POMOC SPOLECZNA
POMOC SPOLECZNA
qa< a CZY KTOS KORZYSTA Z POMOCY SOLECZNEJ MAM NA MYSLI?
fonds national de solidarite_CHODZI MI O BILET ROCZNY PLUS JAKIZS ZAPOMOGI.
fonds national de solidarite_CHODZI MI O BILET ROCZNY PLUS JAKIZS ZAPOMOGI.
Ostatnio zmieniony 16-11-2008, 14:07 przez Katerina, łącznie zmieniany 1 raz.
Katerina the Great.....in Lux
Commune Hesperange przyslalo nam list ze jezeli rodzina ma mniej niz cos okolo 1500, a samotny czlowiek maniej niz 1200 czy cos tam, to mozna sie zglosic i dostanie sie okolo 500 euro wspomogi. Pojdz do swojej commune i sie spytaj - nie zaszkodzi. A jak umiesz sie tez rozplakac, to moze byc calkiem pomocne.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Ty nie jestes Gabrjel biedny, zapomnij ... -
- napewno chodzi w takich przypadkach o oficjalny dochod brutto na "glowe" w rodzinie.
Najlepiej faktycznie, tak jak wspomnial kolegien Digilante dowiedziec we wlasnej gminie.
Wiem tez ze ilosc czasu spedzona w Luksemburgu ma cos do rzeczy, mysle ze chodzi tutaj o tzw zabezpieczenie sie kraju przed turystami socjalnymi.
- napewno chodzi w takich przypadkach o oficjalny dochod brutto na "glowe" w rodzinie.
Najlepiej faktycznie, tak jak wspomnial kolegien Digilante dowiedziec we wlasnej gminie.
Wiem tez ze ilosc czasu spedzona w Luksemburgu ma cos do rzeczy, mysle ze chodzi tutaj o tzw zabezpieczenie sie kraju przed turystami socjalnymi.
A kto powiedział że jestem, jestem ciekaw od czego to zależy...
Może kiedyś znajdę się w takiej sytuacji... i szczerzę liczę na Pana A. bo on naprawdę jest to długo - chyba najdłużej jak słyszałem ~30 lat... więc na pewno co nie co słyszał....
Może kiedyś znajdę się w takiej sytuacji... i szczerzę liczę na Pana A. bo on naprawdę jest to długo - chyba najdłużej jak słyszałem ~30 lat... więc na pewno co nie co słyszał....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Gabriel, co taki czepialski Pisalem generalnie ze cos tam jest i jakies numerki tam widzialem, ale ze zarabiam 175.35 razy tyle na miesiac co tam pisalo, to szczegoly takich spraw, jak dla bogatego, nie sa interesujace. No.
Borys - a co do lat, to wiem ze w mojej sytuacji musze pracowac 3 lata zanim moge spokojnie byc wywalony z pracy, wiec jeszcze zostalo kilka miesiecy.
Borys - a co do lat, to wiem ze w mojej sytuacji musze pracowac 3 lata zanim moge spokojnie byc wywalony z pracy, wiec jeszcze zostalo kilka miesiecy.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Czy chodzilo ci moze o to: http://www.secu.lu/legis/legis/SL30760.htm ?
Wydaje mi sie, ze powyzszy link powinien zawierac interesujace cie informacje. Ponadto jest jeszcze cos takiego: http://www.snas.etat.lu/Documentation/Divers/etapes.htm ale na moj gust to nie tyle dotyczy osob, ktore pozostaja bez pracy, ale takich, ktorych zarobki ksztaltuja sie ponizej tzw. RMG (a wiec ustawowej placy minimalnej) i maja prawo do dodatku wyrownujacego ich dochod wlasnie do poziomu RMG. No, ale ze sie nie znam, to moge cos sciemniac... Tak czy inaczej te dwa linki, jak tez i te dwie instytucje maja z cala pewnoscia wiele wspolnego z tematem klopotow z budzetem domowym
Powodzenia!
Wydaje mi sie, ze powyzszy link powinien zawierac interesujace cie informacje. Ponadto jest jeszcze cos takiego: http://www.snas.etat.lu/Documentation/Divers/etapes.htm ale na moj gust to nie tyle dotyczy osob, ktore pozostaja bez pracy, ale takich, ktorych zarobki ksztaltuja sie ponizej tzw. RMG (a wiec ustawowej placy minimalnej) i maja prawo do dodatku wyrownujacego ich dochod wlasnie do poziomu RMG. No, ale ze sie nie znam, to moge cos sciemniac... Tak czy inaczej te dwa linki, jak tez i te dwie instytucje maja z cala pewnoscia wiele wspolnego z tematem klopotow z budzetem domowym
Powodzenia!
Diekuje ,sprawdze i podziele sie informacjami.Przeraza mnie zalatwianie czegokolwiek w tutejszej administracji-czasem trzeba miec nerwy ze stali i tlumaczyc po raz kolejny ze PL jest w UE!!!!!!!!!!!!!!I ZADNYCH WIZ JUZ NIE POTRZEBA.Zdazalo mi sie czasem ,ze osoby nawet w gminie wertowaly ksiazki, i inne sciagi na temat Polski i jej obywateli....macie takie doswiadczenia za soba?
Katerina the Great.....in Lux