dodatek na dzieci
dodatek na dzieci
Pytanko mam takie, czy dodatek na dzieci przysługuje tylko luxemburczykom, lub tylko osobom placącym podatki w Lux, czy może nie ma to znaczenia?
Zgory dziękuję za merytoryczną dyskusię, jak również w temacie fryzjera która to przeniosła się na ine wątki i było śmiesznie,
Pzdr, wszystkich forumowiczów
Piotr
Zgory dziękuję za merytoryczną dyskusię, jak również w temacie fryzjera która to przeniosła się na ine wątki i było śmiesznie,
Pzdr, wszystkich forumowiczów
Piotr
Piotr
A co tu wiecje dodawac? Masz prace, pracujesz, placisz podatki etc, masz dzieci to nalezy ci sie:
1. Dodatek na kazde dzieko;
2. Znizka a wlasciwie co miesieczny zwrot podatku w kwocie 70cos tam EUR.
Na jedno dziecko jest jakies 250 Eur, mowie jakies bo nie pamietam dokladnej kwoty. Platne co miesiac na konto przelewem, w 2 ratach, raz na dzieci a dwa dni potem - zwrot podatku czy jak kto wolu, ulga podatkowa.
A jeszcze jak masz dziecko, ktore chodzi do zlobka/przedszkola czy swietlicy za ktora sie placi, to wymyslili cos takiego jak cheque-service czyli doplate od panstwa. Doplata zalezy od twoich dochodow, ale jak przekroczysz max to wyniesie miedzy 250 a 400 EUR. Oczywiscie im mniej zarabiasz, tym wiecej dostajesz. Dokladne wyliczenie dostaniesz z gminy.
A poprzednio malo napisalem, bo mam uczulenie na brak checi czytania informatora (nad ktorym sporo osob pracowalo) czy uzywania opcji szukaj na forum...
1. Dodatek na kazde dzieko;
2. Znizka a wlasciwie co miesieczny zwrot podatku w kwocie 70cos tam EUR.
Na jedno dziecko jest jakies 250 Eur, mowie jakies bo nie pamietam dokladnej kwoty. Platne co miesiac na konto przelewem, w 2 ratach, raz na dzieci a dwa dni potem - zwrot podatku czy jak kto wolu, ulga podatkowa.
A jeszcze jak masz dziecko, ktore chodzi do zlobka/przedszkola czy swietlicy za ktora sie placi, to wymyslili cos takiego jak cheque-service czyli doplate od panstwa. Doplata zalezy od twoich dochodow, ale jak przekroczysz max to wyniesie miedzy 250 a 400 EUR. Oczywiscie im mniej zarabiasz, tym wiecej dostajesz. Dokladne wyliczenie dostaniesz z gminy.
A poprzednio malo napisalem, bo mam uczulenie na brak checi czytania informatora (nad ktorym sporo osob pracowalo) czy uzywania opcji szukaj na forum...
Informator na forum czytalem ;-), a mój problem polega na tym, zaznaczyłem to w pierwszym poscie, iż nie placę podatków (pracuję w NATO i jestem z tego przykrego obowiazku zwolniony) problem polega na tym iż jeśli jest to rodzaj ulgi podatkowej to pewnie wyklucza moj przypadek, natomiast jeśli jest to jakiś rodzaj socjalu dla mieszkańców to moę mieć szansę.
Ps. Chcesz, potrafisz pomódz to zrób to, złośliwości i uszczypliwości nie są nikomu potrzebne.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
Ps. Chcesz, potrafisz pomódz to zrób to, złośliwości i uszczypliwości nie są nikomu potrzebne.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
Piotr
Następny pomocny, chcę tylko poznać regulacje prawne, a ty mi tu z moralnością. Ciekawy jestem jak jest z twoją, pewnie nie najlepiej skoro tak od razu atakujesz ludzi!xtheo7 pisze:Nie bardzo Cie rozumiem: nie placisz w Luksemburgu podatkow, a chcesz zeby Luksemburg placil ci na dzieci ??? Moralnie to tak ??? Niech Ci NATO placi na dzieci !Dziureks pisze: iż nie placę podatków (pracuję w NATO i jestem z tego przykrego obowiazku zwolniony)
Pokój z Tobą,
Piotr
- kajapapaja
w takim razie będziesz (najprawdopodobniej) w sytuacji tych, co pracują tęz w EIB i w instytucjach europejskich - mają taki dodatek wypłącany razem z pensją - ale to już musisz pytać swojego pracodawcyDziureks pisze:Informator na forum czytalem ;-), a mój problem polega na tym, zaznaczyłem to w pierwszym poscie, iż nie placę podatków (pracuję w NATO i jestem z tego przykrego obowiazku zwolniony) problem polega na tym iż jeśli jest to rodzaj ulgi podatkowej to pewnie wyklucza moj przypadek, natomiast jeśli jest to jakiś rodzaj socjalu dla mieszkańców to moę mieć szansę.
najlepiej zapytaj swoich kolegow - nie jestes jedynym Polakiem praujacym w Nato / Samsa itp.
Najprawdopodobniej, jak wiekszosc Polakow w Nato jestes zatrudniony przez Ministerstwo Obrony Narodowej RP (lub inna polska instytucje), pensje dostajesz przez polskiego pracodawce i ubezpieczenia spoleczne placisz w Polsce, wiec Polska placi Ci (jesli Ci przysluguja) wszelkie zasilki i dodatki na dzieci.
Warunkiem dostania zasilkow rodzinnych nie jest placenie podatkow lecz placenie kasy chorych (skladek socjalnych) i naleza sie one nie tylko osobom pracujacym lecz takze bedacym na bezrobociu platnym i osobom otrzymujacym RMG.
Najprawdopodobniej, jak wiekszosc Polakow w Nato jestes zatrudniony przez Ministerstwo Obrony Narodowej RP (lub inna polska instytucje), pensje dostajesz przez polskiego pracodawce i ubezpieczenia spoleczne placisz w Polsce, wiec Polska placi Ci (jesli Ci przysluguja) wszelkie zasilki i dodatki na dzieci.
Warunkiem dostania zasilkow rodzinnych nie jest placenie podatkow lecz placenie kasy chorych (skladek socjalnych) i naleza sie one nie tylko osobom pracujacym lecz takze bedacym na bezrobociu platnym i osobom otrzymujacym RMG.
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
A co Wy tak z tym moralem? Dasty bardzo slusznie napisala, ze dodatek na dzieci nie ma nic wspolnego z placeniem czy nieplaceniem podatkow w Luxie, tylko z placeniem lub nieplaceniem skladek socjalnych w luxemburskiej kasie chorych. Jesli placisz to nalezy Ci sie dodatek, jesli nie to nie. Wiec jesli Dziureks nie placi podatkow w Luxie (wszystko jedno z jakich wzgledow), natomiast podlega luxemburskiemu systemowi ubezpieczen - to do dodatku na dzieci ma prawo jak najbardziej. Jesli nie placi zas skladek do luxemburskiej kasy chorych to dodatek mu sie nie nalezy.
Co jest w tym nielogicznego, niemoralnego i trudnego do zrozumienia?
Dziureks, pozdrawiam:)
Co jest w tym nielogicznego, niemoralnego i trudnego do zrozumienia?
Dziureks, pozdrawiam:)
Dziureks zignoruj wypowiedzi tych "od kija w szprychy" - tych czepialskich tutaj trochę jest... z moralizatorskim tonem itd... i na pewno ich jeszcze często spotkasz, w końcu to polskie forum
Ci co pomagają jest więcej - i ich jak widzisz warto posłuchać i wynagrodzić "pomógł"....
A z ciekawości zapytam:
Jak jesteś zatrudniony ? przez polską instytucję ?
Jesteś zatrudniony jako służba mundurowa czy służba cywilna ?
Ci co pomagają jest więcej - i ich jak widzisz warto posłuchać i wynagrodzić "pomógł"....
A z ciekawości zapytam:
Jak jesteś zatrudniony ? przez polską instytucję ?
Jesteś zatrudniony jako służba mundurowa czy służba cywilna ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."