Przewodnik ten dotyczy wersji 32-bitowej systemu Windows XP i Vista.
1. Uruchomienie PAE.
Aby móc wykorzystać pamięć powyżej widocznej przez system musimy uruchomić tryb PAE (Physical Address Extension) w systemie. Aby to zrobić należy:
- W Windows XP dodać do pliku c:\boot.ini przełącznik /PAE w lini wywołującej nasz system:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP" /PAE /noexecute=optin /fastdetect
- W Windows Vista należy otworzyć konsolę (cmd.exe) i wpisać polecenie
BCDEdit /set PAE forceenable
Po ponownym uruchomieniu systemu można sprawdzić we właściwościach komputera czy tryb PAE działa. Będzie to widoczne po:
Prawoklik na My Computer-> Propertis, w zakładce General na samym dole, w części Computer powinien pojawić się zapis Physical Address Extension

Jeżeli pomimo włączenia opcji nie mamy trybu PAE należy sprawdzić czy jest w systemie plik odpowiedzialny za ten tryb: c:\windows\system32\ntkrnlpa.exe
2. Ściągamy oprogramowanie
Z internetu nalezy pobrać Gavotte Ramdisk 1.0496.4 (nazwa pliku to Gavotte_Ramdisk_1.0.4096.4.rar). Prosze skorzystać z pomocy googla do znalezienia pliku
3. Instalacja oprogramowania
Po ściągnięciu i rozpakowaniu pliku należy najpierw wprowadzić do rejestru poprawkę o nazwie ram4g.reg - wystarczy zrobić dwuklik i Windows zapyta czy wprowadzić poprawkę do systemu. Na koniec przyszedł czas na instalację samego ramdysku. Nalezy uruchomić ramdisk.exe i w oknie aplikacji wybrać "Install Ramdisk"
W okienku Disc Size okreslamy wielkość ramdysku który chcemy zrobić.
U W A G A:
W moim przypadku jak wybrałem opcje 768 MB to program utworzył ramdysk o pojemności 980 MB czyli całą pamięć jaka nie była widoczna dla Windows. Kiedy wybrałem wielkość 1 GB to dodatkowo 100 MB zostało mi zabrane z pamięci widzianej przez Windows. Można to sprawdzić wykorzystując Task Manager. Jeżeli PAE nie zostanie włączone to cala pojemność ramdysku zostanie zabrana z RAMu który wykorzystuje Windows.
W okienku Drive Letter wybieramy literkę pod która będzie widoczny nasz ramdysk

Klikamy OK i w powinniśmy zobaczyć w systemie nowy dysk

Jeśli wszystko przebiegło prawidłowo to mamy około 1GB ramdysku, a system dalej pokazuje normalne zużycie pamięci:

Następnie powinniśmy poustawiać system i programy aby korzystały z nowego dysku.
Ja mam swap o wielkości 200 MB na tym dysku i wszystkie katalogi tymczasowe.
Dodatkową zaletą jest fakt "czyszczenia" tego dysku po każdym uruchomieniu systemu.
Oczywiście dysk ten można wskazać jako cache dla rożnych programów np Photoshopa lub NikonCapture NX/NX2.
UWAGA:
W przypadku zawieszenia systemu dane zawarte na ramdysku zostaną utracone po restarcie systemu
Innym rozwiązaniem może być instalacja systemu Windows 2003 który ma 36bitową obsługę pamięci i będzie widział pełne 4GB RAM, jednak kosztuje dużo więcej. Moim zdaniem częściej też wykorzystam pamięć jako ramdysk. Oczywiście Windows XP i Vista w wersji 64 bitowej widzą 4 GB pamięci jednak moim zdaniem ciągle na stacji roboczej jest więcej problemów niż zalet z tej wersji systemu..