Szukam osoby znajacej francuski
Szukam osoby znajacej francuski
Chcialabym wraz z kolezanka nauczyc sie francuskiego - od podstaw. Nie jest istotna super-gramatyka - po prostu zalezy nam na tym, zeby jako tako porozumiewac sie z innymi. Pasuja nam wieczory - od 20, a takze niektore weekendy. Szukamy osoby, ktora za przystepna cene zgodzi sie nas uczyc dwa razy w tygodniu. Ostrzezenie: grupa moze sie zwiekszyc do 3 osob.
A nie chcecie uczyc sie w szkole jezykowej? Wlasnie od wczoraj trwaja zapisy na francuski na nowy semestr w slynnej CLL. Ceny maja bardzo przystepne. Jesli sie zdecydujecie to trzeba naprawde szybko isc (koniecznie osobiscie!) zapisac sie na interview. Ilosc miejsc ograniczona, a chetnych naprawde baaaardzo duzo.
Jak się trafi na ambitnego nauczyciela to nauka w CLL może być naprawdę ciekawa, przyjemna i skuteczna (jeżeli oczywiście się też samemu chce nauczyć). Grupy są duże, około 20-osobowe, ale w moim przypadku grupa się szybko wykruszyła do około 10-12 osób. Zapisy na język francuski już się rozpoczęły ale raczej nie ma już miejsc. Zapisy na pozostałe języki są w następny poniedziałek. Aby mieć pewność, że się dostanie miejsce na kursie trzeba zwyczajnie przyjść wcześnie rano w pierwszy dzień zapisów.
ja tez szukam nauczyciela/ki
Moze mozna by sie do Was przylaczyc, jak juz kogos znajdziecie (moj poziom: poczatkujacy):))
A propos kursow poza CLL: kiedys ministerstwo szkolnictwa (rue Aldringen) wydawalo wspaniala broszure - katalog dokladnie wszyskich kursow i nauk w Lux. Byly tam kursy jezykowe w gminach, w CLL, oraz rozne inne (niektore dajace profesjonalny dyplom - jak np. kurs ksiegowosci). Wszystko bylo bardzo zwiezle acz szegolowo opisane. Odbieralo sie to z rak ciecia w holu ministerstwa. Jesli owa publikacja nadal istnieje, to ja goraco polecam. Bardzo latwo w niej znalezc np. kurs wybranego jezyka w sasiedniej komunie.
Ja tak właśnie zrobiłam, bo słyszałam o tych tłumach i braku miejsc. Juz w poniedziałek o 7.50 rano stałam w konkretnej kolejce, a to był dopiero pierwszy dzień zapisów!wojtek pisze: Aby mieć pewność, że się dostanie miejsce na kursie trzeba zwyczajnie przyjść wcześnie rano w pierwszy dzień zapisów.
Co do doświadczeń, to we wakacje chodziłam tam na 3tygodniowy internsywny francuski i nie było najgorzej. Nauczyciel taki sobie, ale za to grupa fajna, zamiast nauczyc się francuskiego, miałam okazję pogadac po włosku i podszlifowac mój hiszpański <haha> . Nijak nie idzie się tutaj nauczyc tego francuskiego <bezradny> . Ale nie żeby mi było specjalnie przykro z tego powodu, bo istnieją o wiele ładniejsze języki
A o kursach organizowanych w gminach też słyszałam, można o nich przeczytac tutaj http://www.men.public.lu/sys_edu/form_v ... s_adultes/ . Na dole strony znajduje się PDF z listą wszystkich kursów http://www.men.public.lu/sys_edu/form_v ... angues.PDF . Ale wydaje mi się, że gminy robią nabór chyba co rok, a nie co pół. Tak jest np. w Strassen, moja koleżanka tam chodzi od października.