Jak sie zwolnic z pracy. Przypadek davita
Szkoda, że więcej nic nie można wyczytać, ale i tak bardzo dziękuje za pomoc.Marguerite2003 pisze:Co prawda kodeks pracy informuje, że specjalne warunki mogą być przewidziane dla małych rodzinnych przedsiebiorstw rolniczych itp, ale nie znalazłam żadnego odnośnika do prawa obowiązującego w tym przypadku.
No tak, kontrakt nie jest spisany, ale jestem zameldowany w kasie chorych, mam ubezpieczenie itpMarguerite2003 pisze: -Jeżeli masz umowę spisaną ale nie podpisaną, to ona generalnie nie obowiązuje, więc wygląda na to, że gościu zatrudnia Cię na czarno.
Wiec juz sam nie wiem jak to jest.
- Marguerite2003
Dzięki Szymbi
Davit, jaki masz dowód, że jesteś ubezpieczony? Dostałeś jakieś papiery? Dostałeś kartę podatkową i kartę ubezpieczenia zdrowotnego?
Jak nie, i tylko pan Cię poinformował, że jesteś ubezpieczony, to jest duża szansa, że jesteś nabijany w butelkę.
Co do Twoich dodatków typu mieszkanie i wyżywienie, powinno być to zawarte w umowie i opodatkowane - wszystkie dodatki i obciążenia muszą być wymienione z nazwy i kwoty. Wygląda na to, że jakby na to nie patrzeć, Twój pracodawca jest nie w porządku i to mocno.
Według prawa europejskiego, nawet te kraje, które nie podlegają przepisom europejskim (klauzula opt-out) nie mogą zaakceptować czasu pracy dłuższego niż 60 - 65 h tygodniowo. Dobrze byłoby, gdyby Ci się udało zgromadzić jakieś dowody, że faktycznie tak długo pracujesz. Warto tez wiedzieć, że nawet jezeli istnieją przepisy regulujące czas pracy w rolnictwie, to takie wydłużenie czasu pracy nie jest dopuszczalne bez formalnego zezwolenia ministerstwa. Możesz zapytać pracodawcy, na jakiej podstawie prawnej twierdzi, że przepisy ogólne się nie stosują. Możesz też postraszyć go ITM-em.
Proponuję, żebys skontaktował się z OGBL - to takie tutejsze stowarzyszenie związków zawodowych. Oni mogą Cię poinformować jakie masz prawa, mogą też znać specyficzne rozwiązania dla różnych sektorów. http://www.ogbl.lu/
Drugie wyjscie to kontakt z hotline ITM 247-86145, może coś pomogą.
Życzę powodzenia!
Davit, jaki masz dowód, że jesteś ubezpieczony? Dostałeś jakieś papiery? Dostałeś kartę podatkową i kartę ubezpieczenia zdrowotnego?
Jak nie, i tylko pan Cię poinformował, że jesteś ubezpieczony, to jest duża szansa, że jesteś nabijany w butelkę.
Co do Twoich dodatków typu mieszkanie i wyżywienie, powinno być to zawarte w umowie i opodatkowane - wszystkie dodatki i obciążenia muszą być wymienione z nazwy i kwoty. Wygląda na to, że jakby na to nie patrzeć, Twój pracodawca jest nie w porządku i to mocno.
Według prawa europejskiego, nawet te kraje, które nie podlegają przepisom europejskim (klauzula opt-out) nie mogą zaakceptować czasu pracy dłuższego niż 60 - 65 h tygodniowo. Dobrze byłoby, gdyby Ci się udało zgromadzić jakieś dowody, że faktycznie tak długo pracujesz. Warto tez wiedzieć, że nawet jezeli istnieją przepisy regulujące czas pracy w rolnictwie, to takie wydłużenie czasu pracy nie jest dopuszczalne bez formalnego zezwolenia ministerstwa. Możesz zapytać pracodawcy, na jakiej podstawie prawnej twierdzi, że przepisy ogólne się nie stosują. Możesz też postraszyć go ITM-em.
Proponuję, żebys skontaktował się z OGBL - to takie tutejsze stowarzyszenie związków zawodowych. Oni mogą Cię poinformować jakie masz prawa, mogą też znać specyficzne rozwiązania dla różnych sektorów. http://www.ogbl.lu/
Drugie wyjscie to kontakt z hotline ITM 247-86145, może coś pomogą.
Życzę powodzenia!
Szymbi,szymbi pisze:Brawa dla tej Pani, tak właśnie wygląda pomoc forumowa... Aż szkoda że z powodów technicznych, jako że nie założył tego wątku tylko kontynuował, davit nie może przyznać punktów "Pomogła"...
nie ma rzeczy niemozliwych. Voila – temat podzielony na dwa – przypadek anniki i davita roznia sie troche, wiec mysle, ze mozna je w ten sposob potraktowac. Dodatkowy adwentydż? Ze temat zaczyna sie od postu davita. On jest autorem i jego prawem jest przydzielenie punktu [Pomogl].
Davit – kliknij Margueritte punkt [Pomogl], bo ona odwalila niesamowity kawal roboty! Jestem pod wrazeniem!
I oczywiscie powodzenia w zwalnianiu sie z pracy! Az trudno uwierzyc, ze w czasach kiedy "robota na czarno" wydaje sie byc reliktem przeszlosci, pracodawcy w Luksemburgu posuwaja sie do takich nieuczciwych metod!
W końcu mogę konkretnie podziękować za pomoc. Dziękuje, punkty oczywiście przyznane
Tak mam karte ubezpieczenia zdrowotnego, więc jestem przyjety legalnie, co do tego to w sumie nigdy nie mialem watpilowsci, no ale nie podpisalem zadnego kontraktu.
Ale prawda jest taka, ze praca u rolnika rządzi sie w Luksemburgu swoimi prawami i ciezko walczyc o swoje....
Najbardziej rozgoryczony jestem tym, ze wyglada na to ze nie jest do mnie wporządku jeśli chodzi o wszystkie formalności, ale jeśli chce już odejść (a miałem odejśc za porozumieniem stron) to zasłania sie zasadami prawny i musze pracowac cały ten okres wypowiedzenia
Cóz napewno go zapytam teraz dlaczego brakuje tyle formalnosci w moim zatrudnieniu i zastanowie sie co dalej z tym zrobic....
Dzięki za rozdzielenie tematów i za genialna nazwe <rotfl>
Tak mam karte ubezpieczenia zdrowotnego, więc jestem przyjety legalnie, co do tego to w sumie nigdy nie mialem watpilowsci, no ale nie podpisalem zadnego kontraktu.
No tak tego nie mam.Co do Twoich dodatków typu mieszkanie i wyżywienie, powinno być to zawarte w umowie i opodatkowane - wszystkie dodatki i obciążenia muszą być wymienione z nazwy i kwoty. Wygląda na to, że jakby na to nie patrzeć, Twój pracodawca jest nie w porządku i to mocno
Ale prawda jest taka, ze praca u rolnika rządzi sie w Luksemburgu swoimi prawami i ciezko walczyc o swoje....
Najbardziej rozgoryczony jestem tym, ze wyglada na to ze nie jest do mnie wporządku jeśli chodzi o wszystkie formalności, ale jeśli chce już odejść (a miałem odejśc za porozumieniem stron) to zasłania sie zasadami prawny i musze pracowac cały ten okres wypowiedzenia
Cóz napewno go zapytam teraz dlaczego brakuje tyle formalnosci w moim zatrudnieniu i zastanowie sie co dalej z tym zrobic....
Dzięki za rozdzielenie tematów i za genialna nazwe <rotfl>
Witam
Złożyłem wypowiedzenie, dostałem na kopi także potwierdzenie przyjęcia.
Czy to już wszystko i czy 14 listopada to mój ostatni dzień w pracy tak jak jest zaznaczone na wypowiedzeniu. Czy musze jeszcze na coś uważać, co powinienem otrzymać od szefa gdy bede odchodził z pracy, kiedy mam sie wymeldować w gminie <?> <?> <?>
I czy to prawda ze mój szef wysyła wypowiedzenie do jakiegos urzędu?
Chetnie bym zerwał umowe (której i tak nie mam) ze skutkiem natychmiastowym ale totalnie nie wiem jak do tego sie zabrać. Tymbardziej też, że nie jestem w stanie przedstawić dowodów na to ile godzin faktycznie pracuje lub pracowałem.
Dzięki za wszelaką pomoc, myśle ze taki temat o rezygnacji z pracy jest tak samo ważny jak o przyjęciu do pracy.
Złożyłem wypowiedzenie, dostałem na kopi także potwierdzenie przyjęcia.
Czy to już wszystko i czy 14 listopada to mój ostatni dzień w pracy tak jak jest zaznaczone na wypowiedzeniu. Czy musze jeszcze na coś uważać, co powinienem otrzymać od szefa gdy bede odchodził z pracy, kiedy mam sie wymeldować w gminie <?> <?> <?>
I czy to prawda ze mój szef wysyła wypowiedzenie do jakiegos urzędu?
Chetnie bym zerwał umowe (której i tak nie mam) ze skutkiem natychmiastowym ale totalnie nie wiem jak do tego sie zabrać. Tymbardziej też, że nie jestem w stanie przedstawić dowodów na to ile godzin faktycznie pracuje lub pracowałem.
nie dostaje tego <!> czy to jest mi potrzebne do czegoś w PL albo potem w Lux <?>-Powinienes też dostawać tzw. fiche de paie, bo jest to potwierdzenie, ze są za Ciebie odprowadzane składki i jesteś objęty ubezpieczeniem.
Dzięki za wszelaką pomoc, myśle ze taki temat o rezygnacji z pracy jest tak samo ważny jak o przyjęciu do pracy.
- Marguerite2003
Zgodnie z prawem dotyczącym umowy o pracę z 24.05.1989 ( http://www.legilux.public.lu/leg/a/arch ... ht=travail ) art. 39 pracodawca jest zobowiązany wystawić Ci "Certificat de travail" podający WYŁĄCZNIE:
- datę rozpoczęcia i zakończenia pracy
- rodzaj pracy/nazwe stanowiska
Pracodawca nie ma prawa umieścić w tym zaświadczeniu żadnych uwag (tym bardziej negatywnych) na temat pracownika.
Ponieważ w certyfikacie nie podaje się informacji o wysokości wynagrodzenia, czy odprowadzonych składek, "fiches de paie" mogą być potrzebne do Twojej dokumentacji emerytalnej. Nie wiem jak długo pracowałeś w Lux...
UWAGA! Znalazłam informację w cytowanej ustawie, że obowiązek wystawienia fiche de paie nie dotyczy "domestiques agricoles" - pytanie jak zostałeś zatrudniony... Jeżeli w Twojej "nieistniejącej" umowie pełnisz taką funkcję (jak rozumiem, chodzi o osoby pracujące W DOMU u rolnika, ale w razie czego można się dowiedzieć dokładnie w inspekcji pracy) to pracodawca NIE MA obowiązku ich wystawiania. W innym przypadku wystawienie fiche de paie jest obowiązkiem pracodawcy i zawsze można zagrozić nasłaniem inspekcji pracy... Niedopełnienie tego obowiązku grozi mandatem (zgodnie z art. 40 tej samej ustawy).
Co do wypowiedzenia, jest ono faktycznie wysyłane do urzędu w celu wyrejestrowania Cię z ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego. Nie wiem czy chodzi o coś więcej.
Mam pytanie: czy masz kopię tej swojej "spisanej ale nie podpisanej" umowy? Warto sprawdzić w jakim zakresie Twój pracodawca nie dotrzymał prawa pracy. Nie wiem czy to pomoże, bo pewnie sprawa jest dawna, ale w ustawie, którą podałam jest ładny zapis, że jeżeli którakolwiek ze stron odmawia podpisania umowy sporządzonej zgodnie z prawem, druga ze stron może, w ciągu trzech dni po odmowie, ale nie później niż 30 dni po rozpoczęciu pracy, rozwiązać umowę bez wypowiedzenia. (art. 4)
- datę rozpoczęcia i zakończenia pracy
- rodzaj pracy/nazwe stanowiska
Pracodawca nie ma prawa umieścić w tym zaświadczeniu żadnych uwag (tym bardziej negatywnych) na temat pracownika.
Ponieważ w certyfikacie nie podaje się informacji o wysokości wynagrodzenia, czy odprowadzonych składek, "fiches de paie" mogą być potrzebne do Twojej dokumentacji emerytalnej. Nie wiem jak długo pracowałeś w Lux...
UWAGA! Znalazłam informację w cytowanej ustawie, że obowiązek wystawienia fiche de paie nie dotyczy "domestiques agricoles" - pytanie jak zostałeś zatrudniony... Jeżeli w Twojej "nieistniejącej" umowie pełnisz taką funkcję (jak rozumiem, chodzi o osoby pracujące W DOMU u rolnika, ale w razie czego można się dowiedzieć dokładnie w inspekcji pracy) to pracodawca NIE MA obowiązku ich wystawiania. W innym przypadku wystawienie fiche de paie jest obowiązkiem pracodawcy i zawsze można zagrozić nasłaniem inspekcji pracy... Niedopełnienie tego obowiązku grozi mandatem (zgodnie z art. 40 tej samej ustawy).
Co do wypowiedzenia, jest ono faktycznie wysyłane do urzędu w celu wyrejestrowania Cię z ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego. Nie wiem czy chodzi o coś więcej.
Mam pytanie: czy masz kopię tej swojej "spisanej ale nie podpisanej" umowy? Warto sprawdzić w jakim zakresie Twój pracodawca nie dotrzymał prawa pracy. Nie wiem czy to pomoże, bo pewnie sprawa jest dawna, ale w ustawie, którą podałam jest ładny zapis, że jeżeli którakolwiek ze stron odmawia podpisania umowy sporządzonej zgodnie z prawem, druga ze stron może, w ciągu trzech dni po odmowie, ale nie później niż 30 dni po rozpoczęciu pracy, rozwiązać umowę bez wypowiedzenia. (art. 4)
Zostałem zatrudniony właśnie w ten sposób mieszkam u niego i pracuje....Marguerite2003 pisze:
Szef mi tłumaczył ze nieważne ze nie mamy umowy, wiąze nas prawo pracy i nie moge odejśc bez wypowiedzenia.... Wiec chyba musze to jakoś ścierpiećMam pytanie: czy masz kopię tej swojej "spisanej ale nie podpisanej" umowy? Warto sprawdzić w jakim zakresie Twój pracodawca nie dotrzymał prawa pracy. Nie wiem czy to pomoże, bo pewnie sprawa jest dawna, ale w ustawie, którą podałam jest ładny zapis, że jeżeli którakolwiek ze stron odmawia podpisania umowy sporządzonej zgodnie z prawem, druga ze stron może, w ciągu trzech dni po odmowie, ale nie później niż 30 dni po rozpoczęciu pracy, rozwiązać umowę bez wypowiedzenia. (art. 4)
Była to umowa ktora dotyczy ludzi pracujacych u rolników, jakis druk z ministerstwa, było tam napisane ze ci którzy pracuja u rolnika maja nie unormowalny czas pracy, ale nie pisało tez jaki jest limit, a na tym mi zależy, zeby to wiedziec. Nie chciałbym już przekraczac tych norm....
Umowa była po francusku wiem tyle co mi szef tłumaczył, nie mam juz tej kartki, nikt z nas jej nie podpisal, w sumie nie wiem dlaczego....
Wiec jeśli nie ma żadnego kontraktu między nami to rozumiem ze jestem na zasadach jakie narzuca tutejsze prawo pracy,(ale tez sa inne zasady dla rolników, z kolei nie wiem jakie dokładnie) chce sie ograniczyc do takiego wymiaru godzin jak jest zapisane w kodeksie...
Dziękuje kolejny raz za pomoc, to bardzo przydatne informacje [/quote][/code]
- Marguerite2003
Okazało sie ze faktycznie moje dokumenty nie są w porządku... Podpisalismy w koncu po wielu kłotniach wypowiedzenie z pracy za porozumieniem stron, a wcześniej rękami i nogami zapierał się ze nie jest to możliwe w Luksemburgu... Czas na szukanie nowej, uczciwej mam nadzieje
Nikomu nie życze takiego odejścia z pracy, ale niestety u mnie musiało sie tak stać...
Nikomu nie życze takiego odejścia z pracy, ale niestety u mnie musiało sie tak stać...