Opony zimowe

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

po raz kolejny polecam swojego ziomala:

garage Gloden w Schengen

http://www.pneumatique.lu/contact.php?lng=fra

facet mysli jak ci pomoc, a nie jak zbic kase - a to dzis rzadkie. (chyba wie, ze do niego wroce)

montaz jest oczywiscie w cenie.

za opony na felgach wyszlo 200 euro taniej niz w goedercie...
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

a jeszcze do Kaji - to chyba normalne, ze inny budzet trzba przeznaczyc na obucie mniejszego auta, a inny na autobusy i terenowki. To co dla Ciebie jest budzetem na 4 opony dla innego jest akurat na 1 kolo (to nie zart)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

jespere pisze:a jeszcze do Kaji - to chyba normalne, ze inny budzet trzba przeznaczyc na obucie mniejszego auta, a inny na autobusy i terenowki. To co dla Ciebie jest budzetem na 4 opony dla innego jest akurat na 1 kolo (to nie zart)
Kaja ma Skode Fabię - i akurat ani to autobus ani to terenówka...

Poza tym wiem z zaprzyjaźnionych źródeł że dealer grupy VW ma duża dostawę dobry zimówek na pierwszy montaż w dobrej cenie... (~50€ za sztukę przy "normalnych" rozmiarach)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

gabrjel pisze:
jespere pisze:a jeszcze do Kaji - to chyba normalne, ze inny budzet trzba przeznaczyc na obucie mniejszego auta, a inny na autobusy i terenowki. To co dla Ciebie jest budzetem na 4 opony dla innego jest akurat na 1 kolo (to nie zart)
Kaja ma Skode Fabię - i akurat ani to autobus ani to terenówka...

Poza tym wiem z zaprzyjaźnionych źródeł że dealer grupy VW ma duża dostawę dobry zimówek na pierwszy montaż w dobrej cenie... (~50€ za sztukę przy "normalnych" rozmiarach)
gabrjel
ale pozwolisz, że w sprawie MOJEGO auta SAMA będe sie wypowiadać? <bije>

jespere - dzieki za namiary, znalazłam na forum jeszcze inne i będe wypytywać. Nie upieram się przy rozmiarze takim, jaki mam teraz, ale wolałabym zostać przy moich 16" felgach i tylko opony zmieniać. Jeżeli nie da się, przejdę na 15" lub nawet 14" - trudno.
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
gabrjel

Post autor: gabrjel »

kajapapaja pisze: gabrjel
ale pozwolisz, że w sprawie MOJEGO auta SAMA będe sie wypowiadać? <bije>
:) no dobra to taaaakkaaa sugestia tylko...

Mam inne spojrzenie na temat - wolę wygodę - a nie jazdę taczką - zwłaszcza na niskoprofilówkach w PL... ładnie wyglądają, lepiej auto się prowadzi...

ale wybija amory, i jest twarde...

coś za coś, no i opony droższe...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
kajapapaja

gabrjel pisze: no dobra to taaaakkaaa sugestia tylko...
to ja ci sugeruję douczyć się przy obsłudze SWOJEGO auta, a od mojego i moich felg zwlaszcza - WARA!
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

kajapapaja pisze:jespere - dzieki za namiary, znalazłam na forum jeszcze inne i będe wypytywać. Nie upieram się przy rozmiarze takim, jaki mam teraz, ale wolałabym zostać przy moich 16" felgach i tylko opony zmieniać. Jeżeli nie da się, przejdę na 15" lub nawet 14" - trudno.
A ja - jako "wujek dobra rada" :) poleciłbym kupienie stalowych felg 14'' i stosownych do tego opon zimowych. Wyjdzie pewnie taniej, niż zimówki 16'', taniej przy wymianie, no i zdrowiej dla letnich felg (zapewne alu), ale to oczywiście tylko i wyłącznie IMHO.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
kajapapaja

wilqs72 pisze:A ja - jako "wujek dobra rada" poleciłbym kupienie stalowych felg 14'' i stosownych do tego opon zimowych. Wyjdzie pewnie taniej, niż zimówki 16'', taniej przy wymianie, no i zdrowiej dla letnich felg (zapewne alu),
dzieki wilqs, ale jak mawia moja babcia: pożywiom-uwidim
eurokraci.eu
Holz-Art

Post autor: Holz-Art »

ja preferuje Pneues Service Hoffmann in Mertert

http://webplaza.pt.lu/~pneushof/HOME.htm
Awatar użytkownika
pipokl

Post autor: pipokl »

wilqs72 pisze: A ja - jako "wujek dobra rada" :) poleciłbym kupienie stalowych felg 14'' i stosownych do tego opon zimowych. Wyjdzie pewnie taniej, niż zimówki 16'', taniej przy wymianie, no i zdrowiej dla letnich felg (zapewne alu), ale to oczywiście tylko i wyłącznie IMHO.
Drogi A..., a przecie to zabobony z lat 80 tych, teraz felgi aluminiowe mają stosowne powłoki i ani ich temperatura ani środki chemiczne nie niszczą. Ponadto mniejsza średnica felgi jest lepsza tylko przy mocno zaśnieżonych drogach, wtedy kiedy opona "wyższa" lepiej łapie podłoże, a widział w Luxie dużo śniegu (?), nawet w Polsce ostatnio nie ma go za wiele. Na zimnej ale trochę zaśnieżonej drodze lub takiej z ubitym śniegiem lepsza i zalecana jest opona "twardsza" tj. o niższym profilu.

Zdrowiej, i tu się w pełni z Tobą zgadzam, jest mieć 2 komplety kół (od indywidualnych preferencji zależy z jakimi felgami) i nie zmieniać opon ale całe koła - każda zmiana uszkadza oponę (w najlepszym przypadku zmusza do ponownego dokładnego wyważania lub sprawdzenia geometrii samego koła tj. poprawności zalożenia opony) lub/i felgę.

A propos cen, zazdroszczę tym, którzy mogą tak tanio zapewnić sobie spokojną, bezpieczną jazdę zimą.
Ja też moge potwierdzić, że dla niektórych rozmiarów opon cena za jedną jest wyższa niż za komplet, o który niektórzy się spierali ... ech i jeszcze za felgi co najmniej drugie tyle.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

pipokl pisze:A propos cen, zazdroszczę tym, którzy mogą tak tanio zapewnić sobie spokojną, bezpieczną jazdę zimą.
Ja też moge potwierdzić, że dla niektórych rozmiarów opon cena za jedną jest wyższa niż za komplet, o który niektórzy się spierali ... ech i jeszcze za felgi co najmniej drugie tyle.
No wiec i ten czynnik nalezy brac pod uwage, wybierajac nowe auto....
ODPOWIEDZ