zakup laptopa
mały to jest max 12", ten wazy około 3 kilo - dobrze niech młody ma odrobinę gimnastyki <mrgreen>byly pisze:jestem dokladnie tego samego zdania: trzeba bylo brac 17-calowy, wygoda dla oczu
takie pietnastki sa dobre dla ludzi, ktorzy sie ciagle szwendaja ze sprzetem po okolicy i chca miec male wymiary do targania
Pozdrawiam
Tr0n
Tr0n
Tr0n - dobrze zauwazyles. Ja zawsze mysle o 17 calach bo takie zawsze mialem, ale racja ze 1920x1200 na 15.4 jest za duzo. Zmieni sie.
Byly - jak pamietam dyskusje Lux vs Trier dawno temu, cena mieszkania byla jednym z najwazniejszych punktow. Piszesz ze Toshiba ma to samo za pol ceny, czyli 699. Jak najchetniej sprawdze. Masz jakis link gdzie moglbym sie pobawic?
Byly - jak pamietam dyskusje Lux vs Trier dawno temu, cena mieszkania byla jednym z najwazniejszych punktow. Piszesz ze Toshiba ma to samo za pol ceny, czyli 699. Jak najchetniej sprawdze. Masz jakis link gdzie moglbym sie pobawic?
Ostatnio zmieniony 05-03-2009, 17:22 przez digilante, łącznie zmieniany 1 raz.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Byly, na Toshibadirect.com wcale nie tak tanio. Tak, zaczynasz tam od $800, ale hdd 5400 a nie 7200 a to robi ogromna roznice; blu ray nawet nie ma w opcjach a to dobre $200-350 dodatkowo, pamiec trzeba powiekszyc, procesor, grafike, bluetooth... i doszlem do $1389 i bez blu ray i gorszym hdd (Tecra A10). Jak dell zmieni ekran z 1920x1200 na mniejsza "resolution" to cena tez spadnie... A cena byla i tak blizej 1300 niz 1400, z bluetooth myszka...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
nie chce na nowo rozpoczynac dyskusji o mieszkaniu tu czy tam. Ale Diligante, dla mnie Trier to "moj kraj" a Luksemburg to "zagranica". Wiec po prostu lepiej sie czuje u siebie niz u obcych, gdzie mam wrazenie, ze lubia moje pieniadze, ale mnie to juz nie za bardzo.
co do laptopa: nie dokladnie pol ceny, bo 799 euro.
To byl model Toshiba Satellite P300-1GL, ale juz go dzis nie ma, bo jest dokladnie tak jak pisalem, oni kupuja duza partie nowego modelu, jak ja sprzedarza w ofercie, to jest koniec. Ale mozesz sprawdzic na stronie producenta
http://de.computers.toshiba-europe.com/ ... ie/149757/
http://de.computers.toshiba-europe.com/ ... L/1061700/
Co do blue ray: po jakiego grzyba komus jest blue ray w komputerze 15-calowym <?> Rownie dobrze mozna dokupic prysznic, z ktorego napewno bedziesz korzystal
co do laptopa: nie dokladnie pol ceny, bo 799 euro.
To byl model Toshiba Satellite P300-1GL, ale juz go dzis nie ma, bo jest dokladnie tak jak pisalem, oni kupuja duza partie nowego modelu, jak ja sprzedarza w ofercie, to jest koniec. Ale mozesz sprawdzic na stronie producenta
http://de.computers.toshiba-europe.com/ ... ie/149757/
http://de.computers.toshiba-europe.com/ ... L/1061700/
Co do blue ray: po jakiego grzyba komus jest blue ray w komputerze 15-calowym <?> Rownie dobrze mozna dokupic prysznic, z ktorego napewno bedziesz korzystal
Ja, napewno nie bede z tego korzystac, ale jak telewizor w salonie bedzie "zajety" to bedzie mimo wszystko mogl sobie cos w swoim pokoju ogladac. I nie przesadzaj, zebyly pisze:Co do blue ray: po jakiego grzyba komus jest blue ray w komputerze 15-calowym Rownie dobrze mozna dokupic prysznic, z ktorego napewno bedziesz korzystal
na 15 calach nie da sie ogladac. Te male telewizorki co mam w samochodzie maja co nawyzej 7 cali i sa w zupelnosci wystarczajace do ogladania DVD w podrozy i jeszcze nigdy dziecko mi nie powiedzalo, ze ekran zamaly.
Byly, wiesz, asiuni jest potrzebny laptop ktorego mozna kupic... wiec dyskusje o takich ktorych nie mozna kupic to troche puste.
A o blu ray, "let me count the ways I love thee":
- ogladnie film
- zapisze jakies dane na dysku BD
- zrobi ripping aby ogladac film na komorce lub playstation
- podlaczy laptop do TV aby cala rodzina mogla ogladnac
- no i po prostu bedzie cool
Laptop "Toshiba Satellite P300-1GL" jest w dobrej cenie, nie przecze, ale:
- hdd jest 5400 a nie 7200
- nie ma blu ray
- nie ma bluetooth
- nie moge znalesc info o gwarancji, ale nie mysle ze by mial 3 lata i aby do domu przychodzili
Wiec 799 + okolo 40 za hdd, 200 za blu ray, 30 za blutooth, moze 150 za gwarancje, daje 1219... Laptop ma 17 cali i 1gb wiecej RAM... wiec w sumie ani duzo taniej ani drozej...
A o blu ray, "let me count the ways I love thee":
- ogladnie film
- zapisze jakies dane na dysku BD
- zrobi ripping aby ogladac film na komorce lub playstation
- podlaczy laptop do TV aby cala rodzina mogla ogladnac
- no i po prostu bedzie cool
Laptop "Toshiba Satellite P300-1GL" jest w dobrej cenie, nie przecze, ale:
- hdd jest 5400 a nie 7200
- nie ma blu ray
- nie ma bluetooth
- nie moge znalesc info o gwarancji, ale nie mysle ze by mial 3 lata i aby do domu przychodzili
Wiec 799 + okolo 40 za hdd, 200 za blu ray, 30 za blutooth, moze 150 za gwarancje, daje 1219... Laptop ma 17 cali i 1gb wiecej RAM... wiec w sumie ani duzo taniej ani drozej...
Asiunia juz kupila/zamowila laptopa, a ja chcialabym wrocic do tematu "zakup laptopa", gdyz zbieram sie do tegoz tematu, a jak pewnie juz wszyscy wiedza - bardziej niz zielona w temacie jestem.... <oops>
Otoz nikt tu nie zaproponowal MaC-a...takie ladne maja komputery/laptopy <oops> ....czy moglby ktos cokolwiek powiedziec na ich temat?...czy warto brac pod uwage w rozwazaniach "co zakupic", czy z takich czy innych wzgledow dac sobie spokoj?.... Wiem, ze Mac nie nalezy do najtanszych, nawet sie chyba nie miesci w strefie "sredniej", jesli chodzi o cene....ale tak poza tym?...moze warto wziac pod uwage i zainwestowac?....
Otoz nikt tu nie zaproponowal MaC-a...takie ladne maja komputery/laptopy <oops> ....czy moglby ktos cokolwiek powiedziec na ich temat?...czy warto brac pod uwage w rozwazaniach "co zakupic", czy z takich czy innych wzgledow dac sobie spokoj?.... Wiem, ze Mac nie nalezy do najtanszych, nawet sie chyba nie miesci w strefie "sredniej", jesli chodzi o cene....ale tak poza tym?...moze warto wziac pod uwage i zainwestowac?....
Asiunia miala szczegulne wymagania bo laptop dla syna ktory chce grac na nim, itd. Dlatego decyzja byla aby kupic Dell XPS bo to do tego robione.
Z tego co Ty mowilas to nie masz jakichs specjalistycznych wymagan. Jak tak to jak najbardziej polecam jakis laptop Apple. Mniejsze, lekkie, bateria na dluzej starcza, mniej problemow z wirusami, duzo oprogramowania za darmo. Do tego wcale nie trzeba wydac kupe kasy.
Niestety po za tym to nie na Apple nie znam, ale mam ludzi w pracy co maja fisia na punkt tej firmy. Moge sie popytac.
Z tego co Ty mowilas to nie masz jakichs specjalistycznych wymagan. Jak tak to jak najbardziej polecam jakis laptop Apple. Mniejsze, lekkie, bateria na dluzej starcza, mniej problemow z wirusami, duzo oprogramowania za darmo. Do tego wcale nie trzeba wydac kupe kasy.
Niestety po za tym to nie na Apple nie znam, ale mam ludzi w pracy co maja fisia na punkt tej firmy. Moge sie popytac.
To jakbys mogl, digi, popytaj, znasz moje potrzeby komputerowe mniej wiecej, wiec moze cos podpowiedza, za czym sie rozgladac, zeby nie "przeinwestowac", nie placic za cos, czego nigdy w zyciu albo nie bede miec potrzeby, albo nie bede umiala - uzywac... Jak chodzi o ogladanie filmow - to mam DVD i telewizor (albo kino... )...
Wracam do tego watku bo znowu chodzi o wybor nowego laptopa. Tamten po czterech latach bezproblemowego urzytkowania padl. Wybor wtedy byl bardzo dobry, komputer spisywal sie na medal i pewnie dalej by dziecku swietnie sluzyl gdyby tatus go nie zgrilowal. Ale niewazne, laptopa szlag trafil, trzeba nowego. Dziecko, teraz juz trzynastoletnie, upatrzylo sobie cos takiego:
http://www.pcworld.com/product/1218250/ ... -mid-.html
Jako, ze pojecia nie mam czy to dobre czy nie, to prosze Was, madre glowy, o opinie, tak czy nie? <pomocy> <pomocy>
http://www.pcworld.com/product/1218250/ ... -mid-.html
Jako, ze pojecia nie mam czy to dobre czy nie, to prosze Was, madre glowy, o opinie, tak czy nie? <pomocy> <pomocy>