klawiaturze niz ptasim piorem na pergaminie.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Oj, jak to łatwo się sypnąć ze swoim wiekiem;)kajapapaja pisze:Iv, nie wiem z jakiego pokolenia ty jesteś, ale mnie uczono pisac piórem - długopisy były zakazane
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Jakiś rok temu mój syn zgłaszał podobne postulaty, ale spotkał się z powszechnym niezrozumieniem, zwłaszcza w szkole...digilante pisze:b) Biorac pod uwage fakt ze juz nie uzywam dlugopisu, piora, lub olowka od okolo 15 lat, to mysle ze moze lepiej uczyc dzieci pisac poprawnie na klawiaturze niz ptasim piorem na pergaminie.