bilet miesieczny
bilet miesieczny
Hej, a ile kosztuje bilet miesięczny na jedną linię? i gdzie się go kupuje?
To o co pytasz nazywa sie tak: Abonnement mensuel « courte distance »
i kosztuje tyle: 22,50 €
De facto nie jest to bilet na jedna linie (bo czegos takiego w Luxie nie ma), ale na jedna trase. Na bilecie wpisujesz skad i dokad planujesz sie przemieszczac, a bilet ten uprawnia cie do poruszania sie na wpisanej trasie dowolnym srodkiem transportu z dowolna iloscia przesiadek. Nabywa sie to tam, gdzie inne bilety, tzn. na pocztach i dworcach kolejowych.
i kosztuje tyle: 22,50 €
De facto nie jest to bilet na jedna linie (bo czegos takiego w Luxie nie ma), ale na jedna trase. Na bilecie wpisujesz skad i dokad planujesz sie przemieszczac, a bilet ten uprawnia cie do poruszania sie na wpisanej trasie dowolnym srodkiem transportu z dowolna iloscia przesiadek. Nabywa sie to tam, gdzie inne bilety, tzn. na pocztach i dworcach kolejowych.
Nie. A nawet powiedzialbym, ze jest zgola odwrotnie. Jesli trasa bedzie dluzsza, to cena bedzie wyzsza.Tess pisze:Albo inaczej: czy będzie taniej, jeśli trasa będzie krótsza?
Bilet za 22,50 (jesli normalny, a nie znizkowy), to bilet na tzw. Kurzstrecke (courte distance). Oznacza, ze wazny jest na okreslonej, wypisanej na bilecie trasie (czyli tak jak napisalem w poscie dokladnie 11 miesiecy temu
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
Innymi slowy – 22,50 to najtansza forma biletu miesiecznego, ale dziala z okreslonymi restrykcjami. Tanszego nie ma. Nawet, jesli jezdzisz codziennie 1 przystanek z domu do pracy – placisz 22,50.
Jak sie kupi na rok to mozna jeszcze taniej, city kaaaart (9 x 22,50 € par an) upowaznia np do calego miasta. Na tej stronie znajdzisz info
http://www.vdl.lu/Environnement+et+mobi ... 39735.html
http://www.vdl.lu/Environnement+et+mobi ... 39735.html
No, dobra. Podbijam licytacje
Za 200 euro (a wiec 2,5 eur taniej
) masz Joresstreckenabo (opis na tej samej stronie, do ktorej link podal j23).
Roznica miedzy tymi dwiema kartami jest dosyc zasadnicza. Na City Kaart mozesz jezdzic na roznych trasach, ale (uwaga!) jedynie liniami AVL oraz AVL/RGTR, co w praktyce oznacza, ze nie mozesz wyjechac poza obszar Lux-Ville oraz nie mozesz wsiadac do pospiesznych (takich jak np. 290) nawet w obrebie miasta. Na Joresstreckenabo mozesz jezdzic dowolnymi liniami na dowolnej (acz jednej, jedynej, zapisanej na karcie) trasie, nieprzekraczajacej definicji "Kurzstrecke", a wiec mieszczacej sie w szesciu sasiednich szesciobokach wg mapy podanej przeze mnie powyzej.
Jest jeszcze jedna ciekawostka – na obie te karty, jak tez na wszystkie inne bilety miesieczne mozesz w weekendy i dni swiateczne zabrac ze soba na wycieczke autobusem za darmo 1 "towarzysza podrozy"
(«compagnon de weekend»). Warto o tym pamietac!
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
Roznica miedzy tymi dwiema kartami jest dosyc zasadnicza. Na City Kaart mozesz jezdzic na roznych trasach, ale (uwaga!) jedynie liniami AVL oraz AVL/RGTR, co w praktyce oznacza, ze nie mozesz wyjechac poza obszar Lux-Ville oraz nie mozesz wsiadac do pospiesznych (takich jak np. 290) nawet w obrebie miasta. Na Joresstreckenabo mozesz jezdzic dowolnymi liniami na dowolnej (acz jednej, jedynej, zapisanej na karcie) trasie, nieprzekraczajacej definicji "Kurzstrecke", a wiec mieszczacej sie w szesciu sasiednich szesciobokach wg mapy podanej przeze mnie powyzej.
Jest jeszcze jedna ciekawostka – na obie te karty, jak tez na wszystkie inne bilety miesieczne mozesz w weekendy i dni swiateczne zabrac ze soba na wycieczke autobusem za darmo 1 "towarzysza podrozy"
Dzięki za odpowiedzi.
Ale jako blondynka, muszę się upewnić że dobrze do mnie dotarło (posługuję się niemieckim, nie francuskim więc sobie nie przeczytałam
).
Interesuje mnie Kurzstrecke. Płacę 22,50 i wybieram sobie od 1 do 6 heksów koło siebie, powiedzmy od lotniska w lewo do Kirchbergu są dwa heksy. Dodatkowo pola żółte są traktowane jako jedno, czyli w ich obrębie również mogę na ten bilet jeździć. Tak?
Ale jako blondynka, muszę się upewnić że dobrze do mnie dotarło (posługuję się niemieckim, nie francuskim więc sobie nie przeczytałam
Interesuje mnie Kurzstrecke. Płacę 22,50 i wybieram sobie od 1 do 6 heksów koło siebie, powiedzmy od lotniska w lewo do Kirchbergu są dwa heksy. Dodatkowo pola żółte są traktowane jako jedno, czyli w ich obrębie również mogę na ten bilet jeździć. Tak?
<tak> z tym, ze jezeli kupisz jednorazowy miesieczny bilet za 22,50, to bedziesz zobligowana do wpisania nan trasy (a konkretnie – przystankow granicznych, znajdujacych sie w obszarze 6 hexow). Od tego momentu bilet ten uprawniac cie bedzie do poruszania sie dowolna iloscia dowolnych srodkow transportu jednak na tej, okreslonej na bilecie trasie. Innymi slowy, jesli wpiszesz jako punkty graniczne jakis przystanek na Findlu i drugi na Howaldzie, to jednak na Merlu mozesz miec problem jesli zlapie cie kanar.
Inna sprawa, jesli kupisz City Kaart (czyli rekomendowane przez j23 9x22,50. Wtedy po zoltych hexach mozesz przemieszczac sie chocby ruchem konika szachowego![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
Inna sprawa, jesli kupisz City Kaart (czyli rekomendowane przez j23 9x22,50. Wtedy po zoltych hexach mozesz przemieszczac sie chocby ruchem konika szachowego