Usuwanie 3 migdała u dziecka
Usuwanie 3 migdała u dziecka
Nasz syn ma miec usuwany migdal w klinice 1 dnai w Trier. Zastanawiamy sie, czy luksemburska kasa chorych zwraca koszty tego zabiegu. W luksie nie przeprowadza sie ponoc tych zabiegow. Czy macie doswiadczenia w tej kwestii? Pozdrawiam, Ewa
lekarze nieraz zbyt pochopnie podejmuja takie decyzje. Ja sie nie zgodzilam ani na podciecie wiezadelka jezyka (bo podobno moje dziecko mialo zbyt krotkie i mialo w przyszlosci seplenic....a mowi poprawnie, od 2 roku zycia pelnymi zdaniami, bez typowego dla maluchow pieszczenia, czy zdrabniania...), jak tez i na wyciecie migdalka (bo czesto miala infekcje) - z infekcji wyrosla bardzo szybko, od pojscia do szkoly w ogole nie choruje (jesli nie liczyc kataru - srednio 1 raz w roku...), a ubiera sie tak, ze ja to pewnie juz kilka razy wyladowalabym w szpitalu z ciezkim zapaleniem pluc..... Tak ze wydaje mi sie, ze do podobnych decyzji lekarzy nalezy podchodzic z pewna rezerwa... Oczywiscie nie zaprzeczam, ze moga byc jakies powazne wskazania do przeprowadzenia takich czy innych zabiegow...
Np. usuwania zębów mądrościbamaza42 pisze: Tak ze wydaje mi sie, ze do podobnych decyzji lekarzy nalezy podchodzic z pewna rezerwa... Oczywiscie nie zaprzeczam, ze moga byc jakies powazne wskazania do przeprowadzenia takich czy innych zabiegow...
kto wie ten wie do czego pije :P
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
gabrjel pisze:Np. usuwania zębów mądrościbamaza42 pisze: Tak ze wydaje mi sie, ze do podobnych decyzji lekarzy nalezy podchodzic z pewna rezerwa... Oczywiscie nie zaprzeczam, ze moga byc jakies powazne wskazania do przeprowadzenia takich czy innych zabiegow...
kto wie ten wie do czego pije :P
Buehehe hehe - ja wiem , ja wiem !
Glupole !! I co Wy teraz poczniecie bez zebow madrosci ?? Kto za Was bedzie myslal i sie madrzyl ?
Ura Bura Szef Podwóra
usunięcie trzeciego migdała
Jako dziecku 5-letniemu usunięto mi trzeci migdał (30 lat temu była taka opcja). Od tego czasu przez całe dzieciństwo bezustannie chorowałam na anginy, przyjmowałam co miesiąc antybiotyki (też była wówczas taka opcja). Antybiotyki rozwaliły mi żołądek i zęby. Uważam, że usunięcie trzeciego migdała to nic dobrego!
Kilka miesięcy temu wybrałam się do tutejszego specjalisty z bólem ucha i on też po przebadaniu mnie stwierdził, że najlepiej to usunąć pozostałe migdały. Nawet chciał mi ustalić datę operacji.
Przecież to czyste szaleństwo!
Odradzam wszelkie operacje, chyba że już nie ma innego wyjścia.
Kilka miesięcy temu wybrałam się do tutejszego specjalisty z bólem ucha i on też po przebadaniu mnie stwierdził, że najlepiej to usunąć pozostałe migdały. Nawet chciał mi ustalić datę operacji.
Przecież to czyste szaleństwo!
Odradzam wszelkie operacje, chyba że już nie ma innego wyjścia.
Ja do dziś często choruję na anginy (w dzieciństwie niemal nieustająco), chociaż nie usunięto mi żadnych migdałkówpolka pisze:Jako dziecku 5-letniemu usunięto mi trzeci migdał (30 lat temu była taka opcja). Od tego czasu przez całe dzieciństwo bezustannie chorowałam na anginy, przyjmowałam co miesiąc antybiotyki (też była wówczas taka opcja). Antybiotyki rozwaliły mi żołądek i zęby. Uważam, że usunięcie trzeciego migdała to nic dobrego!
Re: usunięcie trzeciego migdała
A ja juz myslalem ze konowal zaproponowal usunac ucho...polka pisze:Ciach...
Kilka miesięcy temu wybrałam się do tutejszego specjalisty z bólem ucha i on też po przebadaniu mnie stwierdził, że najlepiej to usunąć pozostałe migdały. ciach .....
Ura Bura Szef Podwóra
- kajapapaja
to musieli ci fuszerke przy wycinaniu odwalić, ja samam miałam usuniete migdały w wieku 7 lat i od tamtego czasu jestem jedyna w rodzinie, która zima nie choruje (katarów do tego nie zaliczam). podobnie mój syn - w trybie pilnym musiał miec wycięty 3 migdał na początku tego lata; skończyły sie nocne chrapania, że aż dudniło, przeciągające się infekcje etc... nie mówiąc o wzroście apetytu...polka pisze:Jako dziecku 5-letniemu usunięto mi trzeci migdał (30 lat temu była taka opcja). Od tego czasu przez całe dzieciństwo bezustannie chorowałam na anginy, przyjmowałam co miesiąc antybiotyki (też była wówczas taka opcja). Antybiotyki rozwaliły mi żołądek i zęby. Uważam, że usunięcie trzeciego migdała to nic dobrego!
Czasami po prostu migdał musi być wycięty.
Choć faktycznie więcej szkody może wyrządzić samo wycinanie dla wycinania....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu