prawojazdy
prawojazdy
czy mając tu meldunek i tu zarejstrowane auto możemy jezdzić na naszych polskich prawojazdach
jeremijo
- kajapapaja
możemy,
możemy dodatkowo zarejestrować polskie prawo jazdy w tutejszym odpowiedniku Wydziału Komunikacji (jeśli pracujesz w Komisji - zrób za pośrednictwem Welcome Desk-u) - przydaje się w przypadkach zgubienia/kradziezy tegoż...
możemy dodatkowo zarejestrować polskie prawo jazdy w tutejszym odpowiedniku Wydziału Komunikacji (jeśli pracujesz w Komisji - zrób za pośrednictwem Welcome Desk-u) - przydaje się w przypadkach zgubienia/kradziezy tegoż...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
I naliczania punktów (max 12 nie jak w PL 24) przy mandatach....które w mieście Luksemburg także dostaje się za parkowanie....kajapapaja pisze:możemy,
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Jak masz zarejestrowane prawo jazdy i mandaty z miasta Lux to po 12 punktach przyślą Ci odpowiedni formularz zgłoszenia się na szkolenie....bamaza42 pisze:no co ty - za parkowanie daja?...ja zlapalam juz 2 mandaty za parkowanie, ale zadnej informacji o punktach tam nie bylo.....
Nie widzę sensu rejestracji prawo jazdy...tym bardziej jego wymiany...
Mam znajomego z przeżyciami empirycznymi w tym względzie... prędkość + 4 parkowania (1punkt za każde) i rejestrował prawo jazdy.... ciekawe czy jest to zgodne z prawem ?!
Za parkowanie nie ma zadnych punktow.
http://www.trajet.lu/public/trajet_12mois_5_de.pdf
Czyli nie jest to zgodne z prawem...asiunia pisze:Za parkowanie nie ma zadnych punktow.
dzięki za link!
Moim zdaniem ta lista nie wymienia wszystkich wykroczeń obarczonych utratą punktów. Jest zbyt krótka...
A jezeli chodzi o parkowanie to pewnie naleźy rozróznić mandat za brak opłaty za parkowanie od mandatu za nieprawidłowe parkowanie np. tylnym kołem na przejściu dla pieszych
Nie wiem ile taka przyjemność kosztuje punktów, ale z portfela znika 75 eur...
A jezeli chodzi o parkowanie to pewnie naleźy rozróznić mandat za brak opłaty za parkowanie od mandatu za nieprawidłowe parkowanie np. tylnym kołem na przejściu dla pieszych
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
dag
mozna jezdzic na pl prawku.
mozna je zarejestrowac, mozna zamienic.
punkty karne zbiera sie tez majac prawko pl. przy pierwszym zatrzymaniu, np za predkosc, tworza kartoteke (tzw wirtualne prawo jazdy) - i tam zbierasz punkty jak kazdy inny (z prawkiem LU)
po zebraniu 12 pkt, tracisz wirtualne prawo jazdy (wciaz wirtualnie) - sprawa sadowa, zakaz jezdzenia po GDL.
nie moga ci zabrac prawka pl, bo go nie wystawiali, ale jesli potem zostaniesz zatrzymany na terenie GDL potraktuja cie tu tak jakbys prowadzil bez prawa jazdy.
sa to rozwiazania, ktore wynikaja z duzej obecnosci kierowcow roznych masci.
za parkowanie nie ma punktow.
panie gabrielu nie namawiaj tu nikogo do zlego sugerujac, ze jezdzac na obcych dokumentach pozostajesz bezkarny.
prywatnie, sam wymienilem swoje prawko i przynajmniej nie musze tlumaczyc np celnikowi szwajcarskiemu, dlaczego mam rejestracje lu, a prawko pl - a to jest niestety sytuacja, ktora w niejednym ciasnym kasku sie nie miesci![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
mozna je zarejestrowac, mozna zamienic.
punkty karne zbiera sie tez majac prawko pl. przy pierwszym zatrzymaniu, np za predkosc, tworza kartoteke (tzw wirtualne prawo jazdy) - i tam zbierasz punkty jak kazdy inny (z prawkiem LU)
po zebraniu 12 pkt, tracisz wirtualne prawo jazdy (wciaz wirtualnie) - sprawa sadowa, zakaz jezdzenia po GDL.
nie moga ci zabrac prawka pl, bo go nie wystawiali, ale jesli potem zostaniesz zatrzymany na terenie GDL potraktuja cie tu tak jakbys prowadzil bez prawa jazdy.
sa to rozwiazania, ktore wynikaja z duzej obecnosci kierowcow roznych masci.
za parkowanie nie ma punktow.
panie gabrielu nie namawiaj tu nikogo do zlego sugerujac, ze jezdzac na obcych dokumentach pozostajesz bezkarny.
prywatnie, sam wymienilem swoje prawko i przynajmniej nie musze tlumaczyc np celnikowi szwajcarskiemu, dlaczego mam rejestracje lu, a prawko pl - a to jest niestety sytuacja, ktora w niejednym ciasnym kasku sie nie miesci
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)