zakup laptopa
jako posiadacz 3 laptopow i mieszkaniec Niemiec pozwole sobie wyrazic zupelnie odmienna opinie:
- dla osob, ktorym komputer nie jest potrzebny do celow zarobkowych, Dell jest jedna z drozszych opcji w warunkach niemieckich
- z doswiadczenia moge powiedziec, ze taki komputer "do wszystkiego" najtaniej mozna kupic z pierwszej strony aktualnego prospektu MediaMarkt albo Saturn, jesli czlowiek sie zdecyduje na oferte z gornej polki cenowej w tym prospekcie. Oni kupuja z reguly ogromna serie w miare nowego modelu, rzucaja ja do sklepow za cene, z ktora nie moze konkurowac zaden discounter
I tak np. w aktualnym prospekcie MediaMarkt jest laptop Toshiby, ktora jest generalnie lepsza od Della, za 799 euro, z lepsza pamiecia, lepsza karta graficzna itd. oraz przede wszystkim wiekszym ekranem
http://www.mediamarkt.de/multimedia-pro ... page_2.pdf
--->Toshiba Satellite P300-1GL
Ze wszystkich laptopow´, jakie dotychczas mialem, Toshiba miala najsolidniejsze i wykonanie i bylem z niej najbardziej zadowolony. A przede wszystkim kupisz sprzet od reki, bez prowadzenia durnowatych rozmow z Dellem przez telefon. A jak sie cos zepsuje, oddasz w MediaMarkt do naprawy, bez ponownego prowadzenia durnowatych rozmow, kiedy przyjedzie jakis tam kurier do odebrania komputera do naprawy
- dla osob, ktorym komputer nie jest potrzebny do celow zarobkowych, Dell jest jedna z drozszych opcji w warunkach niemieckich
- z doswiadczenia moge powiedziec, ze taki komputer "do wszystkiego" najtaniej mozna kupic z pierwszej strony aktualnego prospektu MediaMarkt albo Saturn, jesli czlowiek sie zdecyduje na oferte z gornej polki cenowej w tym prospekcie. Oni kupuja z reguly ogromna serie w miare nowego modelu, rzucaja ja do sklepow za cene, z ktora nie moze konkurowac zaden discounter
I tak np. w aktualnym prospekcie MediaMarkt jest laptop Toshiby, ktora jest generalnie lepsza od Della, za 799 euro, z lepsza pamiecia, lepsza karta graficzna itd. oraz przede wszystkim wiekszym ekranem
http://www.mediamarkt.de/multimedia-pro ... page_2.pdf
--->Toshiba Satellite P300-1GL
Ze wszystkich laptopow´, jakie dotychczas mialem, Toshiba miala najsolidniejsze i wykonanie i bylem z niej najbardziej zadowolony. A przede wszystkim kupisz sprzet od reki, bez prowadzenia durnowatych rozmow z Dellem przez telefon. A jak sie cos zepsuje, oddasz w MediaMarkt do naprawy, bez ponownego prowadzenia durnowatych rozmow, kiedy przyjedzie jakis tam kurier do odebrania komputera do naprawy
Ja takiej potrzeby nie mam, jesli uwazasz, ta oferta jest wystarczajaca na potrzeby malego knypka, to mnie to w zupelnosci zadowala:)Tr0n pisze:Oczywiście możesz dobrać kilka komponentów lepszych i zapłacisz ponad 1000 Euro
I jeszcze tylko jedno glupie pytanie (bo nie doczytalam sie w opisie produktu): czy ten laptop trzeba podlaczyc jakos kablem do lini telefonicznej czy jakos bezkablowo sie da? Bo gniazdko mam co prawda w tym pokoju, ale w zupelnie zlym miejscu wiec idealnie bybylo bezkablowo.
zapytaj sie mlodego, jaki chce miec ekran: wiekszy czy mniejszy
Dell ma 15,4 Zoll (1 Zoll = 2,54 cm)
Toshiba ma 17 Zoll
Parametry sa bardzo porownywalne, ale Toshiba jest wiodacym producentem laptopow od lat.
I poza tym jak sie cos zepsuje, to hotline Della ci powie, ze masz czekac na kuriera od 8 do 12, bo oni nie sa w stanie powiedziec, o ktorej godzinie on dokladnie przyjedzie. A tak dasz mi, ja zaniose po drodze do domu do warsztatu MediaMarkt i bedziesz miala z glowy
Dell ma 15,4 Zoll (1 Zoll = 2,54 cm)
Toshiba ma 17 Zoll
Parametry sa bardzo porownywalne, ale Toshiba jest wiodacym producentem laptopow od lat.
I poza tym jak sie cos zepsuje, to hotline Della ci powie, ze masz czekac na kuriera od 8 do 12, bo oni nie sa w stanie powiedziec, o ktorej godzinie on dokladnie przyjedzie. A tak dasz mi, ja zaniose po drodze do domu do warsztatu MediaMarkt i bedziesz miala z glowy
Jest karta bezprzewodow WiFi - Dell™ Wireless 1395 802.11b/g-Minikarte - Europa [Im Preis enthalten]asiunia pisze:I jeszcze tylko jedno glupie pytanie (bo nie doczytalam sie w opisie produktu): czy ten laptop trzeba podlaczyc jakos kablem do lini telefonicznej czy jakos bezkablowo sie da? Bo gniazdko mam co prawda w tym pokoju, ale w zupelnie zlym miejscu wiec idealnie bybylo bezkablowo.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
O, to juz cos!wilqs72 pisze:Jest karta bezprzewodow WiFi - Dell™ Wireless 1395 802.11b/g-Minikarte - Europa [Im Preis enthalten]
A ten Toshiba tez bezkablowy jest?
Aaa, to ja takich serwisow tez nie lubie...byly pisze:I poza tym jak sie cos zepsuje, to hotline Della ci powie, ze masz czekac na kuriera od 8 do 12, bo oni nie sa w stanie powiedziec, o ktorej godzinie on dokladnie przyjedzie.
Możesz uznać że w każdym laptopie jest karta WiFi (sieć bezprzewodowa) - bo o nią chodzi... w praktyce tylko podłączenie do prądu...asiunia pisze:No tos mnie, byly, z rownowagi wyprowadzil:( Juz sie prawie zdecydowalam, a Ty teraz takie rzeczy piszesz. Zglupialam kompletnie.
A co do reszty... dla 9'o latka kupiłbym to co dałem w pierwszym poście...
bo prawda taka czy laptop będzie miał
Intel N270 czy QuadCore i czy 1GB czy 3GB RAM super wielkiej różnicy przy WindowsXP nie zrobi... a co do Viśty to potrzeba jednak coś więcej niż to co zaprezentowano...
Służbowego mam Dell D830 Core2Duo T9600 (2,8 czy 2,93 GHz) 4GB RAM, dobrą grafiką,
Prywatnie mam Della D600 z 1,6GHz, 1,5GB RAM - ma 6 lat... a mimo wszystko spokojnie większość rzeczy na nim robię...
Decyzja należy do Ciebie....jeśli ktoś umie wykorzystać moc zawartą w kupowanym sprzęcie to OK... jeśli nie to po co wydawać 4x więcej ? no chyba że laptop nie ma być tylko dla 9'o latka ale to wtedy już inna rozmowa...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
po zrobieniu drobnej symulacji, by troche upgradewac tego Della do poziomu Toshiby jego cena wzrasta do....1.026,14 €.
To jest wlasnie cala prawda o Dellu, na pierwszy rzut oka tani, na drugi juz mniej
co do WiFi (bezprzewodowego internetu): praktycznie kazdy nowy laptop to ma, Toshiba tez, juz wbudowany i to szybszy niz Dell (u Della Aufpreis 40 euro za to, co Toshib juz ma w cenie)
To jest wlasnie cala prawda o Dellu, na pierwszy rzut oka tani, na drugi juz mniej
co do WiFi (bezprzewodowego internetu): praktycznie kazdy nowy laptop to ma, Toshiba tez, juz wbudowany i to szybszy niz Dell (u Della Aufpreis 40 euro za to, co Toshib juz ma w cenie)
diligante, ja nie mimoza jestem, wiec nie masz sie, co obawiac z draznieniem
Ja pisalem o niemieckim MM i Saturnie, i moja wypowiedz sie tyczy tylko i wylacznie modeli, ktore maja w aktualnym prospekcie jako specjalna oferte - to, co u nich "lezy na polkach" normalnie nie jest ani wybitnie tanie ani wybitnie dobre, taka masowka za przecietne ceny. Natomiast te lepsze rzeczy z pierwszej strony prospektu, to z reguly nowosci za atrakcyjna cene.
wiele osob jest przywiazanych do Della, bo zna tego laptopa z pracy, ale dla odbiorcy indywidualnego ta frima jest moim zdaniem niezbyt atrakcyjna. Przyklad
Dell daje na swojego laptopa roczna gwarancje miedzynarodowa,
Toshiba dwuletnia
przedluzenie gwarancji u Della na dwa lata kosztuje tyle, co przedluzenie gwarancji w MediaMarkt na 5 (!) lat
i za kazda pierdolke trzeba u nich doplacac
Ja pisalem o niemieckim MM i Saturnie, i moja wypowiedz sie tyczy tylko i wylacznie modeli, ktore maja w aktualnym prospekcie jako specjalna oferte - to, co u nich "lezy na polkach" normalnie nie jest ani wybitnie tanie ani wybitnie dobre, taka masowka za przecietne ceny. Natomiast te lepsze rzeczy z pierwszej strony prospektu, to z reguly nowosci za atrakcyjna cene.
wiele osob jest przywiazanych do Della, bo zna tego laptopa z pracy, ale dla odbiorcy indywidualnego ta frima jest moim zdaniem niezbyt atrakcyjna. Przyklad
Dell daje na swojego laptopa roczna gwarancje miedzynarodowa,
Toshiba dwuletnia
przedluzenie gwarancji u Della na dwa lata kosztuje tyle, co przedluzenie gwarancji w MediaMarkt na 5 (!) lat
i za kazda pierdolke trzeba u nich doplacac
Racja ze Saturn w DE moze byc o duzo tanszy. Chyba musi byc, bo z takimi cenami jak tutaj w Belval to by dlugo nie dzialal.
Racja tez ze Dell jest drozszy, ale w pracy i prywatnie juz je uzywalem i wole Dell od innych marek. Moze to byc subjektywna opinia, ale wole dac wiecej kasy.
Racja tez ze Dell jest drozszy, ale w pracy i prywatnie juz je uzywalem i wole Dell od innych marek. Moze to byc subjektywna opinia, ale wole dac wiecej kasy.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.